Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

unclejack 

všechny recenze uživatele

Hoci spojenie Jodie Fosterovej a Chow Yun Fata s Thajskom sľubovalo zaujímavý film, minimálne čo sa týka scenára a celkove spracovania nedokázali tvorcovia naplniťmoje očakávania. Film je síce vizuálne atraktívny a postava siamského vládcu sadne hviezde akčných filmov ako uliata, ale nezáživný scenár a pomalé tempo príbehu, diktované režisérom Tennantom si žiada od diváka množstvo trpezlivosti. Možno by som vedel adekvátnejšie porovnávať so Siedmimi rokmi v Tibete, ale prepásol som ich - škoda - takže ku komparácii zasa až tak skoro nedôjde. Zatiaľ sú teda moje dojmy upriamené priamo na tento podmanivý, ale povrchný film. Treba však uznať, že herecké výkony majú svoju nezapierateľnú úroveň. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Trochu přecitlivělý film, který se snaží zachytit střet dvou kultur, tedy té britské, která vládne světu a té siamské, která je pochopitelně zcela odlišná v životní filozofii, zvycích i tamějších obyčejích. Nic proti, snaha se cení a svého času byla Anna and the King docela populární u středně-proudých diváků, protože je to vlastně taková lehká příjemná filmařina na nedělní odpoledne. Ovšem při detailnějším rozboru dojdeme k závěru, že názorový souboj dvou odlišných kultur a vizí světa je podán velmi polopaticky a odlehčeně a i třeba takový Last Samurai, který disponuje úplně jinou koncepcí a dynamikou má tento aspekt mnohem věrněji vyobrazený. A když si po 150 minutách člověk uvědomí, že nejzajímavější moment filmu je odpálený most, není tady asi něco úplně v pořádku. Umělé slzy Jodie Foster ani netřeba komentovat. A Chow Yun Fat ? Tam už jen čekáte kdy se nasere a vytasí svoje dvě devítky co určitě tajně nosí za pasem. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tak musím říct, že poté, co mi tento film tak dlouho unikal v televizi, konečně jsem se podívala. Čekala jsem, že to bude pěkné, a taky se mi film líbil. Moc mě překvapila Jodie Foster, která svůj part zvládla skvěle. Film byl také nádherná přehlídka kostýmů, scenérií, pěkné hudby. Potěší myslím i příběh, který je ale pravda někdy rozvleklý a některé scény by potřebovaly zkrátit. Jinak je to film příjemný, který alespoň mě nenudil, který se mi líbil. Já ho doporučuju. ()

tee 

všechny recenze uživatele

Přestože učitelka Anna Siam skutečně navštívila a film se snaží vyprávět její příběh, je ho nutné brát spíše jako přikrášlenou pohádku, kterou pro upravená fakta samotné Thajsko odmítá. Uvědomujeme-li si tuto skutečnost a také to, že jde o pohled americký, pro nějž je země vrcholnou exotikou jako pro nás, pak už si můžeme v klidu vychutnávat orientální kouzlo krajiny, překrásné umění a někdy až šokující zvyky na pozadí seznamování se svérázné výrazně zářící Jodie Foster a krále, jež už není všemi poslouchán na slovo. ()

delaware 

všechny recenze uživatele

Historie + asijská kultura + vztah dvou lidí rozdílné barvy pleti = velká očekávání, protože tato témata mám nejraději. A byla snad i naplněna, jen přílišná délka filmu a rozvleklost některých scén mu u mě ubrala jednu hvězdičku... Škoda. Za pozitivní zmínku stojí roztomilý Tom Felton v roli Annina syna Louise, velkolepost siamské krajiny a herecké nadání Jodie Foster. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Film se měl původně natáčet v Thajsku, ale historické nesrovnalosti ve scénáři byly proti srsti thajské vládě a povolení k natáčení v Thajsku producentům nedala. Nakonec byl film v Thajsku zakázán úplně, ani nemohl být nasazen do kin, protože se v něm objevují historické nesrovnalosti o Králi ze Siamu. (POMO)
  • Herečka Jodie Foster za roli dostala zaplaceno 15 milionů dolarů. (blackrain)

Reklama

Reklama