Reklama

Reklama

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

  • Československo O princeznej Jasnenke a lietajúcom ševcovi
TV spot

Obsahy(1)

Jednoho rána nevyjde slunce, jenže králi se nechce vstávat a zabývat se problémem odloženého svítání. Vzápětí se na hrad dostaví Sluneční paní se stížností na čarodějnici z Černých lesů, která zabila a upekla jejího zlatého kohouta. Král sice váhá, ale rozhodne ve prospěch Sluneční paní. Kohout obživne, slunce vyjde, ale rozzlobená čarodějnice předpoví králi, že se Jasněnka provdá za usmoleného ševce. Princezně to pranic nevadí, ale králi ano, a tak nechá dceru zavřít do věže, aby kletbě zabránil. Mezitím čarodějnice potká v lese dva chasníky, kteří se přou, kdo z nich je ve svém oboru lepší. Dá jim materiál a lhůtu tří dnů, během níž má každý vyrobit to nejlepší, co dokáže. Kovářský tovaryš Ondra vyrobí železnou slepici, která běhá a snáší železná vejce, švec Jíra vyrobí z jemné kůže křídla a odletí. Když se dozví o princezně ve věži, vyletí na ochoz, aby se na ni podíval. Oba se do sebe zamilují, a když je přistihne král, podaří se jim v poslední chvíli uletět na Jírových křídlech. Žijí spokojeně v malé světničce, kde Jíra dělá boty a Jasněnka je prodává na trhu. Dcera čarodějnice Černava však začne Jasněnce její štěstí závidět, a tak ji unese a uvězní na svém hradu. Jírovi po princezně zůstane jen červený střevíček, který mu ukazuje cestu. Napije se však kouzelného lektvaru zapomnění. Podle kletby si vzpomene pouze tehdy, pokud najde něco, co nikdy neztratil. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (453)

Mo. 

všechny recenze uživatele

První a poslední počin Zdeňka Trošky, který si označení pohádka právem zaslouží. Jediný jeho film, u kterého má smysl řešit pojmy jako "herecký výkon" nebo "pohádkově znějící příběh". Michaela Kuklová je jako princezna roztomile dívčí, strašidla a čarodějnice jsou skutečnými strašidly a čarodějnicemi a ne jen směšnými živými loutkami a ten švec prťavec tam prostě sedne. Škoda, že se tu Blanarovičová projevila jako schopná hrát infantilně laděné... bytosti, protože tenhle film je možná to, co nastartovalo začátek konce její filmové kariéry (Princezna ze mlejna jí pak herecky pohřbila úplně - nutno dodat, že neprávem, připadá mi jako jedna z mála slušných českých hereček). ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

No, nějaký zázrak to zase není. Kuklová ke konci pořád fňuká a vříská tak, že jsem chtěl vypnout zvuk (sláva éře němého filmu!). Jíra alias lítací šustr se zase pořád chechtá. Takže od hlavních hrdinů se krom citoslovcí moc nedovíme. Chůva má uši jako Mickey Mouse. Král je prďola. Komoří - radši nekomentovat. Čejkovi drůbeží identita evidentně vyhovuje více než lidská. A Škopková s dcérou a zloduchem řimbuchem? Všichni na jedničku. Jak se mlátily kostmi do palice, to jsem fakt rozdýchával dlouho. Ale dávat lepší hodnocení jen proto, že v kontextu Troškovy hnojné tvorby je tohle ještě víceméně ucházející, není fér vůči pohádkám, kterým Jasněnka nedosahuje ani po floček střevíčku. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Troška se v těch pohádkách vysloveně našel. Škoda ale, že od něj jsou všechny na jedno brdo. Nicméně je potřeba uznat, že tahle byla první. Každopádně u mě měla smůlu, že ke mně první nepřišla, ale byla až v sérii za daleko lepšími. A jelikož si švec taky mohl odpustit to tílko na styl pohádkový středověk a stejně Troška si mohl odpustit některé záběry, ve kterých nebylo vidět nic jiného, než záblesky slunce, nemůžu jít víc, než na tři hvězdy. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Já pořád nechápu logiku té pohádky. Čarodějnice vrhne na Jasněnku kletbu, že se vdá za usmolenýho ševce. Král pochopilně něco takového nepřipustí, proč by to dělal, takže z jeho strany v pořádku. Princezna nemá důvod se vdávat za ševce, leda, že by se do něj zamilovala, což se stalo. Proč se teda pak čarodějnice hrozně diví, že je Jasněnka se ševcem šťastná? Kletba jak poleno. To je jako kdyby jste někomu za trest darovali lyže a když by se dotyčný naučil lyžovat, tak byste se hrozně divili, že ho lyžování baví. Jinak vizuálně i obsahově vcelku odporná pohádka. ()

no2 

všechny recenze uživatele

8/10 - Jedna z nejlepších českých pohádek 80. let - z doby, kdy byl Zdeněk Troška ještě zcela psychicky zdráv... "Most" mezi dříve natočenými nezapomenutelnými klasickými pohádkami 50. - 80. let (Pyšná princezna, Tři oříšky pro popelku, S čerty nejsou žerty apod.) a snadno zapomenutelnými parodiemi na pohádky z 90. let a následujících - s přehrávajícími (či nehrajícími) herci, podivně pitvořícími se postavami, zmateným dějem, příp. nezajímavými písničkami (Princezna ze mlejna, Tři bratři apod.). ()

Galerie (17)

Zajímavosti (41)

  • Režisér Zdeněk Troška spomína, že, keď dostal 19.2.1990 výpoveď z Barrandova pre nadbytočnosť, dostal spolu s výpoveďou aj ocenenia za túto filmovú rozprávku z Ameriky a Belgicka a dodnes má všetky tieto tri listiny zarámované doma. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama