Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní hra podle stejnojmenného románu Viléma Mrštíka o osudech moravského chlapce na studiích v Praze v 80. letech 19. století... Student práv Jan (O. Pavelka) přijíždí do Prahy se spoustou ideálů, ale hned zkraje se ho chopí přítel (J. Bartoška) a provede ho nočním životem. Přítel mu pomáhá, ale také ho, mírně řečeno, využívá. Jan se zamiluje do Klárky (V. Gajerová), která s ním jen flirtuje, je rozmarná a hlavně bohatá. Student se neorientuje ve světě krutého města, je příliš upřimný, důvěřivý, ale i hrdý, a tak naráží na své okolí. Brzy nemá co jíst a do zastavárny dává i peřinu. Vrší se nepřízeň osudu i lásky… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pěkný film z prostředí prahy za Rakouska-Uherska ukazuje nešťastnou lásku studenta (Ondřej Pavelka) s ideály k lehkomyslné a rozmarné slečince (Veronika Gajerová). Jiří Bartoška naopak typ "věčného" ostříleného studenta bez ideálů, který se vyzná v tlačenici... ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapuje mě, že Iva Janžurová dokázala vytvořit výjimečnou figurku i v epizodní roli v řadové inscenaci a že naopak z Pavelky v hlavní roli nedokázal začínající televizní režisér vydat víc, než maximálně snesitelný průměrný výkon. Příběh o studentovi utrápeném v podlehnutí nočnému životu až k bídě měl nejednu slušnou chvilku, snová sekvence s profesorem (A. Švehlík) ke konci dodala tragické baladě i menší filosofický rozměr a lokace staré Prahy v nočních či zasněžených kulisách na mě dýchli pěkným geniem loci. Zdařilých pokusů o atmosféru by se taky našlo pár a hudba dokázala pochmurnou náladu ještě více podtrhnout (za pozornost stojí i originálně otextovaná titulní píseň se zpěvem Hany Hegerové). S výpravnějším zpracováním, občas i sevřenější režií a hlavně s jiným obsazením hlavní role se mohlo jednat o velmi dobrý film, takhle se jedná žel jen o zajímavější průměr. 60% ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Smutné, bohužel i realistické sociální drama z dob, kdy výraz "chudý student" ještě měl svoji autentickou váhu a nebyla to jen prázdná fráze jako dnes, kdy si študáci, zejména ti pražští a pochybným humanistických oborů žijí bezstarostně a nad poměry. Vcelku přesvědčivá Pavelkova role idealistického socialisty věřícího v dobro a lidskou ochotu. Líbila se mi i role Gajerové, prohnané a bezcitné zbohatlické kokety. Janžurová výjimečně v roli od jejich tradičních komických zde zcela neobvyklé. Ve výsledku mírně nadprůměrný snímek. 3 * a 65%. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

K Vilému Mrštíkovi mám nerealný vztah. Narodil se 400 m od našeho domu. Mě se to celkem líbilo. Skvěle zahrané.  Bohužel my Husákovy děti nedovedeme posoudit, jak se žilo studentům z Moravy v Praze v 19.stém století. Ta nikoho nevítá, vím z vlastní skutečnosti. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

W.K. tentokrát nemá pravdu, Pavelka ztvárnil hlavní postavu přesvědčivě a začínající režisér odvedl solidní práci. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama