Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (557)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vůbec ti vaši hoši jsou plni romantismu - jeden si to spletl s kovbojkou, druhý po sobě nechává šlapat čuníky a třetí plave do Černého moře." Kluci si prostě zahráli na vojáky a já mám na svobodníka Koubu, vojína Šlapetku, vojína Jirsu, četaře Dostála, majora Průchu i kapitána Tůmu jen ty nejlepší vzpomínky. Samozřejmě, že jsem byl na vojně a přesně takhle to tam kupodivu nevypadalo, ale tohle běhání v přírodě jsem vždycky považoval za jeden z nejzábavnějších filmových okamžiků své doby. Přesto jsem ani na chvilku nepomyslel na to, že bych se zařadil mezi vylepané zelené mužíky se zbraní v ruce, takže z pohledu agitky musím tento snímek považovat za neúspěch. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Český Top Gun sice nemá tak hezké obrázky jako ten americký, ale je rozhodně zábavnější. Aneb dejte se k paragánům, budete jen hrát bojovky, nahánět holky a všechno vám projde. Scéna první bojovky podmazaná Hapkovou hudbou je bezkonkurenční, závěr celkově dost prostinkého filmu uspěchaný a Roden má co dělat, aby tu svou karikaturu uhrál se ctí. Cool lehkonohá apolitická vojenská agitka. A nejlepší český akční film. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik předrevolučních českých komedií, které se staly oprávněným kultem, u kterého se pobaví i divák, jenž české komedie nekonzumuje jen proto, že jsou zdejší. V porovnání se současnými výplody je Copak je to za vojáka absolutním klenotem a nebude mi vadit si tuhle taškařici jednou připomenout. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší novodobý film z vojenského prostředí socialistické éry. Vtipnou formou ukazuje výcvik průzkumných výsadkových jednotek a poodhaluje život řadových vojáků v kasárnách 80. let, i když řádně zidealizovaný. Nebál bych se dokonce říci, že je takovou encyklopedii techniky, výzbroje a výstroje Československé lidové armády. Kupodivu není zasažen stranickou propagandou a v mezičasech se věnuje spíše milostným avantýrám mladičkého Jiřího Langmajera než politickým agitkám. Báječný výkon jedinečného Vítězslava Jandáka, Karla Rodena, ale i třeba Bronislava Poloczka, skvěle vyzdvihují tuto filmovou komedii, která za mých časů oslovila spoustu dobrodružství chtivých chlapců. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Mladýho Langmajera a Rodena v tomto filmu je radost sledovat. Úžasný film z prostředí československé armády, který vyniká především trefnými dialogy a humornými situacemi, které jsem si zapamatoval hned, když jsem to viděl poprvé. A to cvičení, sakra to byla paráda. Československý vojenský kult, na který se podívám kdikoliv, a který mě kdykoliv pobaví. Kouba, Tuma, Šlapetka a spol. 100%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • U ukradeného chladícího vozu, který Kouba (Jiří Langmajer) řídí, si lze všimnout měnících se uchycení zrcátek. Je tak patrné, že jezdil v různých autech. (BloodMax)
  • Jiří Langmajer (Kouba) šel na vojnu až dva roky po natáčení. „Díky tomu, že jsem si to mohl vyzkoušet nanečisto, byla pro mně má služba jeden velký fajn pobyt,“ prohlásil o svém pozdějším působení. (M.B)
  • Skříňová Avia mění během filmu poznávací značku. V některých záběrech má SPZ KT-73-10 (u té chybí i znak Avia), jindy zase KT-74-10. (Diamond.Dog)

Reklama

Reklama