Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Až do svých sedmatřicátých narozenin byl George docela obyčejným automechanikem v malém kalifornském městečku Harmon. Ovšem do chvíle, kdy si odskočil z oslavy ven před hospodu, aby se nadýchal čerstvého vzduchu, změnila jeho život. Na jasné noční obloze se mezi miliony hvězd objevil zářící bod a blížil se přímo k Georgeovi. Oslepující záře ho na okamžik připravila o vědomí. Když s pak vrátil mezi své přátele, byl jiným člověkem. Dal dvěma tahy mat místnímu lékaři - přeborníkovi v šachu a odešel domů, kde se během noci ze slovníku naučil španělsky. Všechno je najednou tak snadné ! George čte čtyři knihy denně a s mozkem pracujícím na plné obrátky chrlí nápad za nápadem. Sestrojil automobil, který jezdí skoro zadarmo. Objeví princip akumulování sluneční energie. Jeho nový typ organického hnojiva mění úhor v úrodnou černozem a jen tak z legrace rozkóduje složitou armádní šifru a zruší důležité vojenské cvičení na nedaleké letecké základně. Pouze jedna záležitost dělá Georgeovi po jeho zázračné proměně stejné problémy jako dřív. Krásná sousedka, obávající se dalšího milostného zklamání, vytrvale odolává Georgeovým nesmělým pokusům o dvoření. A když se začnou věci i v tomto směru obracet k lepšímu, vtrhnou do Georgeova domu agenti FBI, aby zatkli domnělého špióna, který tak snadno rozlouskl vojenské kódy... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

campix 

všechny recenze uživatele

Fenomén je velice příjemné romantické fantasy drama, které působí hodně obyčejně a civilně. John Travolta je normální automechanik někde v americkém zapadákově. Jednoho dne ho osvítí zvláštní světlo a on začne vykazovat nezvyklé chování. To sebou nese i určité problémy uvnitř komunity a ještě se do toho snaží oslnit dívku svého srdce. Nadpřirozená linka mi vůbec nevadila a lehce slabší sladkobolné finále mě tolik nenaštvalo, protože se celým Fenoménem line příjemný feeling a ty dvě hodinky hodně slušně utečou. Turteltaub je rutinér, ale mě většina jeho filmů poměrně líbí a Fenomén není výjimkou. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Téma je sice zajímavé, celistvé - dozvíme se důvod/příčinu Travoltovy psychické změny, avšak pořád mi tam nesedí to záhadné "osvícení", které se stane úplně náhodou za měsíčního svitu. Jinak ale dojemný a inteligentní film pro pohodové chvíle, potažmo normální chvíle, které bez problému pohodovými udělá. Ke konci trochu sentimentální, ale dá se to ustát. Travolta totiž hraje výtečně a jeho postava je natolik plastická, že místo aby člověk kroutil hlavou a nevěřil vlastním očím, spolkne mu love story i s navijákem. Své plus má i velmi hrubý hlas Kyry Sedgwick, která je jako na venek drsná "venkovanka" v kontextu s místem kde se film odehrává mnohem přitažlivější, než spousta jejích krásnějších a vypiplanějších hereckých kolegyň. ()

Reklama

elanius 

všechny recenze uživatele

(3/2024) / Dosť som sa tešil na tento film, dostal som v podstate čo som chcel, ale dajme tomu, že nič navyše. Travolta super výber na túto hlavnú postavu, hlavne vďaka nemu som sa k tomuto relatívne zapadnutému filmu dostal. Príbeh a celkovo spracovanie také 90tkovo mainstreamové, neškodné a slušácke. Whitaker výborný sidekick a spolu s Duvallom to pekne doplnili. Chcelo to ale možno trochu viac emócií a gradácie ku koncu, kde film napriek, na papieri celkom slušnému zakončeniu, toho moc nepredviedol. Vďaka chytľavému námetu sa ale jedná o nadpriemerný kúsok. (7/10) ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, že vždycky, když jsem se (už před víc než dvěma dekádami!) potřeboval u filmu prvoplánovitě dojmout, neběžel jsem s ovladačem v ruce k Forrestu Gumpovi, ale k Georgeovi Malleymu. Travoltův Fenomén pro mě prostě už navždycky bude oním vytouženým kýčem, ke kterému jsem se zas a znova rád uchyloval, kdykoliv jsem potřeboval zažít silné emoce. Emoce nad krásným příběhem o nejsmolnějším lidumilovi na světě. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

V polovici 90tych rokov mal Travolta velmi stastnu seriu a na co siahol to premenil v zlato. Fenomén je velmi prijemny mix pohodoveho filmu, romantiky a melodramy z vidlakova, ktory spusti originalny napad o nahlom zachvate geniality dovtedy bezneho tupeho vidlaka. A nasledne sledujeme jak sa s tym vyrovnava jak on tak aj okolie, ktore ma uz tradicne strach z neznameho. Velkym plusom su herecke vykony. Charizmaticky Travolta v hlavnej ulohe, Whitaker ako jeho sympaticky kamarat, respektovana otcovska figura doktora v podani Duvalla a Kyra Sedgwick ako zena, ktoru si snazi Travolta cely film ziskat. Ale aj ostatne postavicky su dostatocne zaujimave a aj na malej ploche vyniknu. Naviac mi pripada len zapletka s FBI a sebeckym doktorom. Na reakcie okolia uplne stacili miestny vidlaci. Velkym plusom je nadherna dojimava Newmanova hudba, ktora mi miestami pripominala soundtrack Shawshanku. Takze aj po opakovanom zhliadnuti som stale spokojny. 8/10. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (7)

  • Keď George používa magnetofón na nahratie signálov Morseovej abecedy, v prístroji nie je kazeta. (Peter-1307)
  • V mestečku Old Town Auburn v Kalifornii je plaketa, kde George (John Travolta) stál a videl "svetlo." V roku 2015 bola pôvodná plaketa ukradnutá, nahradila ju nová a zabezpečená proti odcudzeniu. (chesterko)

Reklama

Reklama