Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (423)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zástupy fanoušků Saturnina se musely rekrutovat ze čtenářů předlohy. Jiné vysvětlení pro oslavné chorály u průměrného televizního snímku nemám. Humor prokládaný příslovími je až moc prkenný. S odstupem času se však obsazení ortodoxního fanouška první republiky Havelky jeví jako geniální tah. Hodně pomáhá i účast jedné z prvních porevolučních štěrbin, jejíž kvality ocenili nejen všichni členové skupiny Lucie. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem četl knihu, ze začátku mě nudila, postupně si mě ale svým jedinečným a inteligentním humorem získala a naprosto podmanila. A pak se mám podívat na film? Mnoho těch humornách scén z knihy ve filmu naprosto vyšumělo. Aspoň, že se jim podařilo přidat pár vtípků, které ve filmu naopak vyzněly dobře a obsazení Víznera byl skutečně zdařilý krok. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi tahle verze, protože připomíná spíše rozhlasovou hru. Ano, příjemně starosvětskou, ale rozhlasovou. Všechny vtipy jsou bez ladu a skladu odvyprávěny. Chybí tomu inscenační nápad, převedení slovních vtipů do obrazových. Už jen ten začátek - představte si, jak by jinak vypadala úvodní scéna, kdybychom ve velkém detailu viděli tvář doktora, na níž občas přistane šlehačka, a on naprosto vážně vypráví svou o koblihách. A jak kamera odjíždí, vidíme v celku, jak celá kavárna spolu bojuje a svádí šlehačkovo-koblihovou bitvu. Prostě se na to sice příjemně dívá, ale vtipy jsou zabité, občas dokonce stokrát zopakované, aby je pochopil i největší blbec (ví Bůh-výbuch), a jedinými pozitivy jsou dokonalý Vízner a ke konci setapouch. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Až na Víznera v ústřední úloze mi přijde obsazení hodně diskutabilní. Což by možná tolik nevadilo, kdyby se alespoň podařilo zachovat ducha předlohy. A v tomto ohledu scénárista totálně zklamal. Celkový dojem nevylepší technické zpracování, které jakoby z chudší televizní inscenace vypadlo. Saturnin není vůbec špatným snímkem, jen je až moc průměrný a své knižní předlohy nehodný. Nic více, nic méně. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano, kniha je kniha. A ačkoliv jsem ji četl několikrát, je to právě pan Vízner, kterého si po zhlédnutí této komedie už navždy budu pod postavou Saturnina představovat. Myslím, že se podařilo dát dohromady skvostnou sestavu herců, která skvěle zapadá do typového rámce poetických třicátých let první republiky. Havelka byl pro svoji roli jako stvořený a Vacek se Synkovou vlastně také :-))). Nevím co na to pan Jirotka, ale já byl nadmíru spokojen. U mne je to za pět koblih * * * * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (12)

  • Když se nastěhuje podařená dvojka na hausboat, pan Oulický (Ondřej Havelka) po večeři v klidu pokuřuje a Saturnin (Oldřich Vízner) mu ještě přinese popelník. Když příjde teta Kateřina (Jana Synková), Saturnin tvrdí, že je na palubě kouření zakázáno. Zákaz přitom nerozporuje s předcházející scénou. V knize je totiž popsáno, že Miloušovi (Petr Vacek) je kouření zakázáno schválně, jelikož ho pan Jiří nemá příliš v lásce a urazilo ho označení "starý brachu". (Mailoo)
  • V celém Jirotkově románu jméno Saturninova (Oldřich Vízner) pána nezazní. Pro účely filmu však bylo použito jméno Jiří Oulický. Toto jméno není náhodné, jde o skutečného Jiřího Oulického, chovatele koní z Husince (u Prachatic), kterého Jiří Věrčák osobně znal. (Ollie235)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama