Reklama

Reklama

Ten den by proběhl jako každý jiný, kdyby se na nebi neobjevilo „cosi“, co sourozencům Haywoodovým zabilo otce. Bylo to UFO? Nebo je vysvětlení mnohem racionálnější? Nikdo nic neví. Zjevné je jen to, že to, co se děje v okolí malé koňské farmy, na níž OJ (Daniel Kaluuya) a Emerald (Keke Palmer) žijí, je čím dál znepokojivější a nabírá to na obrátkách. Zatímco oči senzacechtivých amatérských ufologů a záhadologů se upírají k nebi ve snaze alespoň krátce zahlédnout kousek létajícího talíře, Haywoodovi klopí zraky k zemi. Kdo se na ně nedívá, toho přece neunesou. Nebo že by pravidla neplatila? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 6

Recenze (503)

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Pekne nakrútené nič. Nevadí, že tu nie je sociálny presah a ani to, že to, že je to málo desivé. Peele sa nikdy nesnažil o prvoplánovosť a ani Nope sa nedá uprieť originalita, v jednotlivostiach funkčná réžia, či zase raz snaživí herci v hlavných úlohách. No vcelku banálna zápletka, zbavená akýkoľvek zaujímavo rozvíjaných myšlienok - nejaké tam totiž zákonite sú - mala tentoraz za následok, že mi bolo úplne jedno, čo sa vlastne odohráva pred mojimi očami a osudy postáv ma nechávali neustále chladným. A keď na tom nič nezmenil ani akčnejšie ladený záver, prvýkrát udeľujem Peelovi nie, čo ma i samého trochu mrzí. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Nope má skvelú kameru, je vizuálne prívetivý, miestami atmosféricky výnimočný a na prekvapenie aj pomerne zábavný. Daniel Kaluuya a Keke Palmer hrajú svoje roly perfektne a za zmienku stojí aj charizmatický Michael Wincott. Po hororovej stránke však nie je Nope desivý, v rámci sci-fi žánru neprináša nič, čo by sme už nevideli, a jeho akčná časť ma nezaujala. Rozhodne mu nechýba originalita a niekoľko výrazných scén (opica v štúdiu, krvavý dážď), no Peele ich nedokázal predať ako celok. Aj preto sa film v niektorých častiach zbytočne ťahá, miestami nedáva zmysel a v konečnom dôsledku pôsobí nekomplexným dojmom. 6/10. Viac v recenzii. ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

Ještě stupidnější než Us. Celý film čekám co z toho vyleze a nakonec hrozný hovno. SPOILER: Digitální vopice vyvraždí sitcom, kovboj čínan přežije.. nevim proč to tam jako bylo, ale ok. Pak přilítne po hodině keců trapný černošky a unavenýho černocha farmáře mrak, kterej plive mince a vsákne všechny spoluvidláky. Mezitím unavenej černoch s kšiltovkou dostává během toho vsakování a výprskávání nějaký záchvaty a bouchá se do kolene a řiká furt nope.. proto se to jmenuje asi nope.. haha. Ke konci už táhlá šmucka, která už mě absolutně nezajímala. Díky Jordane Píly, hezky sis to u mě podepsal a na tvé filmy už se asi těšit nikdy nebudu. Ty už to nehul. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Jordan Peele trpí utkvělou představou, že je vynikající hororový režisér a velká část filmových kritiků ho v této iluzi bohužel utvrzuje. Vím, že konfrontace s pravdou bývá často těžká a bolestivá, ale proč alespoň na chvíli nebýt sám k sobě upřímný? Kdyby Jordan jednou provždy odhodil svou hororovou masku, za kterou se neúspěšně snaží skrývat, a vrátil se zpět k točení prostoduchých komedií, tak by se mu nepochybně ohromně ulevilo. A spolu s ním i všem pravověrným fanouškům hororu. Objektivně vzato totiž Nope patří k tomu nejhoršímu, co letos kinematografie vyprodukovala. Jedná se o neskutečně úmorný snímek, který není s to vystrašit ani malé dítě. Děj se prakticky nikam neposouvá, jelikož postavy většinu času pozorují oblohu a debatují o létajícím talíři skrývajícím se za mraky či pro těžiště příběhu naprosto irelevantních tématech. Jejich chování není dostatečně motivováno; jsou to nahrubo vytesané typy, které neprocházejí žádným vývojem. Navíc ve střižně zřejmě zaskakovali nějací brigádníci, kteří do snímku omylem zakomponovali zcela zbytečnou a absolutně nesouvisející příběhovou linku o šimpanzovi. Zákonitosti, na základě kterých mimozemšťané útočí, pak působí nahodile, či přímo zmatečně. Stojí tento snímek za zhlédnutí? Název je dosti výmluvný - Nope. Jakožto zdejší hororový expert tak v tomto případě nemohu udělit nic jiného než odpad. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Nope sa vcelku klamlivo javí ako film s jednoduchou zápletkou a veľmi jasným posolstvom oproti dvom predošlým Peeleho výtvorom. V skutočnosti však ide opäť o film, ktorý si pýta viac vzhliadnutí potrebných na zachytenie všetkých easter eggov, rozlúštenie metafor a najmä na dostatočné pobratie všetkých tém a ich schopnosť spojenia do súvislého celku. Iba tak sa pred vami zjaví opäť o čosi iný a o čosi jasnejší film. Myslím, že v tomto ohľade inovátorský Afroameričan na režisérskom poli mierne zlyhal, pretože sa mu celkom nepodarilo vytvoriť na prvý pohľad kompaktné a zrozumiteľné dielo. Totiž, zbrane, ktoré vo svojich snímkach tasí, sú vždy dvojsečné. Peele opäť pracuje v náznakoch a (asi) sa spolieha na to, že jeho dielo natrafí zväčša na divákov, ktorých baví analyzovať a vŕtať sa v symboloch. Lenže kinosály nie sú plné iba filmových nerdov. Väčšina návštevníkov si repete už nedá a skončí to pri nízkych hodnoteniach, čo mi je aj za Jordana ľúto. Nope rozhodne nie je zlý film. Nie je lepší ako Get Out, ALE opäť ide o zaujímavý žánrový mix s výbornou atmosférou a čarovnou estetikou. Hoyte van Hoytema je jednoducho kameramanský mág a vytvára dychberúce zábery. Rovnako výborná je aj práca so zvukmi, ktoré efektne vrstvia pocit blížiacej sa tragédie. Tak ako Peele dokáže vyťažiť z temnoty noci, tak inteligentne nám odhaľuje to hlavné v závere práve počas jasného dňa. Keke dodáva príbehu tú správnu energiu a Daniel zas často hrá iba v tichosti, cez mimiku. A áno, tragický príbeh so šimpanzom Gordym tu má svoj význam. Funguje ako varovanie. Poukazuje na ľudskú nepoučiteľnosť a chýbajúcu pokoru – túžba skrotiť predátora na úkor úspechu, slávy či vytvorenia prchavej zábavy. Aj o tom je Nope, ale aj o mnohom ďalšom. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (28)

  • V prvním traileru je Em (Keke Palmer) zobrazena, jak tančí na píseň „Fingertips“ od Stevieho Wondera, ale její pohyby jsou naprosto nesynchronizované s hudbou. Ve filmu pak ale nakonec tančí na píseň „Walk on By“ od Dionne Warwick. (TheEvilTwin)
  • Jedná se o první horor natočený kamerami IMAX (48 min.). (TheEvilTwin)

Související novinky

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

Noc ve filmu Nene je jako žádná jiná

19.09.2022

Přinejmenším filmoví fanoušci jistě dobře vědí, že noční scény se často točí ve dne. Používá se přitom technika zvaná „americká noc“, kdy se na záběry pořízené za denního světla aplikuje modrý filtr,… (více)

Míří k nám další velká streamovací služba

Míří k nám další velká streamovací služba

11.09.2022

V Česku je dnes možné předplatit si desítky streamovacích služeb, prorazit na poměrně saturovaném trhu se ale pokusí další. A může mít dobrou šanci na úspěch. Jde totiž o SkyShowtime, výsledek… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama