Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No na takle stary sci-fi to funguje prekvapive dobre a to i presto, ze to je spis zamereny na fanousky puvodniho serialu, kterej jsem nikdy nesledoval. Kuli tomu je totiz dobra pulka filmu natocena v takovym nostalgickym duchu, dlouhy zabery na lod, dlouhy zabery na postavy, ktery se postupne objevujou na Enterprise, vsichni se vitaj, vzpominaj, spousta dialogu a sem tam tu je nakej odkaz na serial, kterej sem samozrejme moc nepochytil, ale to nevadi, jelikoz pribeh sam o sobe se da v pohode sledovat bez znalosti cehokoliv jinyho. No druha pulka filmu uz je zamerena na patrani po V'Gerovi a zaver je docela prekvapivej. Nicmene ani v tyhle druhy polovine se clovek akce nedocka, opet tu mame dlouhy zabery na letici lod a dlouhy zabery na neurcity svetla, blesky a tvary patrici k lodi V'Gera. Ale ono to tak nejak vubec nevadi, film totiz spis hraje na takovou mysteriozni notu, protoze skoro az do konce neni jasny, o co to vlastne jde, navic triky, ackoliv se najde i nakej ten slabsi, tak diky tomu, ze vetsinou to jsou jen neurcity tvary a blesky, nepusobi nijak rusive a spolu s paradni hudbou to dava slusnou napinavou atmosferu. No a pak tu je samozrejme sympaticky a slusne hrajici herecky obsazeni. Prvni Star Trek film se proste poved. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Directors cut. Fakt som netušil, že sa pridám k fanúšikom prvého ST filmu. Ale ono je to fakt veľké. Ani jeden film (vrátane abramsoviek) nemá toľko pompéznosti a veľkoleposti ako tento Star Trek. Už ten prístup je úplne odlišný - každý záber na Enterprise je braný ako samostatná filmová udalosť, Goldmsithova hudba je geniálna... Skrátka vidno, ako si tvorcovia vážia každý ten jeden trikový záber. Kubrickova VESMÍSRNA ODYSEA dodnes berie dych svojou technickou stránkou, ale Sta Trek Film takmer v ničom nezaostáva. Dokonca sa mi páčil aj ten príbeh, ktorý má ďaleko od nejakého akčného dobrodružstva. Dalo sa to možno odrozprávať stručnejšie, ale tá snaha o seriózne poňatia kontaktu z vyššou inteligenciou je chválihodná. Čo sa týka uniforiem, je fajn, že elasťáky ostali v skrini, ale pobehovať v pyžame, tiež nebola bohvieaká výhra... Strar Trek Film možno ani tak nie je pre trekistov ako skôr pre fanúšikov "poriadnej" (priam až filozofickej) sci-fi... ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

První filmový Star trek ještě nepůsobí tak rozmáchle jako jeho epičtí následovníci, spíš jako větší televizní epizoda (kterou měl původně být). Je to jak v kulisách, tak v příběhu, který se nehemží mimozemšťany a není moc akční. Nefunguje ani ve smyslu TOS (The original series), které jsou z dnešního pohledu vtipné. První film je oproti nim nudný a zdlouhavý, je znát že seriálově ploché postavy na celovečerák zatím nestačili. Pnutí mezi Kirkem, Spockem a McCoyem tu je, ale zatím mu chybí podkreslení stárnutím a zkušeností. Podivná je i postava Willarda Deckera, která měla v případě neúčasti Williama Shatnera na dalších pokračováních nahradit kapitána Kirka – taková nemastná neslaná osoba to je! Asi nejkrásnější scénou je dlouhé přibližování kapitána Kirka k Enterpise – ty vlhké oči, ta hudba! Ale na celý film to nevystačí. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

STAR TREK MEETS SPACE ODYSSEY. Poctivá space opera s dobrou zápletkou a výtečnou pointou i závěrem. Je to sice zbytečně dlouhé a roztahané, ale děj je sympaticky hutný a seriózní, dlouhé fetišistické velkolepé obrazové kompozice mi vlastně vůbec nevadily (hlavně díky nim je znát rozpočet a přišly mi dost opojné) a parádní Goldsmithova hudba to táhne hodně nahoru. Především kvůli vyústění pro mě o chlup lepší než mírně přeceňovaný KHANŮV HNĚV. 70 % ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Reverend Campden ešte skôr ako začal reverendovať, v úlohe sekudnanta pánov Shatnera z jeho suchým humorov a pána Nimoya z rovnakým strnulím výrazom aký máme u Spocka radi. Výsledok. Celkom infantilná zábavka, ktorá je v niektorých miestach vysoko efektná a psychadelická a v druhých zdĺhavá a myšlienkovo nedotiahnutá. Lenže zlý film to nie je. Síce postráda akúkoľvek výraznejšiu bitku, alebo zabrdnutie do charakterov ale ako následovných pôvodného seriálu( ktorý sa okrem iného môže pochváliť najhoršou ačknou scénou vôbec) je aj tak viac menej určtený fanúšikom. Preto aj keď postavy na mňa pôsobili chlande videl som medzi nimi určitú náväznosť, ktorá bola doplnená aj o perfektnú roličku Georgeho Takeia. Aj keď režisér Wise nebol tak zanietený pre podobnú sériu, mal štastie, že dostal taký tvorivý tým aký dostal. V konečnom dôsledku si môžete užiť neskutočne dlhé záberi na V-Ger a USS Enterprise v sprievode neskutočne úchvatnej Goldsmithovej hudby a to nikdy nie je na škodu. U mňa veľmi slušný rozbeh. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Maketa V'ger bola taká obrovská, že kým jeden koniec bol natáčaný a používaný v scénách, druhý koniec ešte len stavali. (Nekrofil)
  • Jeden z nepochybně nejmilovanějších spisovatelů žánru science-fiction - a skutečný vědec - Isaac Asimov ve své autobiografii "Já, Asimov" vzpomínal: Gene Roddenberry, který se proslavil seriálem Star Trek, mne požádal o radu v souvislosti s prvním celovečerním filmem a já mu ochotně pomohl, protože je to můj přítel. Nežádal jsem ho o žádný honorář, přesto mi nějaké peníze poslal a ujistil mě, že bude moje jméno uvedeno v titulcích. Ještě nikdy jsem v žádných filmových titulcích nefiguroval, takže jsem se šel na ten film podívat. Na konci už se všichni začali zvedat a odcházet, zatímco na plátně se odvíjela nekonečná řada jmen. Sál se sice vyprazdňoval, Janet a já jsme ale vytrvale vyčkávali až do posledního, ÚPLNĚ POSLEDNÍHO titulku: vědecký poradce - Isaac Asimov. Samozřejmě jsem začal hlasitě aplaudovat a zřetelně jsem slyšel, jak někdo v uličce říká: "To je Asimov a tleská svému vlastnímu jménu." Tak se zrodila další historka o mé ješitnosti. (NIRO)
  • Režisér Robert L. Collins, ktorý tvoril hlavne pre televíziu, bol pôvodne najatý, aby natočil prvú premiérovú časť nového seriálu Star Trek: Phase II, no potom, čo bol projekt zmenený na celovečerný film, chcel Paramount skúsenejšieho režiséra, a tak ho nahradil Robert Wise. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama