Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

klerik 

všechny recenze uživatele

Directors cut. Fakt som netušil, že sa pridám k fanúšikom prvého ST filmu. Ale ono je to fakt veľké. Ani jeden film (vrátane abramsoviek) nemá toľko pompéznosti a veľkoleposti ako tento Star Trek. Už ten prístup je úplne odlišný - každý záber na Enterprise je braný ako samostatná filmová udalosť, Goldmsithova hudba je geniálna... Skrátka vidno, ako si tvorcovia vážia každý ten jeden trikový záber. Kubrickova VESMÍSRNA ODYSEA dodnes berie dych svojou technickou stránkou, ale Sta Trek Film takmer v ničom nezaostáva. Dokonca sa mi páčil aj ten príbeh, ktorý má ďaleko od nejakého akčného dobrodružstva. Dalo sa to možno odrozprávať stručnejšie, ale tá snaha o seriózne poňatia kontaktu z vyššou inteligenciou je chválihodná. Čo sa týka uniforiem, je fajn, že elasťáky ostali v skrini, ale pobehovať v pyžame, tiež nebola bohvieaká výhra... Strar Trek Film možno ani tak nie je pre trekistov ako skôr pre fanúšikov "poriadnej" (priam až filozofickej) sci-fi... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, nějaké to tlachání a ani značné množství prehistorických počítačových efektů mne dostatečně neuspokojilo. Pro mne byl zkrátka souboj uhlíkových jednotek s živým mrakem poněkud zdlouhavý a nepříliš zábavný, ale s blížícím se koncem jsem dostal šanci několikrát radostně zastříhat vulkánskýma ušima při náznacích zrychlení tempa alespoň na Warp 1. ()

Reklama

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Negativní reakce na první Star Trek Film nejsou fér. Je totiž narozdíl od svých následovníků i předchůdců dost výjimečný svým vyzněním a nabízí konečně také jakýsi myšlenkový přesah, který by měl být vlastní každé pořádné science fiction a já se skoro nebráním přirovnání prvního Star Treku k Vesmírné odysee, i když po ní pokukává jen po očku. Je tu výborná pointa, kterou jsem sice frajersky odhadnul už dávno před odhalením, ale i tak zapůsobí. Navíc je tu první zjevení jednoho z nejlepších hudebních témat filmové historie. Pokud bych bral hudební souboj mezi celým Star Trekem a Star Wars, tak to sice Jerry před Johnem jasně prohraje, ale hlavní téma má Star Trek podle mě lepší. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Úvodní průlet vesmírem, trvající tři minuty, za zvuku instrumentální hudby, je velice impozantní. Teprve po těch třech minutách následuje logo společnosti Paramount. Hudbu k prvnímu celovečernímu filmu ze série Star Trek dělal Jerry Goldsmith a jeho hudební orchestrální doprovod skrze celý příběh je podmanivý. Sluchově dokresluje dění na obrazovce. Snímek režíruje Robert Wise. Zemi hrozí zkáza od neznámého energetického oběktu a loď Interprise - NCC - 1701 - je jediná, která mu stojí v cestě. Cizí mimozemská civilizace označuje lidi jako virus. CITÁT - Warp jedna !!!........... Podaří se posádce lodi Interprise zabránit zničení Země ? Nechte se překvapit. Posádka je takováto : ..........Kapitán Kirk - WILLIAM SHATNER ..........Spock - LEONARD NIMOY ..........Dr. McCoy - DEFOREST KELLEY .........Scotty - JAMES DOOHAN .........Sulu - GEORGE TAKEI ..........Chekov - WALTER KOENIG ..........Uhura - NICHELLE NICHOLS. Issac Asimov byl speciální konsultant při natáčení tohoto snímku. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy už se dnes prostě netočí. Kdo by si totiž dnes dovolil několikaminutové sekvence prohlídky vesmírné lodi, byť vyšperkované skvělou goldsmithovou hudbou? Triky jsou z dnešního pohledu bohužel hodně staré, až úsměvné, nicméně přes to se dá přenést a atmosféru to nijak zvlášť nekazí. Příběh samotný se závěrečným "šokujícím" odhalením není úplně originální, ale jako jeden z dílů skládačky do výsledného dojmu zapadá více než dobře. Pro dnešního diváka je však takto výpravné sci-fi bez vlastně jediné akční scény naprosto unikátním úkazem. Zajímalo by mne, kolik by v dnešní době na podobný film přišlo do kina diváků. Já bych klidně zašel. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Paramount pôvodne plánoval natočiť pokračovanie seriálu, ktoré malo byť nazvané "STAR TREK Phase II". V tom čase Gene Roddenberry napísal príbeh, ktorý nazval "Robot's Return" ("Návrat Robota"). Tento príbeh prepísal pre STAR TREK Alan Dean Foster pod názvom "In Thy Image" ("Na Tvoj Obraz") a ponúkol ho Paramountu ako dvojhodinovú prvú epizódu pre nový seriál, no Paramountu sa príbeh páčil natoľko, že sa rozhodli zabudnúť na nový seriál a proste natočiť celovečerný film. (Nekrofil)
  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama