Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Yardak 

všechny recenze uživatele

Pokud člověk z 21. století přežije lehce vtipné efekty, tak by se mu i tento první film ze série Star Trek mohl líbit. Bohužel příběh je zbytečně natahován a některé scény nebyly moc důležité, kdyby to mělo o 30 minut míň - byla by možná i 4 hvězda :). Radši doporučuji kouknout se na Star Trek z roku 2009! ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je horší. Že je to celé neskutečně k smíchu? Že je to TAKOVÁHLE nuda od začátku do konce? Nebo že Wise perfektně vykrádá Kubrickovu Vesmírnou Odyseu? Asi všechno dohromady, okořeněné bídnými hereckými výkony party důchodců a triky, jejichž podoba musela protřepávat bránice snad i v době vzniku. Chápu, že skalní Trekkies prožívají orgasmus, já těžce zívu a doufám v lepší zítřky. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,UHLÍKOVÉ JEDNOTKY?“ ,,MYSLÍ TÝM ĽUDÍ...“ __ Tak ku 100. výročiu narodenia Gena Roddenberryho som konečne videl prvý Star Trek.  Odhliadnuc od toho, že sa jedná o ,,klasiku“, ide o film, ktorý má už svoje rôčky s radom pozitív i nedostatkov. Predovšetkým by ma zaujímalo, akej cieľovej (vekovej) skupine zamýšľali tvorcovia film určiť, ale vzhľadom na výber hercov by som povedal, že sa zamerali najmä na fanúšikov seriálu zo 60. rokov, ináč si neviem vysvetliť väčšinovú účasť hereckých protagonistov, ktorým už ťahalo na päťdesiatku  a to vo filme s rozpočtom trikrát väčším, než mali Hviezdne vojny, ktoré boli spúšťačom novej vlny sci-fi.  Výber nových, neopozeraných tvárí bolo preto v prípade najnovších dielov od J. J. Abramsa logickou nevyhnutnosťou.  Často sa tu spomína rozvláčnosť filmu a pokiaľ jej dať za pravdu, je ju vidno najmä v tempe pohybu vesmírnych lodí akoby idúcimi tou najnižšou warp rýchlosťou. Na druhej strane treba uznať, že film je doslova nabitý rôznymi viac či menej vydarenými efektami s nepochybným neskorším digitálnym liftingom. Ako napísali iní, inšpirácia 2001: Vesmírnou odyseou je badateľná v rade scén, najmä v absolútne hypnotickom putovaní Spocka do útrob V´Gera.  Takisto by som dal krk nato, že scénami Enterprise vo vnútri V´Gera sa inšpirovali filmári pri navrhovaní mimozemských technológii v Dni nezávislosti.  Napriek všetkému Oscara za vizuálne efekty vyhral toho roku trikovo umiernenejší, a v tej dobe možno presnejší, Votrelec. Kto by si ho však určite zaslúžil bol Jerry Goldsmith, ktorý zložil možno najlepší soundtrack jeho kariéry, hudbu skvelo doplňujúcu obraz a rovnako dobrú aj na samostatné počúvanie.  Scéna, kedy kapitán Kirk mieri v pristávacom module k Enterprise vyzerá priam, akoby bola nakrútená primárne pre hudbu než samotný dej. Podčiarknuté a sčítané: Star Trek je viac než akčným, skôr filozofickým sci-fi, ktoré by sotva divácky uspelo pokiaľ by za sebou nemalo predchádzajúce TV úspechy. (4917. hodnotenie, 276. komentár k filmu) ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Kde se něco děje? Kde je nějaká zábava? Celý film jsem měl pocit, že ona krásná hudba Jerryho Goldsmithe je to jediné, co tento film křečovitě sune kupředu. Příliš často opakované koukání se na modýlky vesmírných lodí by se bez ní stalo dokonce nesnesitelné. Postavy mě vůbec nepřesvědčily o své opravdovosti, a myšlenka, o které tu všichni píší, se mi zdála pouze prvoplánová a vesmírný porod jsem chápal spíš jako z nouze ctnost (Kubrickova vesmírná soulož za hudby J. Strausse je jinačí kafe...). Při srovnání se Scottovým Vetřelcem (hudba též Goldsmith) z téhož roku vyjde Star Trek po všech stránkách jako chudý příbuzný. Jedná se však o započetí kultovní řady filmů, a to se počítá! ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál "Star Trek", který během konce 60. a začátkem 70. let získal takřka kultovní status a uchvátil tisíce fanoušků se začátkem let 80. konečně dočkal prvního celovečeráku a rozhodně to neměl jednoduché, jelikož to byla doba, kdy Lucas představil divákům svou sci-fi ságu. "Star Trek" však byl vždy o něčem jiném a možná právě proto mě osobně vyhovuje spíše Lucasova sci-fi vize. Jako všechy ostatní "startrekovské" filmy i zde většinu času strávíte na palubě vesmírné lodi. Ze začátku mi to ani nevadilo, rozjezd byl více než slušný a vypadalo to na velice zajímavou a nápaditou sci-fi. Ani mi nevadilo, že boje se odehrávají v komunikativním rytmu mezi veliteli lodi a jakékoliv akční scény byste ve filmu hledali marně. Byl bych schopen překousnout i na dnešní dobu velice směšné triky a ne zrovna strhující výpravu. Co mě však zamrzelo byl fakt, že se film ve své druhé polovině zastaví a to doslova. Vešekeré pokusy o napětí jsou pryč a celkový dojem z tohoto sci-fi kultu byl hodně rozpačitý. Naštěstí jsem si spravil chuť na druhém o dost akčnějším dílu. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Paramount pôvodne plánoval natočiť pokračovanie seriálu, ktoré malo byť nazvané "STAR TREK Phase II". V tom čase Gene Roddenberry napísal príbeh, ktorý nazval "Robot's Return" ("Návrat Robota"). Tento príbeh prepísal pre STAR TREK Alan Dean Foster pod názvom "In Thy Image" ("Na Tvoj Obraz") a ponúkol ho Paramountu ako dvojhodinovú prvú epizódu pre nový seriál, no Paramountu sa príbeh páčil natoľko, že sa rozhodli zabudnúť na nový seriál a proste natočiť celovečerný film. (Nekrofil)
  • Jediný STAR TREK film, v ktorom nie je ani raz vystrelené z fázeru. (Nekrofil)
  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama