Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žák základní školy během vyučování napadne spolužačku nůžkami. Rodiče se bouří a požadují, aby se ředitelka agresora zbavila. K tomu je ale zapotřebí souhlas jeho matky, která to odmítá. Rodiče se obrátí na ombudsmana Aleše Pelána (L. Vaculík)… (Česká televize)

Recenze (45)

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnešní díl velmi chválím. Téma opět maximálně aktuální, příběh šílený, dobře zahraný. Inkluze je velké téma a z vlastních zkušeností vím, že zařazení dětí hendikepovaných je prospěšné pro obě strany, jsem pro to. Jenomže nic není černobílé a tady se dostáváme do situace, co s dětmi chytrými, zdravými, ale agresívními. Asi zjednodušeně, ale taky názor: v momentě, kdy je označíme diagnózou, tedy jako nemocné, budou "vhozeny" třeba děti hodné, jen na vozíčku a s pomalejším vnímáním do stejného pytle a to je velká škoda, protože zrovna takovým je inkluze nesmírně prospěšná. Potřebují kolektiv, společnost rychlejších, naopak děti zdravé si zvykají a příjímají své spolužáky i s jejich těžším údělem. Do života cenná lekce. Pokud agresívní děti budeme brát jako zdravé, budou buzerovat celý kolektiv, kolektiv je, učitelky se zhroutí, pochopitelně tohle by nedával nikdo, čili začarovaný kruh, ze kterého vždycky vzejde pokáceno a kolem rozlítané mega hromady třísek. Vsuvka s Aničklu Polívkovou řešení nastínila, ale všichni víme... Jakmile se tam strčí jeden, vzápětí půjde asperger, lehká, kulhající DMO, slabozraký, DMO na vozíčku nebo Dawníķ... Klasika. Názory mít můžeme, jasně že počátky většiny problémů nezvladatelných děcek jsou v rodině, kantory lituji, ale co s tím? Kecy o tom, že za nás to nebylo a ty dnešní děti atd. jsou mlácením prázdné slámy. Jediné, co za nás funfgovalo byl fakt, že když byl běžný průser, rodič a učitel drželi spolu basu. Tedy aspoň, co pamatuju. Provinilec to chytil ve škole i doma a zkusil by si něco ceknout. Většinou to fungovalo. Těžké téma. Být rodičem pobodané holčičky bych být nechtěla a být matkou nezvladatelného dítěte, taky ne. Navíc takové dítě není jen výsadou zdecimovaných samoživitelek, ale světe div se, docela často i z rodin kompletních, kde se do fakanů cpe horem dolem a to je potom taky chuť. Plný počet, výborné celé, Martha opět jela bomby a jasně, každý je chytrý, ale řeklo se, že to ma rozvířit diskuzi, tak vířím. Čaute. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Technicky v pořádku, příběh k zamyšlení taky v pořádku, ale to smířlivé vyznění, kdy za všechno může nedostatečná připravenost systému (rozuměj agrese vystupňovaná k nekontrolovanému napadení). Něco hodně vzdáleně podobného mám teď v reálu na dosah ruky. Systém opravdu není připraven. Ale nikoli v pomoci chudince, není připraven pomáhat okolí, rodině, která to musí zvládat a kterou chudinka nakonec zcela rozložil a zdecimoval.   Tohle je prostě příliš sluníčkové, příliš zjednodušené a rozhodně mě nemohlo toto zpracování tématu uspokojit. Je mi líto. ()

Reklama

Padme_Anakin

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Při sledování třetího dílu o naprosto nezvladatelném klukovi mě napadlo, zda by si s ním poradil Igor Hnízdo.. Následně mi prolétlo hlavou, jestli to byl jen nevychovaný spratek, kterému připnuli diagnózu, aby se na něj bral ohled a fakt, že je nevychovaný, se pominul.. K tomu musím jedním dechem dodat, že mi bylo líto i té malé Viktorky, stejně tak i paní učitelky, mít ve třídě takovéhle zvířátko totiž bez přehánění znamená, že jde o život.. Douška k hercům - Lukáš Vaculík, Jaroslav Plesl a Pavel Řezníček jsou skvělí, líbí se mi a baví mě.. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fakt se mi moc líbí, jak je to udělaný, jakej to má feeling. Taky je dost zásadní ten kontrast mezi seriózním Vaculíkem a lidovým Řezníčkem- to považuju za doklad zručnosti scénáristů. Bojím se tomu tleskat moc nahlas, protože bych pak mohl být za blázna, pokud by se například ukázalo, že kluk, kterej by pobodal/záměrně říznul spolužačku nůžkama, by se už do školy ve skutečnosti rozhodně nevrátil. Tomu se mi prostě nechce věřit. Naopak doufám, že celá tahle věc už by se i v té naší hyperkorektní společnosti vyřešila ein zwei. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Seriál Ochránce je opravdu natočen na solidní úrovni. Jenže moji maličkost neba. Natočeno střízlivě , přízemně, bez potřebnýho zásahu scénáristy, režisérky a produkce, což by samotný případy odtáhlo od skutečnosti, ale dalo by tomu koule. Ale je vidět, že to má úspěch. No budiž, ale já to, že někdo natočí něco o hodně závažnejch tématech, podle skutečnej příběhů,ještě nepovažuju za dobrý.. Tři příběhy stačej. První za 60%, druhej za padesát, ovšem třetí už byl bebilní jak hovno. A za 30%. Celkově za 40% už pro celej seriál. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Epizoda se ve své premiéře stala nejsledovanějším pořadem nedělního večera po 20:00. Sledovalo ji 1,36 mil. diváků (15+). Šlo zároveň o nejlepší výsledek celého nedělního dne. (rublik05)
  • Epizodní roli učitele ve speciální škole si střihnul Michal Reitler, spoluscenárista a kreativní producent seriálu. (klukluka)

Reklama

Reklama