Reklama

Reklama

Enya

Enya

nar. 17.05.1961 (62 let)
Gaoth Dobhair, Donegal, Irsko

Zajímavosti (19)

  • V roce 1997 koupila viktoriánské sídlo v Killiney v hrabství Dublin za odhadovaných 2,5 milionu liber v aukci. Sídlo bylo dříve známé jako Victoria Castle a Ayesha Castle, přejmenovala ho však na Manderley Castle po domě, který se objevil v románu „Rebecca“ od Daphne du Maurier. Celkem strávila sedm let rekonstrukcí svého majetku a také instalovala značná bezpečnostní opatření. (Trajektt)
  • Zesnulý papež Jan Pavel II. byl velkým fanouškem její hudby. V prosinci 1995 vystoupila s písní „Anywhere Is“ na vánočním koncertě ve Vatikánu. (Trajektt)
  • Je po ní pojmenována planetka 6433 Enya. Také je po ní pojmenovaný druh ryby (Leporinus enyae) nalezený v povodí řeky Orinoco. (Trajektt)
  • Enyin zpěv je mezzosoprán. (Trajektt)

Banda - A dveře jsou pryč (2020)

  • Na začátku epizody hraje „Casquette À L'envers“ od Sexion d'Assaut a po ní následuje „Happy Together“ od The Turtles. Při obědě v Církvi společenstva hraje „Orinoco Flow“ od Enyi a na konci epizody „Thank You For Being A Friend“ od Cindy Fee. (Duoscop)

Shrek: Zvonec a konec (2010)

  • Pri scéne, kde Rampelník (Klingáč) vyzýva ľud, aby mu priviedol Shreka výmenou za najlepšiu dohodu, hrá v pozadí pieseň "Sail Away" od speváčky Enyi. (RigorMortis)

Titanic (1997)

  • Pro složení hudby k filmu chtěl James Cameron najmout zpěvačku Enyu. Ta ale odmítla a tak byl najat James Horner, který s ním pracoval už na filmu Vetřelci (1986). Při dokončovacích pracích na Vetřelcích se Cameron a Horner údajně pohádali, a tak byl hudebník překvapen nabídkou. Důvod, proč na něm Cameron trval, byla údajně práce na filmu Statečné srdce (1995), která jej přesvědčila. Některé pasáže znějí však záměrně, jako by je složila Enya. (don corleone)

Navždy a daleko (1992)

  • Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu. (Emzet)

Sleepwalkers (1992)

  • Počas otázok a odpovedí na oslavu 25. výročia filmu v roku 2017 režisér Mick Garris prezradil, že pieseň od Enyi „Boadicea“ bola vybraná pre film len preto, že zo všetkých skladieb, ktoré mu v tom čase poskytla spoločnosť Sony Music, to bola jediná skladba, ktorá bola v súlade s tónom filmu. (Arsenal83)

Herečka

Skladatelka

Filmy
2001

Reisei to džónecu no aida

1984

The Frog Prince

Dokumentární
2000

Keltové (seriál)

1995

Čtyři okamžiky ticha (TV film)

Hudební videoklipy
1996

Fugees: Ready or Not

Host

Reklama

Reklama