Reklama

Reklama

Ženatý se závazky

(seriál)
  • USA Married with Children (více)
USA, (1987–1997), 99 h 17 min (Minutáž: 23 min)

Scénář:

Steve Faber, Bob Fisher, Jeanne Romano, Michael Ferris, John Brancato (více)

Hrají:

Ed O'Neill, Katey Sagal, Christina Applegate, David Faustino, David Garrison, Dan Tullis Jr., Amanda Bearse, Ted McGinley, Edan Gross, Rosa Blasi (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(259)

Otec mizantrop, mama lenivá voš, dcéra tupá nymfomanka, syn dysfunkčný – rodinka na pohľadanie...  Rodinu neúspešného a životom unaveného predavača topánok Ala Bundyho (Ed O'Neill) možno pokojne označiť ako dysfunkčnú (ak na to chcete ísť odbornými termínmi) – alebo úplne laicky ako totálnu katastrofu! Jeho manželka Peggy (Katey Sagal) sa okrem katastrofálneho účesu natupírovaného do neuveriteľných rozmerov vyznačuje i záľubou v nakupovaní (obvykle úplných zbytočností) a sledovaním talkshow Oprah Winfreyovej. Ich dve deti rozumu tiež veľmi nepobrali, obzvlášť staršia Kelly (Christina Applegate) doslova napĺňa masami s obľubou tradované historky o „tupých blondínach“ – našťastie je aspoň krásna, to bez debaty... Syn Bud (David Faustino) sa okrem zúfalého neúspechu u predstaviteliek nežného pohlavia vlastne ani nemá čím prezentovať... Susedka Bundyovcov Marcy Rhoadesová D'Arcyová (Amanda Bearce) bola úspešnou bankárkou, vydatou za rovnako vcelku úspešného bankára Steva Rhoadesa (David Garrison), s ktorým sa však rozviedla, keď sa rozhodol zavesiť svoj pôvodný život na klinec a stať rangerom hlboko v horách – jej druhým manželom sa stal atraktívny bývalý špión Jefferson D'Arcy (Ted McGinley), ktorý po ukončení „aktívnej služby“ vystriedal viacero zamestnaní a nevyhol sa pritom ani konfliktom so zákonom, no nakoniec zistil, že mu najviac mu predsa len vyhovuje úloha „muža v domácnosti“... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (621)

swed 

všechny recenze uživatele

Spousta dílů je nabitá vtipem a originalitou, kterou žádný jiný sitcom nemá. Bohužel s postupem času přibývají stále průměrnější díly, mezi kterými genialita probleskne jen zřídka. Takže i když má seriál klesající kvalitu, stále je tu prodavač bot a jeho neustálý boj se zpackaným životem, který pobaví v každé situaci - "El Bunda" je totiž ikona televizní zábavy a o svůj trůn ho jen tak někdo nepřipraví. 9/10 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jak řekl jeden moudrý člověk: Úskalím satiry je, že se najde příliš tupců, kteří ji berou jako potvrzení svého způsobu života. Brilantní dloubanec do životního stylu nižší střední třídy a především pak genderových stereotypů. V pozdějších sériích navíc geniálně sebereflexivní a karikující nejen stereotypy "the American way", ale i jej fomující mediální pilíře. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Al Bunda. Kouzelná postava! Jen pohled na něj vzbuzuje záchvaty trošku hořkého smíchu. Jako jediný ze své rodiny není karikatura, on skutečně žije! Nebýt Ala a Eda O´neilla, byl by výsledek někde na hranici odpadu, ale díky této hlavní postavě jsem si nenechal uniknout jediný díl a smál se. Poslední díly už ale velmi ztrácí dech a propadájí se do trapárny. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Al Bunda sa navždy zapísal svojím kyslo-tragikomickým výrazom do mojej "televíznej pamäte".... jeho postava pre mňa tvorí asi také vysoké percento úspešnosti seriálu, ako Homer v Simpsonovcoch. Seriál je zdrojom samozrejme inak vcelku prízemného, jednoduchého humoru, ale vždy keď sa tam objaví Al, zabudnem na veškerú prízemnosť, a bavím sa :) ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

"Ale, to jsi musel přijít domů?" Jednou v noci po letošním finále Stanley Cupu jsem při přepínání kanálů narazil na sitcom, který jsem do oné chvíle znal akorát podle názvu. Tehdy jsem měl čest shlédnout epizodu s číslem 245, konkrétně "Reqieum za přítele". Oproti původním očekáváním mě celkem bavila, a jakmile jsem viděl v letním programu Nova Cinema další českou reprízu této proslulé komedie, neváhal jsem a pustil jsem se na dlouhotrvající tůru (poslední 262.díl byl vysílán koncem listopadu) s rodinkou Bundových a jejich sousedy a známými. Už od počátku mě chytl typický humor tohoto seriálu založený na slovních přestřelkách a narážkách na manželské soužití. Chytl mě proto, jelikož byl černý jak noční obloha a parodoval tak různé americké kýčovité idylky. Na americké poměry je tato dávka sarkasmu až nevídaná. V tomto směru nejvíce exceloval hrdina mistrovského zápasu středoškolské fotbalové ligy 1966 Al Bunda, který tehdy zaznamenal čtyři touchdowny v jednom zápase a pak si vzal Peggy a stal se z něj nejhorší prodavač bot na světě. Další postavy sice nejsou špatné, ale za hlavním hrdinou zaostávají o třídu. Jak to ovšem ve světě seriálu chodí, postupem času přichází úpadek kvality. Zde to bylo přibližně v půlce - od 7.série (s příchodem Sedmy, ach, jak mě iritoval) je to bohužel za čtyři až tři a půl. Je to i kvůli tomu, že ony narážky na Marcyino poprsí, Kellyinu promiskuitu nebo Budovu oblíbenost u holek po neustálém opakování už moc nerozechvějí bránici. I ta nadsázka nefungovala jako dříve. Přesto tento seriál má v sobě slušnou porci zábavy a rozhodně dokáže zabavit, jen bych doporučoval stejně jako uživatel monolog dát si při sledování nějakou přestávku. A na co nesmím zapomenout, je pochvala pro český dabing, který slaví další úspěch, i když v případě Ženatého s odřenýma ušima. Proč? Docela mě iritoval doslovný překlad dialogů nebo nevelký počet herců, co se na dabingu podíleli. Co se právě herců týče, jejich volba byla správná a s jiným dabingem bych si to představil nedokázal. Konečné hodnocení - čtyři hvězdy - jednu jsem dal dolů za onen kvalitativní pokles, přesto si s odřenýma ušima zasloužil místo v topce. *** Doplněk (21.4.2009): Podíval jsem se i na originál. Ten je taktéž úžasný a s výjimkou Ala je samozřejmě lepší než hlasově skvělý dabing. Oblíbený díl: 6x12 - Takhle se cítil Sinatra. "- Ale, proč ty mi nikdy nepošleš nějakou růži?" - "Nesnáším tě, Peggy." ()

Galerie (181)

Zajímavosti (104)

  • David Faustino chtěl být stejně jako Bud raperem. (Kulmon)
  • Představitel Ala Bundy Ed O'Neill je držitelem černého pásu v brazilském jiu-jitsu. (Thommy91)
  • Kelly měla první repliku v prvním díle a poslední v poslední epizodě. (don corleone)

Související novinky

Ženatý se závazky se vrací... jako animák

Ženatý se závazky se vrací... jako animák

15.05.2022

Málokterá osmdesátková znělka se člověku zažrala do paměti tolik, jako ta ze seriálu Ženatý se závazky. Komedie o dysfunkční rodině Bundyových běžela v televizi od roku 1987 do roku 1997, v roce 2012… (více)

Reklama

Reklama