foto

Cher

  • nar. 20.5.1946 (70 let)
    El Centro, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Cher je známá spíše jako zpěvačka nežli v herecké branži, proto možná někoho překvapí, že jejím velkým snem bylo právě stát se herečkou. Jako mladá dívka měla za svůj vzor Audrey Hepburn. Ze snu byla probuzena zpěvákem a skladatelem Sonnym Bonem, do kterého se zamilovala. Dvojice spolu začala zpívat a vystupovat pod jménem Sonny & Cher. Měli úspěch, čemuž napomohla bezesporu extravagantní vizáž s bohatými účesy a zajímavými módními doplňky.

Samotná Cher vypadala exoticky i když nebyla ověšená korálky a neměla peří na hlavě. Tenkrát to ještě nebylo spoustou plastických operací, kterými se proslavila, tenkrát za to ještě mohla příroda, neboť její otec byl Armén a matka měla indicko-francouzské předky.

Právě tomuhle páru se 20. května 1946 narodilo děvčátko. Jmenovalo se Cherilyn Sarkisian La Piérre a vyrostlo ve velmi úspěšnou ženu, která bude neúnavně koncertovat a točit desky po několik desetiletí. A to není vše. Splní si svůj sen - stane se herečkou, dokonce prestižně oceněnou Oscarem, Zlatým Glóbem a Donatellovým Davidem za film POD VLIVEM ÚPLŇKU (1988). Její filmografie čítá spoustu záznamů koncertů pro televizi, ale těch málo filmů, co šly do kin, bylo většinou výrazných. Například SILKWOODOVÁ (1983), kde hrála po boku Meryl Streep nebo MASKA (1975) či ČARODĚJKY Z EASTWICKU (1987) s Jackem Nicholsonem a Susan Sarandon. Pojďme trochu více do současnosti, zmiňme ČAJ S MUSSOLINIM (1999), kde jí byla společnicí Judi Dench. V poslední době hrála ve filmu BRATŘI JAK SE PATŘÍ (2003), kde se podruhé setkala s Jackem Nicholsonem a Meryl Streep.

Něco o jejím soukromém životě, do kterého nám nic není. Cher byla dvakrát vdaná. Poprvé za již zmíněného Sonnyho, s nímž má dceru Chastity (*1969) a s nímž se rozvedla v roce 1975. Další manželství, tentokrát s Greggem Allmanem, přineslo také potomka, syn Elijah Blue (*1976), a skončilo taktéž rozvodem.

Rara-avis

Herecká filmografie

2011 Ošetřovatel
2010 Varieté
2004 Very Best of Cher: The Video Hits Collection, The
2003 Bratři jak se patří
1999 Čaj s Mussolinim
Detroit Rock City - a.z.
1998 Will a Grace (TV seriál)
1996 Kdyby zdi mohly mluvit (TV film)
Smrtící telefon
1994 Pret-A-Porter
1992 Hráč
1990 Mořské panny
1987 Čarodějky z Eastwicku
Podezřelý
Pod vlivem úplňku
1985 Maska
Rabbit Ears: The Ugly Duckling
1983 Silkwoodová
1982 Spolek fanoušků Jamese Deana
1969 Cudnost
1967 Dobré časy
1966 Tilt (TV seriál)
1965 Wild on the Beach

Dokumentární

2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
2012 David Geffen: Král Hollywoodu (TV film)
2008 The Wrecking Crew
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2003 Cher: The Farewell Tour (koncert)
Mayor of the Sunset Strip
50 Sexiest Video Moments (TV film)
2001 I Love Lucy's 50th Anniversary Special (TV film)
1999 Hollywood Animal Crusaders (TV film)
Cher: Live in Concert from Las Vegas (koncert)
Tina Turner: Celebrate Live 1999 (koncert)
1997 Behind the Music (TV seriál)
1992 Cher: Extravaganza - Live at the Mirage (koncert)
Cherfitness: Body Confidence
Oscar's Greatest Moments
1991 Cherfitness: A New Attitude
1990 Club Rhino (TV film)
Cher... at the Mirage (koncert)

TV pořady

2011 Voice, The (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
The 37th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad)
2008 Grammy Awards 2008 (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Elvis Lives (TV pořad)
2002 American Bandstand's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Divas: Las Vegas (TV pořad)
Judi Dench: A BAFTA Tribute (TV pořad)
MTV Icon: Aerosmith (TV pořad)
2001 National Lottery Christmas Cracker (TV pořad)
Royal Variety Performance 2001, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 So Graham Norton (TV pořad)
Sonny & Me: Cher Remembers (TV pořad)
Tapis rouge (TV pořad)
X-Files Movie Special, The (TV pořad)
70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Audience with Elton John, An (TV pořad)
Happy Birthday Elizabeth: A Celebration of Life (TV pořad)
1995 Comic Relief: Behind the Nose (TV pořad)
1994 Atlantic Records Story, The (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Grand Opening of Euro Disney, The (TV pořad)
1991 Dame Edna's Hollywood (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1980 Omnibus (TV pořad)
1979 Cher... and Other Fantasies (TV pořad)
1978 Cher... Special (TV pořad)
1977 Sonny and Cher Show, The (TV pořad)
1975 Cher (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1971 The Sonny and Cher Comedy Hour (TV pořad)
1970 Sonny & Cher: Nitty Gritty Hour (TV pořad)
1969 The Barbara McNair Show (TV pořad)
The David Frost Show (TV pořad)
1965 Beat-Club (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)
1963 Ready, Steady, Go! (TV pořad)
1960 Nuorten tanssihetki (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Cher: I Hope You Find It (hudební videoklip)
Cher: Take It Like a Man (hudební videoklip)
Cher: Woman's World (hudební videoklip)
2002 Cher: Alive Again (hudební videoklip)
Cher: Song for the Lonely (hudební videoklip)
2001 Eros Ramazzotti feat. Cher: Più che puoi (hudební videoklip)
Cher: The Music's No Good Without You (hudební videoklip)
1999 Cher: Dov'è l'amore (hudební videoklip)
Cher: Strong Enough (hudební videoklip)
1998 Cher: Believe (hudební videoklip)
1996 Cher: One by One (hudební videoklip)
1995 Cher: Walking in Memphis (hudební videoklip)
1994 Flashbacks 2: Pop Parade (hudební videoklip)
Cher, Chrissie Hynde & Neneh Cherry feat. Eric Clapton: Love Can Build a Bridge (hudební videoklip)
1991 Cher: Save Up All Your Tears (hudební videoklip)
1990 Cher: Heart of Stone (hudební videoklip)
1989 Cher: If I Could Turn Back Time (hudební videoklip)
Cher: The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss) (hudební videoklip)
1988 Cher: Main Man (hudební videoklip)
Cher: We All Sleep Alone (hudební videoklip)
1987 Cher: I Found Someone (hudební videoklip)
1981 Meat Loaf feat. Cher: Dead Ringer for Love (hudební videoklip)
1979 Cher: Take Me Home (hudební videoklip)
1973 Cher: Half-Breed (hudební videoklip)
1966 Cher: Bang Bang (My Baby Shot Me Down) (hudební videoklip)
1965 Sonny & Cher: I Got You Babe (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1996 Kdyby zdi mohly mluvit (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(59)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace