Reklama

Reklama

Oscar 2017

(pořad)
  • USA The 89th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2017, 209 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Scénář:

Billy Kimball, Jon Macks

Účinkují:

Jimmy Kimmel (moderátor), Javier Bardem, Leonardo DiCaprio, Jamie Dornan, Gael García Bernal, Dakota Johnson, Brie Larson, Kate McKinnon, Mark Rylance (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Cena americké Akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Slavnostní ceremoniál, který se každoročně koná v Dolby Theatre v Hollywoodu, bude poprvé uvádět moderátor, producent a komik Jimmy Kimmel. Z pražského studia diváky večerem provedou filmoví publicisté Tomáš Baldýnský, Saša Michailidis a František Fuka. Favoritem letošního 89. ročníku je filmový muzikál La La Land režiséra Damiena Chazella. Mezi dalšími nominovanými snímky jsou sci-fi Příchozí Denise VilleneuvaMoonlight Barryho JenkinseFences, jehož režie se ujal Denzel Washington, nebo drama Místo u moře Kennetha Lonergana. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Casey Affleck, Denzel Washington, či Ryan Gosling mezi muži a Meryl Streep, Natalie Portman, nebo Emma Stone mezi ženami... V rámci slavnostního ceremoniálu živě zazní i pět nominovaných písní. Mezi interprety bude například Justin Timberlake s Can´t Stop the Feeling z filmu Trollové nebo po čtvrté nominovaný Sting s písní Empty Chair ze snímku Jim: The James Foley story. Ani v této kategorii nechybí nominace La La Landu, který je zastoupen hned dvěma písněmi – City of Stars a Audition (The Fools Who Dream). (Česká televize)

(více)

Recenze (95)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Před přenosem jsem si nepřál nic jiného než hlavní mužskou roli pro Afflecka a scénář pro Lonergana. "Místo u moře" zkrátka nemá v těchto dvou kategoriích konkurenci, která by se mu alespoň náznakem přiblížila. To se mi vyplnilo vrchovatě a přenos navíc příjemně ubíhal a především bavil, což byl šok, protože u předchozích ročníků se člověk doslova pronudil až do rána, aby mohl milostivě zhlédnout vítěze hlavní kategorie a konečně to vypnout. Když tentokrát před vyhlášením hlavní kategorie Kimmel zavtipkoval, že jsme přesně v polovině přenosu, vlastně by mi to vůbec nevadilo. Sám moderátor měl na kvalitě a zábavnosti pořadu největší zásluhy, především díky inovativním a zábavným nápadům a ač si neodpustil tisíckrát viděné špičkování s Damonem, zde to z nějakého důvodu opět zafungovalo. Stejně tak sarkasmus směrem k ostatním hercům, ačkoliv měl do ideálního Gervaise z Glóbů dost daleko. Posrané předávání poslední ceny, kdy dědek dostal špatnou obálku do ruky a pak to musel jít ještě sám trapně vysvětlovat špatně vyhlášeným vítězům a celému sálu (takže si všichni mysleli, že to posral on), tak v té chvíli mi bylo trapně snad úplně za všechny, ale na druhou stranu to perfektně podtrhlo zábavnost večera a ospravedlnilo fakt, že na to člověk od tak nekřesťanské hodiny čuměl až do konce. Mimochodem, Fuka-Baldýnský-Michailidis opět výborní. 80 % ()

jerry12 

všechny recenze uživatele

20%. Zpočátku celkem příjemný, ale v každém ohledu zapomenutelný večer pod vedením Jimmyho Kimmela, který nebyl zdaleka nejlepším, ale rozhodně byl důstojným moderátorem. Ona zapomenutelnost večera však přinesla dvě výjimky. Jednu veskrze pozitivní, a sice sympatickou vsuvku s turisty (Gary z Chicaga byl nejvýraznější postavou večera). Druhým nezapomenutelným okamžikem bylo závěrečné faux pass, které nemá v dějinách Oscarů obdoby a dokázalo během několika sekund celkem milý večer zcela odrovnat a posunout ho z příjemně strávené noci (byť tradičně zbytečně dlouhé) v to nejhlubší dno, které si vůbec dokážete představit. Politická korektnost opět zvítězila, a to tím nejtrapnějším a nejubožejším možným způsobem. Pro mě filmem roku zůstává La La Land, a ne proto, že bych se snad nedokázal smířit s tím, že nezvítězil můj favorit, ale nikdy se nesmířím s tím, jakým způsobem nezvítězil. To, co se mnohým může zdát jako úsměvný a omluvitelný trapas, pod jehož klíčovou situací si letošní Oscary zapamatují, já považuji za něco, co dalo tečku zhoršující se obsahové úrovni oscarových ceremoniálů v posledních letech. Letošní ročník, třináctý v řadě, kvůli němuž jsem v noci oka nezamhouřil, byl pro mě zároveň ročníkem posledním. Asi na té "třináctce" vážně něco bude, ale Oscary se v tuto noc staly definitivně jednou velkou fraškou, v jejímž sledování nehodlám nadále pokračovat. Nakolik to bylo reálně zmanipulované, netuším a asi to ani nechci vědět, ale po tomhle už Akademii nevěřím zhola nic a posledním světlým momentem v Oscarech pro mě zůstane navždy ona turistická exkurze, která - jak doufám - zmanipulovaná a připravená nebyla. Dvě hvězdičky jen za Jimmyho Kimmela a Garyho z Chicaga, závěrečných 15 minut by zasloužilo tvrdý odpad. ()

Reklama

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Na zakázku vyrobený politickorasově nekorektní žvást Moonlight, přebarvený, stupidní a filmařsky nulový La La Land. Ostudná chyba při vyhlašovaní, falešné proslovy, úsměvy a skrytá nenávist s opovržením. Trump, Trump a zase Trump....ještě budete rádi, že ho máte vy nevděční idioti. Oscaři dosáhli úplného dna. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

"Aký je váš obľúbený film z USA?" "Big Lebowski. Je ako xanax..." Asi najlepšie Oscary čo som videl. Cez všetky šaškárne okolo, aj cez tú bezprecedentnú nehoráznosť, ktorá sa udiala v závere. Ale o tom neskôr. Kimmel to zvládol bravúrne; Politikou nabitá a pritom pohodová atmosféra, až teda na ten záver, ale ten by uhral málokto. Odľahčovanie a odľahčovanie, do toho sem tam roztomilý okamžik (malý chlapec z Lion), doberačky s Mattom Damonom (jak Kimmel rozprával o svojom obľúbenom filme, skoro som dostal záchvat smiechu - taký ten Ty vole facepalmový moment), písanie správ Trumpovi, zoznamovanie štábu s filmovou elitou súčastnosti... A vlastne už od začiatku s Timberlakeovým chytlavým songom a tanečkami, alebo keď taký Robert DeNiro o sebe číta výsmešné tweety, je to proste zo všetkých strán celé a komplet maximálne feel good uvoľnené odovzdávanie cien, až je to v tak ťažkej dobe divné. Jasné, politika z toho smrdí kam sa len pozreš, ale to je na tom práve super, že - chápem, Trump, hnednúca Európa, minuloročné OscarsSoWhite - ale všetky tie čierne a dúhové filmy, sa zrovna tento rok naozaj vydarili. Moonlight je hodne úprimný, skvele zahraný, cez všetko klišé témy originálne natočený, kvalitný umelecký film. Fences (mimo tú originalitu) detto. Zootropolis je asi najviac multikulti animák čo kedy kto natočil a i tak dokonale zábavný a pre žáner inovatívny (800 tisíc postáv? Really?). Je trochu škoda, že Lala Land, famózna pocta Hollywoodu, muzikálom, a proste a jasne dokonalý prototyp oscarového filmu, si neodniesol sošku aj v hlavnej kategórii, ale na rovinu, keby ho o ňu pripravil napríklad Argo, vadilo by mi to viac. A ten záver, to by bolo asi plytvanie slovami - proste hanba, nech už vinu nesie ktokoľvek. Toto sa stávať nemôže. Ďakovačky tento rok tiež stáli zato, od scenáristov Moonlightu, až po vyznanie lásky Damienom Chazellom (možno až na záchvat jak chytil Violu Davis. Tak ale čo, rutina.). Najviac mi utkvie asi Kimmel vs. Damon, spomienka na zosnulých končiaca princeznou Leiou a Legendove City of Stars. Bolo to hodne fajn, tak už kurva furt nehejtujte a všetci zborovo zakričte "Mahershala!" :) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Díky Bohu za tu estrádu na konci, jinak bych šel do práce nejen nevychrápanej, ale i znuděnej. Kde jsou ty časy, kdy Wolverine Jackman uváděl pompézní show, ve který bouchaly ohňostroje a moderátoři lítali vzduchem. Letos letěly z balkonů koblihy a vyhořela tak leda Violka Davisová, která při svojí děkovačce zřejmě nepochopila, že Oscara už má... Mrzí mě spousta věcí, vyjmenuju stupně vítězů. 1. místo: Filmový ceny a politika by se nikdy neměly ani potkat, jenže ono to vypadá, že spolu posledních pár let spěj. "Donald Trump" zaznělo během udílení víckrát než slovo "film". 2. místo: Oslavnou párty jsem z toho cejtil jen na začátku díky Justinovi, jinak to byla rutina, rutina, rutina, a pak teda ten trapas, no. To byla príma novinka, uznávám. 3. místo: V celý republice se nenajde jediný kino, který by dokázalo filmovejm fandům domluvit veřejnou projekci. Tak hlavně aby byla zase půlnoční premiéra, až Rowlingová vysmrkne další žvást. No... Pak mě taky trochu štve, že jsem totálně propadnul v oscarový předpovědi, ale to jsem nemohl tušit, že Hollywood je znova černo-bílej. Hodně zdaru do budoucna (to je přání spíš pro mě a =woodyho=). ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Dvě minuty a 23 vteřin byl La La Land (2016) vítězem Oscara za nejlepší film. Děkovný proslov producentů ale museli přerušit, omluvit se, a vyhlásit skutečného vítěze; Moonlight (2016). Chybu provedl účetní PricewaterhouseCoopers. (Delock)

Reklama

Reklama