foto

Jana Bittnerová

  • nar. 31.1.1963 (53 let)
    Zlaté Moravce, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Bittnerová se narodila v rodině, která v ní vzbudila velký zájem o umění. Velmi záhy tíhne k veškerým divadelním formám a poprvé na prknech, které znamenají svět, vystupuje již v deseti letech. Po osmi letech zkušeností v amatérském souboru svého rodného města, Zlatých Moravcích, studuje na na bratislavské Vysoké škole múzických umění a posléze dostává stálé angažmá v Divadle Andreje Bagara v Nitře (deset let spolupracovala s Jozefem Bednarikem).

Hojně vystupuje v Praze, Bratislavě, Budapešti, Krakově, v Zakopaném, v Petrohradě či v Moskvě a interpretuje např. role Katinky v Katince Heilbronnské H. von Kleista, Nikoly v Molèrově Měšťákovi šlechticem nebo Sonetky v Leskovově Lady Macbeth z Mcenského Úseku.... atd. V roce 1990 zakládá se skupinou dalších umělců Teatro Tatro(M.Ghelderode" Sir Halewyn). 

V roce 1992 se rozhoduje přesídlit do Paříže, kde se zdokonaluje pod vedením Stuarta Seideho a Maria Gonzalese na Vyšší národní divadelní konzervatoři. Zde studuje rok a podstupuje stáže mimo jiné s Philippem Adrienem, což vede k tomu, že jí Adrien režíruje v Čechovově Ivanovi a ve Snech J. L. Bauera. Jana Bittnerová vystupuje jako herečka a mimka v mnoha prestižních pařížských divadlech, mimo jiné v Châtelet, Théâtre de Chaîllot či v Národní opeře (R.Wilson, A.Engel, Y.Kokos, G.Vick, F.Zabello, R.Johnson, Z.Breitman...). 

Rovněž pravidelně účinkuje ve filmech a v televizních inscenacích. V této oblasti spolupracovala s režiséry, jako např. Luc Besson, J. P. Salomé, Nina Campanez, Yann Gozlan, J. P. Mocky, Mario Andreacchio , François Ozon,N.Lvovsky,C.Telerman,M.Gondry,J.Audiard.

V současné době připravuje jednu z hlavních postav hry Misterioso 119 Koffiho Kwahulého v divadle Théâtre de la Tempête.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2015 Dheepan
Mikrob a Gasoil
2014 Les Yeux jaunes des crocodiles
2012 Le cri du homard
U nich doma
Znovu zamilovaná
2011 Le Dossier Toroto
Pan chůva (TV film)
Platane (TV seriál)
2010 Captifs
Tajemství mumie
2009 Coco Chanel
2008 A l´Est de moi
Patnáctka z Paříže
Rien dans les poches (TV film)
Soit je meurs, soit je vais mieux
2007 Greco (TV seriál)
Voici venir l'orage... (TV seriál)
2006 Beau masque (TV film)
Jean de La Fontaine, le défi
2005 Espace détente
2004 Arsen Lupin - zloděj gentleman
Léa Parkerová (TV seriál)
2003 Kotlety
Lesní chodci
Můj otec a ostatní muži (TV film)
Můj učitel Ibrahim
Nalezený ráj
2002 Merci Docteur Rey
2000 Ženská spravedlnost (TV seriál)
1999 Tôt ou tard
1998 Avocats & associés (TV seriál)
1997 Čertové volky (TV film)
P.J. (TV seriál)
1995 ...kone na betóne
Mikuláš Mráz
1991 Dúhová cesta (TV film)
Trpký voz nádeje (TV film)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1988 Dirigent (TV film)
Dunajské rozprávky (TV film)
Katarínka z Heilbronnu (divadelní záznam)
Posledný drak (TV seriál)
Segment (TV film)
1987 Hľadanie šťastnej chvíle (TV film)
Mechanici (TV film)
Vytriezvenie (TV film)
Zbojnícke fašiangy (TV film)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Fatamorgána (E03)
Prekliaty rod (E02)
1985 Plánka (TV film)
Rozprávanie kvetu kamélie (TV film)
1984 Cesta životom (TV film)
Seminárna práca (TV film)
1983 Májový víkend (TV film)
Miesto pre dvoch osamelých cyklistov (TV film)
Tereza (TV film)
Učiteľka (TV film)
1982 Nech sa niekto opováži alebo ako Ďuro Konôpka o fujaru prišiel (TV film)
Živý sen (TV film)
1980 Bakalári (TV seriál)

Dokumentární

2005 1905, l'année lumière

TV pořady

1983 Smejeme sa storočiami (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace