foto

Talia Shire

  • nar. 25.4.1946 (70 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 25.4.1946 na Long Islandu v New Yorku jako Talia Rose Coppola. Je dcerou známého skladatele Carmine Coppoly a herečky Italie Coppoly. Jejím starším bratrem je slavný režisér Francis Ford Coppola. Na plátně se poprvé objevila r. 1968 ve filmu „The Wild Racers“ Daniela Hallera, kde si zahrála milenku hlavního hrdiny.

R. 1972 získala první větší roli - Connie Corleone Rizzi - ve filmu „The Godfather“, kterou režíroval její bratr. O dva roky později fenomenálně zahrála Connie v pokračování „Kmotra“ a dočkala se nominace na Oskara. R. 1976 zaujala po boku Sylvestera Stallone ve filmu „Rocky“ J.G.Avildsena, kde hrála Adriannu Penino, Rockyho milenku. Následovala další nominace na Oskara a první na Zlatý Globus. Získala za ni také Cenu newyorské filmové kritiky. Zahrála si také v Rockyho čtyřech pokračováních.

80. léta přinesly však Talii smůlu. Za roli ve filmu „Windows“ (1980) byla nominována na Zlatou Malinu, cenu za nejhorší roli. Teprve v roce 1990 přišla role ve třetí části „Kmotra“ a následoval úspěch. Pak následovaly filmy jako „For Richer, for Poorer“ (1992) Jay Sandricha, kde hrála po boku Jacka Lemmona a řada dalších vedlejších rolí nebo rolí hlavních v druhořadých snímcích. Za zmínku stojí snad až romantická komedie „The Whole Shebang“ (2001) George Zalooma, který spolu s T. Shire obsadil i Bridget Fondu a Giancarla Gianniniho. Nebo komedie „I Heart Huckabees“ (2004) Davida O. Russella s Isabelle Huppert, Dustinem Hoffmanem a Jasonem Schwartzmannem v hlavních rolích.

Talia byla v letech 1970-78 vdaná za tvůrce filmové hudby Davida Shirea. Roku 1975 se jim narodil syn Matthew Orlando Shire, o tři roky později se rozvedli. V letech 1980-94 byla vdaná za herce a producenta Jacka Schwartzmana. Syn Jason Francesco se narodil roku 1980 a je hercem, syn Robert Carmine roku 1982, je rovněž hercem a skládá i filmovou hudbu. Jack Schwartzmann zemřel roku 1994 na rakovinu slinivky břišní.


Zajímavosti a citáty:
Talia je kmotrou herce Johna Schwartzmanna a jeho sestry Stephanie. Je tetou herců Marca Coppoly, Christophera Coppoly, Sofie Coppoly a Romana Coppoly, také Nicolase Cage. Aby získala roli v „Rocky“ (1976), musela porazit kandidátky jako Susan Sarandon a Bette Midler. Spolu s bratrem F.F.Coppolou jsou prvními sourozenci, kteří byli v tomtéž roce nominováni na Oskara ve dvou různých kategoriích (1975). Je jedinou osobou, která byla nominována na Oskara za roli ve filmu, který režíroval její sourozenec („The Godfather: Part II“ 1974). Stejně jako Connie Corleone v sáze „The Godfather“ je i Talia nejmladší v rodině a jediná dcera. O svém bratru F.F.Coppolovi: „Je nejlepším režisérem současného světa.“

Herecká filmografie

2017 Shadows from the Sky
2016 Dreamland
2015 Minkow
Pizza with Bullets
2013 Palo Alto
2011 Return of Joe Rich, The
2010 Scratching the Surface
2009 My Father's Will
The Deported
2008 Dim Sum Funeral
Looking for Palladin
2007 Homo Erectus
Christmas at Cadillac Jack's (TV film)
Nora Roberts: Posedlost ohněm (TV film)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Rocky Balboa
2005 Pomegranate
2003 Dunsmore
Family Tree
2002 Polibte nevěstu
2001 Blbec v Americe
Dunsmore
2000 Visit, The
1999 Palmer's Pick Up
Zkažená nevinnost
1998 Caminho dos Sonhos
Can I Play?
Divorce: A Contemporary Western
Vražedná touha
1997 Jak ta je úžasná
River Made to Drown In
Útěk domů (TV film)
1993 Chantilly Lace (TV film)
Nebezpečná hra
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
Otec, syn a milenka (TV film)
Please, God, I'm Only Seventeen (TV film)
1991 Hotýlek
Mark Twain and Me (TV film)
Studené štěstí
1990 Kmotr III
Rocky V
1989 Povídky z New Yorku
1987 Blood Vows: The Story of a Mafia Wife (TV film)
1986 Hyper Sapien: People from Another Star
Rad
1985 Reel Horror
Rocky IV
1982 Rocky III
1980 Windows
1979 Old Boyfriends
Proroctví
Rocky II
1978 Daddy, I Don't Like It Like This (TV film)
1977 Kmotr (TV seriál)
Podivná spravedlnost (TV film)
1976 Rich Man, Poor Man (TV seriál)
Rocky
1975 Doctors' Hospital (TV seriál)
Foster and Laurie (TV film)
1974 Kmotr II
1972 Kmotr
Un homme est mort
1971 Christian Licorice Store, The
1970 Horor v Dunwichi
Maxie a řezník
Plyn
1968 Wild Racers, The

Dokumentární

2012 Godfather Legacy, The (TV film)
2006 Gangsters: The Immigrant's Hero
In the Ring
Molls and Dolls: The Women of Gangster Films
Morality and the Code: A How-to Manual for Hollywood
Stool Pigeons and Pine Overcoats: The Language of Gangster Films
Welcome to the Big House
2005 Bullets Over Hollywood (TV film)
1997 Sports on the Silver Screen (TV film)
1994 Century of Women, A (TV seriál)
1991 Godfather Family: A Look Inside, The (TV film)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(60)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace