foto

Michael B. Jordan

  • nar. 9.2.1987 (33 let)
    Santa Ana, California, USA

Biografie

Americký herec Michael Bakari Jordan se narodil 9. února 1987 v Santa Aně. Je prostřední ze tří dětí, nemá žádnou souvislost se slavným basketbalistou Jordanem. Prostřední jméno Bakari znamená ve svahilštině ušlechtilý slib. Matka Donna pracuje ve školství a otec Michael A. Jordan je kuchařem. Rodina žila dva roky v Kalifornii, pak přesídlila do Newarku, kde Michael navštěvoval Newark Arts High School. Na škole hrál basketbal a nijak netoužil stát se hercem. Sport jej dovedl k modelingu, předváděl pro společnosti se sportovními potřebami a hračkami pro děti.
 
Filmovou kariéru začínající herec nastartoval již ve 12 letech, kdy jej obsadil Bill Cosby do své televizní COSBY SHOW (1984) v opakující se roli Michaela. Paralelně vystupoval v seriálu kanálu HBO RODINA SOPRÁNŮ (1999). Příští rok úspěšně prošel výběrem mezi stovkami nadějí do role Jamala v celovečerním sportovním filmu HARDBALL (2001) po boku Keanu Reevse. V roce 2002 získal větší pozornost malou, ale klíčovou rolí Wallace v první sezóně úspěšného seriálu THE WIRE – ŠPÍNA BALTIMORU. V roce 2003 se připojil k obsazení v nekonečné sérii ALL MY CHILDREN (1970) jako problémový teenager Reggie Porter. Dále hostoval v mysteriózních sériích KRIMINÁLKA LAS VEGAS (2000), BEZE STOPY (2002), ODLOŽENÉ PŘÍPADY (2003) nebo STATUS: NEŽÁDOUCÍ (2009). Ve dvou finálních sezónách NBS dramatu FRIDAY NIGHT LIGHTS (2006) získal hlavní roli rozehrávače Vince Howarda. V komediálním seriálu FAMÍLIE (2010) si střihl milostnou roli Alexe. Kromě hereckého uznání se rokem 2011 zařadil mezi stovku nejvíc sexy mužů na TV obrazovce. Jednu z hlavních rolí získal ve sci-fi snímku Joshe Tranka KRONIKA (2012).
 
Rok 2013 znamená výrazný zlom v jeho profesní kariéře.  Několikrát se objevil v žebříčku nej mužů na předních místech v různých prestižních magazínech. Doslova zazářil procítěnou rolí černošské oběti Oscara Granta v kontroverzním snímku FRUITVALE podle skutečné události. Jeho mimořádný výkon byl s nadšením přijat diváky i kritikou na festivalu  Sundance a postupně byl oceněn několika dalšími výhrami jako např. Gotham nebo Satellite Awards. Hollywoodský kritik a reportér Todd McCarthy jej dokonce přirovnal k mladému Denzelu Washingtonovi. Významné plátky People a Variety jej ihned označily za herce, jehož je nutno vidět. Režisér Ryan Coogler dal Michaelovi další příležitost ve sportovním snímku CREED (2015) po boku Sylvestra Stalloneho, kde si zahraje syna boxera Apolla Creeda ze slavné boxerské ságy. Ve stejném roce má zobrazit superhrdinu Johnnyho Storma v akční marvelovce THE FANTASTIC FOUR.

Talentovaný sportovec tělem i duší se angažuje taktéž na poli dabingu animovaných filmů, videoklipů nebo videoher. Obdivuje herečku Meryl Streep a herce Bena Afflecka. Mezi jeho přátele patří kolegové Zac Efron a Miles Teller. Pozitivní přístup k herecké práci dokládá osobní výrok: „Chci dělat všechno, jsem producent v srdci. Jsem naplno členem filmové společnosti, chci přispět svým vkladem pro budoucí generace." Herec aktuálně bydlí v Los Angeles a aktivně podporuje charitativní nadace Help USA a Lupus LA.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2022 Untitled David O. Russell Project
2021 Bez výčitek
2019 Obhájce nevinných
2018 451 stupňů Fahrenheita (TV film)
Black Panther
Creed II
Kin: Smrtící zbraň
2016 City of Sin
2015 Creed
Fantastická čtyřka
2013 (Ne)zadaní
Fruitvale
Liga spravedlivých: Záchrana světa
Making a Scene
2012 Hotel Noir
Kronika
Stíhači Red Tails
2009 Pastor Brown
2008 Zatmění
2007 Blackout
2001 Hardball
1999 Černá a bílá

TV seriály

2021 What if...? (TV seriál)
2019 Fantastická výchova (TV seriál)
ČÁST 101: Jak vychovávat superhrdinu? (E01)
Gen: Lock (TV seriál)
Identity Crisis (E08)
It Never Rains... (E07)
The Only Me I Know (E06)
další epizody (8)
2012 Dr. House (TV seriál)
Láska je slepá (S08E14)
2011 Anatomie lži (TV seriál)
Vražedný program (S03E13)
Podraz (S03E08)
Světla páteční noci (TV seriál)
Always (S05E13)
Texas Whatever (S05E12)
The March (S05E11)
další epizody (6)
2010 Famílie (TV seriál)
Světla páteční noci (TV seriál)
Perfect Record (S05E07)
Swerve (S05E06)
Kingdom (S05E05)
další epizody (13)
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
Špatná společnost (S09E15)
2009 Assistants, The (TV seriál)
Status: Nežádoucí (TV seriál)
Ohnivá past (S02E11)
Světla páteční noci (TV seriál)
In the Bag (S04E07)
Stay (S04E06)
The Son (S04E05)
další epizody (7)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Zázračné dítě (S05E03)
2007 Odložené případy (TV seriál)
Zázračné dítě (S05E06)
2006 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Černý výlep (S06E20)
2004 The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál) - a.z.
Znovu a zas (S03E01) - a.z.
2002 Beze stopy (TV seriál)
The Wire - Špína Baltimoru (TV seriál)
Úklid (S01E12)
Hon (S01E11)
Cena (S01E10)
další epizody (12)
1999 Rodina Sopránů (TV seriál)
Jen se tak trochu napít (S01E07)
1984 Cosby Show (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2020 2020 - a.z.
2003 A&E Biography: All My Children (TV film)

Hudební videoklipy

2019 Alicia Keys feat. Miguel - Show Me Love (hudební videoklip)
2018 JAY-Z feat. Beyoncé - Family Feud (hudební videoklip)

Producentská filmografie

Host

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(24)