Reklama

Reklama

The Spine of Night

  • Slovensko Nekonečná noc (festivalový název)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Animované dlhometrážne filmy, ktoré nie sú určené očiam detského diváka, sú úkazom, ktorý sa v západnej kinematografii objavuje veľmi sporadicky. Pamätníci si možno ešte spomenú na koniec 70. rokov 20. storočia a tvorbu animátora Ralpha Bakshiho, ktorý v krátkom slede po sebe vytvoril dnes už viaceré ikonické diela (napr. Pán prsteňov), hlavne však podmanivú zmes vojnového filmu, sci-fi a fantasy s názvom Wizards (1977). Práve druhý menovaný je spolu s kultovým animovaným sci-fi fantasy hororom Heavy Metal (1981) svojou nezameniteľnou poetikou výrazným inšpiračným zdrojom pre tvorivé duo stojace za Nekonečnou nocou, plnou až groteskne explicitných scén násilia. V centre príbehu sa nachádza tajomný kvet ako magický artefakt, ktorý po tom, čo padne do nesprávnych rúk, spôsobí, že ľudská rasa sa na celé veky ponorí do obdobia temna a utrpenia. Naprieč generáciami sa sem-tam vynárajú hrdinovia z rôznych kultúr, ktorí sa pokúšajú zvrátiť nepriaznivý osud ľudstva a vyviesť ho z temnoty za cenu akýchkoľvek osobných strát a obetí. Tvorcovia svoj epický príbeh ponúkajú v nezameniteľnom štýle rotoskopovej animácie. Z dnešného pohľadu tak výslednému tvaru dodávajú retro vyznenie a zároveň skladajú poctu technike tradičnej animácie, v súčasnosti už len zriedkavo využívanej. (Art Film Fest)

(více)

Recenze (11)

Seffi 

všechny recenze uživatele

Příběh šamanky z bažin, která vypráví příběh o božstvu, lidstvu, magii, krveprolití, egoismu, pýchy, poznání a o touze po moci ve formě modrého božského květu, který uzavírá a otevírá nový cyklus bytí. Film je zasazen do nádherně prokresleného temného světa, ale na postavy je použita rotoskopie z osmdesátek, která může být pro někoho inspirativní a nebo také brána jako rušivý element, ale v dnešní době spíše ubírá na dokonalosti. Pocta takovým filmům. 90% ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Temný fantasy ze starý školy, rotoskopie, morbidní fetišizace násilí, a Jitka Čvančarová – báječná to kombinace. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Parádní old-school fantasy říznutá cosmic horrorem a sálající atmoškou starejch sešitovejch komiksů dneska tiše sedících v antikvariátech. Nedokonalou animaci odpouštím, protože jinak to je naprosto skvělý. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prijal by som lepšiu animáciu, ale inak zaujímavá hororové fantasy s veľmi dobrou hudbou. Inak štýl akoby spred 20 rokov. A rozhodne nie pre deti. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Temne fantasy presne podle meho gusta. Tajemne, krvave, beckove, plne zajimavych konceptu, cool postav a i neocekavanych presahu do vesmiru. Bavil jsem se celou dobu, uzival jsem si animaci (ano, bavi me oldschoolova rotoskopie) a strasne rad bych se do tohoto sveta podival znovu. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Úžasný temný retro fantasy - krev stříká, hlavní hrdinka běhá celej film nahatá a inspirace u dobrejch značek - Moebius, Fire and Ice (1983), The 13th Warrior (1999) apod. Plná palba 5/5 ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Kostru snímku tvoří úžasný, mnohovrstevnatý příběh, jemuž prospívá vyprávění z pohledu několika postav, a atmosféra žánru sword and sorcery, který je zde vystižen bezchybně, přičemž dokazuje, že starosvětské rozvržení charakterů a nahota se uplatní i v dnešní, přehnaně korektní době. Jediné, co mi nesedlo, byla animace. Proč tvůrci doplnili nádherné, ručně malované krajiny nepropracovanými postavami bez stínování a s rušivým výrazným orámováním, je mi záhadou. ()

RoyBatty444 

všechny recenze uživatele

Spracovanie je podmanivé, ale príbeh tiahly, čo podtrhuje aj hudobný doprovod a svojou mystickosťou posadnutý. Vedomosti bohov sú v "kvetine", ktorú treba zničiť aby sa ukončilo zaslepenie ľudstva. ()

Chicharron 

všechny recenze uživatele

Forma bohužel stojí nad obsahem, aby člověk vstřebal tento animák, měl by si asi pořídit nějaké ty houbičky z bažin. ()

Reklama

Reklama