Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se do Čarodějova učně vůbec nehrnul, přeci jen takovýhle druh filmu je tak trochu divný:-) Ale jako vždy mě naprosto odrovná. Krabat je naprosto fantasktní příběh mladého čaroděje a jeho začátky. Film má naprosto dokonalou podmanivou atmosféru. A stylizace je neuvěřitelná. Film rozhodně není pro děti, protože by mohly mít traumata buď z příběhu či celkem ošklivého čaroděje. Škoda jen že takovýhle filmů neznám víc. Zeman je génius protože tohle natočit je fakt výkon. TWO THUMBS UP+MY THUMBS ON THE FEET ARE UP TOO. Geniální dílo. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Animovaný film ako prelom českej kinematografie, hektolitre preliatej krvi, 3 noci mal rawen nepokojný spánok, desivé!, depresívne!, brutálne!, krvavé!!! ... ale no tak! Možno je tento komentár trocha zaujatý, avšak veľmi som uvažoval dať 4*, napokon konám podľa čistého svedomia a nesnažím sa brať na zreteľ umiestnenie v top 200. Dôvod? Tento film ma síce nikdy nezasiahol, ako malé dieťa som ho nevidel, dokonca som v dobe jeho výroby ešte ani nežil, nič to však nemení na tom, že ako menšiemu a tobôž nie ako dospelému by mi pri tomto tuhla krv v žilách. Svoje na tom určite nesie aj animácia, veľmi milá a jednoduchá, no do takéhoto filmu by som použil viacej prepracovanejšiu, zdôraznil mimiku pri mnohých napínavých scenách a tým viac priblížil atmosféru (veď samotný Krabat má vystrúhaný stále rovnaký face, nehovoriac o tom, že ak by mal iný učes, bol by ho problém rozoznať aj od jeho milej). Samozrejme film má niekedy čím zaujať, omnoho viac sú vydarené nočné scény, tie denné sú menej nápadité, navyše príbeh je naozaj šikovne nahovorený, ku koncu však trocha zbrklo uponáhlaný. Suma sumárum, vo svojej dobe Čarodejov učeň rozhodne zaujal viac ako dnes, ešte k tomu som sa pri krátkej stopáži neubránil pohľadu na hodinky. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Takhle mají vypadat filmy pro děti. Každé rádo po podvečerním promítání usne, aby aspoň na chvíli zapomnělo, v jakém to žije světě. A ráno se s radostným vyskočením probudí, protože si vzpomnělo, v jakém to žije světě. ♥♥♥ (Kniha taky stojí za to. Po jejím přečtení jsem vyloženě litovala, že se do filmu nevešel výlet kočárem s Mistrem na bál. Na druhou stranu jsem si to ale zase během čtení dovedla docela dobře představit v modro-snové animaci.) ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Brilantní převedení už tak poutavé knihy do ponurého animovaného krabátu - resp. animovaného psycho krabátu. Opravdu oceňuji, že tíživá, hororová a makabrózní atmosféra knihy, kterou na krátké momenty projasňuje teplo lásky a naděje zůstala zachována i zde, to samé platí pro hlavní myšlenky o boji Dobra se Zlem a celkové uchopení duality. Velmi mě zaujala svérázná animace, která propojuje hodně nevšední postupy a za zmínění stojí i neposedná hudba, které sice k dokonalosti chybí mnohé, ale práce s motivy je velmi velmi pochvalná (milostná linie díky tomu dostává až neuchopitelně poetický nádech). Nuže, byl to krásný umělecký zážitek, byť poněkud mrazivý a zlověstný, ale to bylo a je pouze dobře. P.S. Doporučuji ke zhlédnutí za pošmourného a chladného počasí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jako dítě mě tohle dílko minulo, jako dospívajícího kluka, když jsem se k Čarodějovu učňu dostal, neoslovilo, nedokázal jsem se dostat do příběhu v dobových animacích a nakreslená krev ve mě vyvolala spíše pousmání. Snad jsem za těch 5 let trochu více dozrál, odsledováním řady stylově osobitých filmů nabyl větší smysl pro vnímání uměleckého a výtvarního estetična, snad jsem si mezi tím vybudoval pozitivnější vztah k hororům (tedy zvláště těm, které kráčejí ke svému cíli vyvolat hrůzu jiným, sofistikovanějším způsobem, než jak je to běžné u současné žánrové tvorby), ale teď na mě Čarodějův učeň překvapivě zapůsobil tím očekávaným způsobem. Z barevných animací spolu s namluvením postav a úžasnou hudbou na mě šla silná atmosféra, i mražení, zděšení a napětí se dostavilo. Starý čaroděj, vynářející se v noci z kočáru či udírající svou botou Krabata proměněného v koně při jízdě až do krve, mi slušně naháněl hrůzu, zatímco romantická stránka příběhu o síle lásky s kouzlem magičtějším, než kouzla všech zlých čarodějníků, mě vedle toho až lahodně dojímala. Tento film Karla Zemana je pro mě dalším důkazem, že horor a pohádka se jako žánry vůbec nemusí vylučovat, neboť ve své nejklasičtější podobě mají naopak mnoho společného, ať už jde o romantický náboj nebo ústřední motiv boje proti velkému, mnohdy nadpřirozenému zlu, a můžou se proto v dobře vyváženém poměru skvěle doplňovať. Takže po čase další pěkný zážitek z dílny mého oblíbeného mistra. [90%] ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)
  • Předobrazem legendárního Krabata byl Jan Šadović, německy Johannes Schadowitz, žijící v letech 1624 až 1704, důstojník chorvatské lehké jízdy, který si svými zásluhami ve válce s Turky od saského panovníka vysloužil statek Gross Särchen - Wulke Ždźary na Horní Lužici. (Ampi)
  • Film je zpracován tzv. ploškovou animací. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama