Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

kitano 

všechny recenze uživatele

Proti prudu rieky, hor sa do praveku! Kusisko nostalgie ma v sebe tento film. Pre kazdeho krpca bol takym splnenym snom, ci mnohych aspon inspiroval k tomu, aby podnikli podobnu vypravu (iked skoncila len niekde v prilahlom lesiku) a vsetko si pritom zapisovali do denniku. Naivnost a naucny charakter tohto dobrodruzstva dnes zrejme vzbudzuje mierny usmev, no stale sa nan pozeram s velkym respektom. A to hlavne koli uzasnym efektom, vdaka ktorym Karel Zeman vsetky ti praveke obludy ozivil. Krasne modely rozpohybovene pomocou stop-motion animacie, takmer "ako zivy" Brontosaurus, a uzasny Stegosaurus v zivotnej velkosti. Ak tento film videl Ray Harryhausen, urcite mal velku radost. (10/10) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mistrovský kousek z české dílny, který tu byl před Jurským parkem, má v sobě daleko větší přesvědčivost než Spielbergův komerční hit. Pro někoho Zemanovy triky mohou být naivní záležitost, ale je třeba si uvědomit, že je dělal na koleně a neměl za sebou zástup trikových machrů z ILM. Nicméně příběh sám o sobě mohl Zeman trochu víc přizpůsobit divákovi, protože film je často jako by vědecko-naučnou brožurou, která místy narušuje plynulost děje a zbavuje ho posléze jakéhokoliv napětí a záživnosti. Pochopitelně, že dneska už u nás tohle nikdo nenatočí, a tak se jedná o unikát. A ještě jedna výtka. Nebylo objasněno, proč byla většina pravěkých zvířat na druhé straně řeky. 60% ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jeden z top CZ filmů, které nepřestávám obdivovat. Karel Zeman je i v dnešní moderní době vzorem pro mnoho našich i světových filmařů, jež se klaní jeho práci a chovají k němu úctu jmenovitě například Tim Burton. S čím ve své době musel pracovat, že vesměs každý z jeho štábu měl i své druhé občanské zaměstnání, ze kterého čerpali návody, jak zpracovat triky a jaké skvosty z toho vzešly! Jako dítě jsem Pravěk žrala a nemohla jsem pak usnout. Pamatuju si, jak moc mě zasáhla bitva mezi něcosaury. Jak bojovali, jak se pokousali, jak krváceli a POZOR, TEĎ PŘIJDE SPOILER ... a jak ten jeden nakonec umřel ... KONEC SPOILERU. Stejně by mě zajímalo, jak se nakonec dostali domů? Jak se dopravili všemi těmi "horami", proti proudu řeky, bez lodě ... :-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je škoda, že pošel. Mohli jsme si ho ochočit." Já jsem v mládí rovněž neměl žádné námitky proti ochočení stegosuara, ale poznávat život v pravěku bych se kvůli tomu nevydával. Pro jednou však taky mohu učinit výjimku, proplout jeskyní a vyfotit se s mamutem, srstnatým nosorožcem, smilodonem, uintatheriem, phororhacosem, pteranodonem, edmontosaurem, brontosaurem, struthiomimem, styracosaurem, ceratosaurem, trilobitem a dalšími bývalými obyvateli naší Země. Ani jako malému mi sice žádná ze zobrazených potvor nepřipadala ani trochu živá, ale ten pravěk vytvořený s předpotopní filmařskou technikou musím ocenit i já. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu boží, tím jsem si jistý, ale dnes už tento film působí trochu divně a někdy dokonce nechtěně komediálně. Každopádně si myslím, že i dnes by se pomocí tohoto filmečku dalu učit na školách malé děti, protože nás krásně provádí časem nazpět, jsme svědky doby ledové, doby pralidí a mamutů, dinosaurů i trilobitů. Takže jako jednohubka to ještě funguje, ale abych tenhle snímek vyhledával a vyloženě si ho užíval, to určitě né. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Scény s lejakom, ktorý sprevádzal chlapcov po ceste tropickým pralesom, pomáhali vytvárať dvaja hasiči. (Raccoon.city)
  • V jedné z variant „gaučových scén“ v úvodních titulcích seriálu Simpsonovi (od r. 1989) prochází Homer celou evolucí. V období pravěku se pak také mihne scéna soupeřících dinosaurů – připomínajících stegosaura a ceratosaura –, která je velmi podobná slavné scéně z Cesty do pravěku, a to do jisté míry i hudebně. (Merenre)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno