Reklama

Reklama

Cesta do pravěku

  • Československo Cesta do praveku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Celovečerní kombinovaný fantasticko - dobrodružný film, který ukazuje prehistorická stadia vzniku Země, flory a fauny. Nález pravěké zkameněliny je pro čtyři zvídavé kluky výzvou k výpravě do dávné minulosti. Na malé pramičce postupně proplouvají dobou ledovou přes třetihory a druhohory až na samý počátek života na planetě Zemi, přičemž zažijí nejrůznější, mnohdy i nebezpečná dobrodružství. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (791)

Matty 

všechny recenze uživatele

Putování čtyř kamarádů proti proudu času je lemováno střetnutími s živými zvířaty, která nikdy nikdo živé neviděl. Na velice chabou dějovou nit jsou postupně zavěšovány výsledky úžasné imaginace Karla Zemana, doprovázené komentářem jako vyjmutým z Československého filmového týdeníku. Film se dost táhne a některé konfrontace s pravěkou zvířenou vzbuzují spíše úsměv, ač se jedná o pozoruhodnou práci, s přihlédnutím k době vzniku. Čeho jsem u tohoto filmu nakonec nejvíc litoval, bylo, že už mi není deset. Jinak by bylo mé okouzlení rozhýbanými dinosaury a množstvím poučných informací mnohem markantnější. 60% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitějším prvkem je nádherná poezie filmu, čiré dětské fantazijní dobrodružství a přírodopisnost. Raději by školákům měli promítat Cestu do pravěku, než je vodit na 3D dinosaury do IMAXU. Někdo hltal indiánky, já jsem měl v dětství svoji Cestu do pravěku. Právě tenhle film odstartoval můj zájem o trikové filmy a i dnes jsem zastáncem této poctivé ruční práce. - S odstupem času ovšem vidím přílišně naivní film s pěknou spoustou moralitek a dnes až nezdravou dávkou skautství. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Českého, filmového, trikového, vizionára p. Karla Zemana, by som zaradil vedľa veľhlasného amerického kolegu (rodáka) Raya Harryhausena, pôsobiaceho vo Veľkej Británii, ktorý taktiež so zápalom nakrúcal podobné, technicky náročné snímky na svoju dobu, ktoré dnes už môžu pôsobiť - zastarane ? Tak to môže byť, lebo pred cca. 60. a viac rokmi neboli vizuálne efekty (hovoríme o Československu) na tak vysokej úrovni, a i napriek tomu Cesta do praveku inšpirovala „rozprávkara” Stevena Spielberga k nakrúteniu Jurského parku ! Nebyť Zemana, nebola by prehistorická jura ? Pevne verím, že ak by žil v súčasnosti, alebo by sa narodil, trebárs v 40. rokoch, tak by sa určite nestratil, lebo s takouto fantasticky imaginárnou predstavivosťou, by dokázal fascinujúce filmové divy, podobne, ako Georges Méliès. _Tento snímok má nielen parádnu hranú, animovanú a bábkovú zložku, ale i na k-v-a-r-t-e-t-o českých detských hercov sa môže človek spoľahnúť, typické herecké výkony, ktoré ničím neurazia, ale ani nenadchnú. Je to vskutku i kvalitne nasnímané dvojicou chlapíkov za kamerou. Pred všelijakými chalanmi (pozor, aj dievča Věra Chytilová bola medzi nimi) z „českej novej vlny” , ešte o čosi skôr tu bol jeden individuálny tvorca, ktorého chcem v bl.bud. dôkladne študovať, lebo je v ňom veľký potenciál - inšpirácia. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Excelentní mistrovský kus Karla Zemana. S pomocí (na svou dobu) geniálních triků, velice jednoduchých Barrandovských kulis, čtyř kluků, jedné loďky a překrásných kreseb Zdeňka Buriana natočil dílo, které ve své době ve svém žánru položilo na lopatky Hollywood. Prostě nestárnoucí klasika, která se líbí nejen dětem a pamětníkům, ale nachází si stále nové diváky. A doufejme, že ještě dlouho nacházet bude. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dodnes výborné klukovské dobrodružství čtveřice kamarádů na cestě proti proudu času. I když paleontologické výzkumy za to více než půlstoletí pokročily, stále to může fungovat i jako zábavný doplněk k učebnici dějepisu pro základní školy. Triky byly na svou dobu na špičkové technické úrovni a kouzlo filmu dosud nevyprchalo. Stačí si v úvodní scéně nevšimnout pionýrského šátku na krku a máte to i bez nebezpečné ideologické omáčky. ;-) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Petra Herrmanna (Toník) potkala během natáčení největší nepříjemnost: „Blbli jsme na chůdách, ale blbě jsme přitloukli stupátko, mně sklouzla noha a hřebík mi projel chodidlem.“ Okamžitě ho odvezli do nemocnice na tetanovku, jenže dostal alergii a celý opuchl. „Odvezli mě do Bratislavy na kožní oddělení, kde byly opravdu všelijaké choroby, což mě tak vyděsilo, že jsem jim zdrhnul,“ popsal Hermann. Než stačil vlakem dorazit zpátky, splaskl natolik, že se mohlo zase točit dál. (Duoscop)
  • Skamenelinu trilobita našli chlapci na brehoch Baltu, kde sa natáčala časť filmu. (Raccoon.city)
  • Představitelé chlapců se znovu sešli až po padesáti letech při výročí filmování. (M.B)

Reklama

Reklama