Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (405)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Český Georges Méliés, Karel Zeman, natočil film, ktorého vizuálna a triková stránka si právom zaslúžili vo svete pocty. Použijem jeden citát nemenovaného žurnalistu a spisovateľa, ktorý napísal : ,,V žiadnom prípade by som nevymenil jeden VYNÁLEZ SKAZY za osemdesiat CIEST OKOLO SVETA ZA OSEMDESIAT DNÍ,, ( oscarový film z roku 1956 ). A to je pravda pravdúca, jedná sa tu totiž o jeden z vizuálne najvytríbenejších a najfascinujúcejších snímkov v histórii. A to myslím v celosvetovom meradle. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najlepšie spojenie animácie a živého herectva, najlepší žánrový československý film, najlepšia adaptácia Verneoviek a najlepší film Karla Zemana. Lepšie, ako vysokorozpočtová americká vereneovská adaptácia 20 000 míl pod morom. Porovnávať podmienky ich tvorcov je úplne zbytočné. Filmy Karla Zemana vyšli na dvd aj v Japonsku, u nás myslím ešte vôbec. Môj najobľúbenejší Zeman a určite aj najobľúbenejší tuzemský film 50tych rokov. Minimálne. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru asi vrchol jedinečné tvorby velkého mistra. Vědeckofantastický film poukazující na nebezpečí apokalyptické činnosti lidstva, ale také projevující obdiv a poklonu technické tvořivosti člověka. Dokonalá ukázka přetvoření myšlenek Julese Verna v propracovaný film s detaily a trikovými zázraky. To vše doprovozeno příjemnými dialogy, na kterých spolupracoval básník František Hrubín. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem se na Vynález zkázy strašně rád díval. Po dlouhé době co jsem se zase na to podíval, jsem byl nadmíru spokojený. Obdivuji talent jaký Karel Zeman měl. Odbivuju tu fantazii jakou dokázal režisér vtěsnat do 81 minut. Není to jediný výtvor od Karla Zemana, který mě velmi potěšil a proto i zde neváhám nad hodnocením plného počtu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Karel Zeman bol prvým človekom, ktorého som začal vnímať ako režiséra, ako kreatívneho filmového tvorcu, ako osobitého umelca. Už ako malý chalanisko som sa vždy náramne tešil na to keď išiel niektorý z jeho snímkov v televízii. V časoch šedej socialistickej cenzúry boli jeho diela ostrovmi nespútanej, sci-fi dobrodružnej fantázie. Nádherné minúty strávené v animovanom, fantastickom svete boli pre mňa niečím fascinujúcim. Formovalo to môj filmový vkus. Okúzľujúco naivné príbehy ako z románov Julesa Verne. "Vynález skazy" bol jedným z mojich najobľúbenejších. **** ()

Galerie (29)

Zajímavosti (26)

  • Inženýr Šimon Hart (Lubor Tokoš) mluví o svých přátelích (Robur Dobyvatel, Impey Barbicane a kapitán Nemo); jedná se o připomenutí dalších postav spisovatele Julese Vernea, vystupujících v knihách „Robur Dobyvatel“, „Ze Země na Měsíc“ a „20 000 mil pod mořem“ plus „Tajuplný ostrov". Ve filmu se také mihne vzdušný koráb Albatros patřící Roburu Dobyvateli ze stejnojmenné knihy. (Jan.Kanak)
  • Vernův román se v originále nazývá "Face au drapeau" (Tváří k praporu). Původní české vydání také neslo velmi podobný titul "Tváří v tvář praporu vlasti". Až po úspěchu filmu Karla Zemana byla kniha přejmenována na "Vynález zkázy". (M.B)
  • Karel Zeman natočil so spolupracovníkmi po schválení stručného námetu najprv asi šesťdesiat metrov skúšobných záberov a až potom bol napísaný scenár. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno