Reklama

Reklama

Monika

Trailer

Dojemná a silná rodinná dráma o umieraní, rodovej identite a sile pokrvných väzieb. Mladá žena Monika (Trace Lysette) cestuje z Los Angeles do malého mesta v Ohiu, aby sa starala o smrteľne chorú staršiu ženu s nádorom na mozgu, ktorý ovplyvnil jej pamäť aj citové prežívanie. Po rokoch sa tak Monika vracia k svojej matke (Patricia Clarkson), ktorá ju kedysi vyhnala so slovami, že ju už nikdy nechce vidieť. Nedokázala sa zmieriť s tým, že jej potomok sa cíti ako žena v mužskom tele. Dôjde k zmiereniu na smrteľnej posteli? Bude mať matka silu priznať si pravdu a vysloviť ju? A ako Moniku prijmú jej brat a švagriná, jej netere a synovci? Taliansky scenárista a režisér Andrea Pallaoro opäť robí to, čo mu ide najlepšie - zameriava sa na výnimočné, "sociálne defektné", trpiace ženy. (HBO Max)

(více)

Recenze (9)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Pomalé, jakoze opravdu pomalé; o půl hodiny zkrácené by to pořád bylo příliš dlouhé. Zároveň vidím problém v tom, že film klouže po povrchu a nejde do hloubky, a to doslova. Více dává na odiv práci plastických chirurgů, než abychom se dozvěděli o minulosti postav. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Některé záběry byly na můj vkus moc dlouhé. Touha po mateřské lásce. Vnitřní boje postav. Hodně dobrý! ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Nemám ani ponatia, o čom bol tento film. Tak pútavo a zaujímavo to bolo natočené a podané. Niekto tam však šukal a boli tam cecky, takže 1 z 5 ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo v příběhu o trans Monice, kde se námět dost ždíme i ze života hlavní představitelky Trace Lysette. Monica se v příběhu vrací k umírající (a kdo je Monica nicnetušící) matce, která se jí dříve zřekla, střetává se i s rodinou bratra (tady ji naopak komplet přijímají). Přítel Monicy je scumbag a ve filmu se ani neobjeví, zato mu ale pořád volá, a tady si cením toho actingu asi nejvíc, není to žádný přepálený drama, ale ty emocionální přechody, v jedné scéně před barem, v zelených neonéch: vztek, smíření, vztek... až se končí tradiční promiskuitní píchačkou s náhodným chlápkem, který jediný projevil blbý zájem u baru. Netlačí to na pilu, ale myslím si, že i přes to záměrné tempo to mohlo být kratší, protože zase tak silnej scénář to nemá. Vizuálně slušný snímek, trochu mi připomněl i podobný indie vibe, jaký jsem nedávno cítil u úžasného 'Falcon Lake'. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Příběh má svoji hloubku, ale pomalý děj s dlouhými ,detailními záběry,monotóními dialogy   nastolily otázku :co tím chtěli tvůrci sdělit.Jistě šlo o smíření se s matkou.S takovými příběhy se roztrhl pytel,ale tohle je jeden z těch hodně slabých. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) No, úplně nevím co si o tom mám myslet. Prostě hlavní postava je transka a herec/čka ve skutečnosti taky. Na premiéru přišla i Patricia Clarkson, která ztvárnila máti s rakovinou. Její výkon nebyl moc dobrej, ale dal se. Hrát nemocnou celkem umí. Tohle je zároveň první projekce v Karlových Varech na které jsem kdy byl a bylo to v Městským divadle. Po problémech s Festival Passem jsem byl rád, že jsem se tam vůbec dostal. Co se týče největšího pozitiva filmu, tak tím byl soundtrack. Dokonce zazněla i Dragostea, takže co se týče soundtracku spokojenost. No a co se týče děje, tak ten byl hrozně jednoduchej, prostě transka se jde starat o svou máti s rakovinou, která ji kdysi vykopla z domu. No a ní to nebylo dotáhnutý do konce, prostě film skončil s otevřeným koncem, bez jediné vyřešené věci a bez událostí, které se staly po vystoupení. S tím mám asi největší problém no. No ta transka měla dobrou postavu, ale u mě by neuspěla, protože je to právě transka a já nejsem příznivec LGBT, to se musím přiznat. Přijde mi to prostě divný, ale jako co se týče filmů, tak se i podívám no. 6,5/10 Jako první film na KVIFF teda nic moc. (Karlovarské městské divadlo - 2.7.2023) ()

Reklama

Reklama