Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nechvalně proslulý Josef Jelínek, zvaný Harry, se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod (podvod) s prodejem hradu Karlštejn mu tehdy vynesl třicet tisíc dolarů v podobě zálohy na odprodej „jeho“ hradu. V tomto filmu však nejde o rekonstrukci případu na základě historických skutečností. Základní fakta jen posloužila autoru G. Oplustilovi jako námět komedie, kterou pro televizi v roce 1981 natočil režisér V. Hrubín. Píše se rok 1946 a příběh nás zavádí do jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, všeobecně nazývaný „Inženýr“ (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi (A. Januš), který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (95)

Choucas 

všechny recenze uživatele

Fajn komedie, ve který exceluje Oldřich Kaiser. A že ten Harry Jelínek měl sakra koule, tohle skusit, byl to geniální chlap. Odpočinková záležitost, která dokáže opravdu pobavit, nicméně bez té hudby by to možná bylo eště o něco lepší. Z tohoto námětu by šlo dostat opravdu o mnoho víc, ale proč? Takhle to má kouzlo, atmosféru, a je to originál. Film u kterýho by jsem si uměl představit remake, klidně znovu s Kaiserem ve hlavní roli. Pokud hledáte něco zábavnýho, s námětem kterej se vážně stal a zní opravdu neuvěřitelně, s tím že je to českej film, jděte do toho. Zklamáni nebudete ! :) Dávám 5 hvězdiček, opravdu jsem se bavil. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Doporučuji z tohoto ranku Konto separato, které je dobře natočené i zahrané. Velká sázka o malé pivo má potenciál, jenže ten famózní herecký ansámbl nejede ne na půl plynu, ale jen na volnoběh. A tak to není povedená taškařice, ale jen taková dobře vypravená trapárna, kterou nezachránily ani ty největší herecké hvězdy. 45% ()

Reklama

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Je to super film s Oldřichem Kaiserem ve vážné roli, takže? 🤍 Písničky jsou kapitola sama o sobě, občas jsem trpěla, ale jsou to osmdesátá léta, v té době byly písničky všude a ve všem... a tady to bylo naprosto v pořádku. 😏 Nesmím zapomenout zmínit geniální mimiku a snobské chování Oldřicha Kaisera, plus ty nagelovaný vlasy, díky kterým na mě působil ještě víc arogantně. slay 🫦 Taková “lehce nad” československá komedie, která perfektně znázornila dobu podvodníčků. - Například Jiří Lábus ve své roli vypadal chvílemi až moc přirozeně ehm. :) Smích Jiřího Císlera mě nepřestává iritovat ani v tomhle filmu. Fakt mi stačí se na něj jen podívat a už mě se…   - a ještě ze zajímavosti, Oldřich Kaiser v roce 1982 v rozhovoru pro časopis Pionýrská stezka, na otázku „Která role se vám líbila nejvíc?“ odpověděl právě Harryho Jelínka. Takže pokud máte rádi Oldřicha Kaisera hrajícího snoba, neustále s cigaretou v puse nebo podivný smích Jiřího Císlera, stojí za to si ho pustit a čekat na konec, na to malé pivo. hodně deep závěr 😏 ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

"Magické obočí" je zatím nejhůř zahranou rolí, co jsem od Kaisra viděl. Patrně nepřepnul z Možná přijde i kouzelník, furt jsem čekal, kdy sebou flákne na zem a předvede čulibrka. A propó obočí, to si určitě oddechnul, že si ho měsíc nemusel depilovat. Navrhoval režisérovi, že si ho nebude holit dva měsíce, ale ten to nakonec zavrhl, v zájmu dobrých přátelských vztahů se Sovětským svazem.PS: Pobavil mě jediný příspěvek v sekci "zajímavosti", upozornil bych dymoura, že něco podobného chybí třeba u filmu "Noc na Karlštejně", ať to tam doplní, ať máme konečně jasno! ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Atraktivní námět a duo Kaiser-Lábus v hlavní roli slibují dobrou zábavu. Bohužel se asi nikomu nechtělo napsat pořádný scénář, takže výsledkem je v podstatě jen pár více či (většinou) méně vtipných scének prokládaných zbytečnými kabaretními výstupy namísto rafinovaného děje se zajímavými zvraty ve stylu amerického Podrazu. Navíc některé scény s předváděním místních tradic mi silně připomínaly novější "majstrštyk" Trhala fialky dynamitem. Lábus byl v pohodě, ale měl málo prostoru, Kaiser mě celkem zklamal, víceméně celé to sfoukl s jedním tklivým výrazem. Naprosto zbytečná a trapná mi přišla vedlejší dvojice začínajících klaunů. Váhal jsem mezi 2* a 3*, ale vzhledem k tomu, že podruhé bych to už vidět rozhodně nechtěl a že si z toho na druhý den nepamatuju žádný dobrý fór , jsem se přiklonil níže. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Oldřich Kaiser (Inženýr) s přihlédnutím ke svému tehdejšímu bujarému životnímu stylu ve zralejším věku řekl: "To bylo hezké natáčení, jak jsem se později dozvídal." (NIRO)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe a na hrade Karlštejn. (dyfur)

Reklama

Reklama