foto

Eugen Jegorov

  • nar. 9.10.1937
    Praha, Československo
  • zem. 28.12.1992 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eugen Jegorov (psal se též jako Evžen Jegorov) se narodil 9. října 1937 v Praze. Měl ruské předky (dědeček carský důstojník) a už od dětství projevoval hudební sklony (hrál na kytaru, klavír, saxofon a klarinet). Na pražské Státní konzervatoři vystudoval roku 1958 hru na klarinet. Neúspěšně se pokoušel dostat na DAMU. Jako klarinetista a saxofonista působil v kvintetu Divadla Rokoko (1958 – 1964) a jako saxofonista v orchestru Ferdinanda Havlíka v divadle Semafor (1964 – 1992), kde zůstal až do své smrti. V Semaforu se v pozdějších létech uplatnil také v malých kreacích.

Jegorov byl nejenom muzikantem, ale také hercem malých semaforských roliček. Jeho vytáhlá vyzáblá postava, dlouhé prsty, podlouhlá hlava, vysoké čelo, zasněné oči a před pleší ustupující vlasy se lépe přesně ujali v komickém repertoáru, kde vynikl také jeho výrazný hlas. Jako epizodkář se uplatnil třeba v semaforských hrách „Benefice“ (hrobník a žalářník), „Tak co, pane barone“ (pan baron), „Básníci a sedláci“, „Poslední štace“, „Čarodějky“, „Kytice“, „Člověk z půdy“, „Na poříčí dítě křičí“, „Kdyby 1000 klarinetů“, „Nevesta predaná Kubovi“ či „Nižní Novgorod“. Byl též známým recesistou. Skvěle vyhovoval v představách malých lidiček (jako byly postavičky ve VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ a „HOMOLKA“), jež vytvářel v přirozeností sobě vlastní:

– „… Mám toho moc, pane doktore! Hodně nebožtíků, málo kameníků…“

– „… A na to si musím dát ještě jedno pivčo… No jistě, já jak nemám pivo, sem strašně zlej… Ty mě bez piva neznáš...“


Ve filmu začínal jako člen komparzního rejstříku, později hrál malé a střední roličky v několika desítkách snímků (dokonce v letech 1971 a 1979 se představil i v pěti filmech). Do poloviny 70. let se představil jako vězeň s klarinetem (PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT), pištec (ZLATÉ KAPRADÍ), voják saxofonista (KDYBY TISÍC KLARINETŮ), hudebník (MUČEDNÍCI LÁSKY), řidič (DÁMA NA KOLEJÍCH), detektiv (KDYŽ MÁ SVÁTEK DOMINIKA), řidič (UČITEL A PŘÍTEL ZŮSTAL VEŘEJNOSTI NEZNÁM), posel (ZLOČIN V ŠANTÁNU), truhlář (ŠEST ČERNÝCH DÍVEK ANEB PROČ ZMIZEL ZAJÍC?), kladenský brigádník – saxofonista (SKŘIVÁNCI NA NITI), pekař Tomáš (SVATBY PANA VOKA), automobilista (LUCIE A ZÁZRAKY), chiromant (NEVĚSTA), lodník (DOBRODRUŽSTVÍ NA LABI), rekreant Novák (HOMOLKA A TOBOLKA), zbrojnoš (NOC NA KARLŠTEJNĚ), zedník (HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), nájemník (MOTIV PRO VRAŽDU), Dr. Hlaváček (ZRCADLO PRO KRISTÝNU) atd.

Do své smrti se stal členem hereckého ansáblu filmů NA SAMOTĚ U LESA (hajný), DŮM NA POŘÍČÍ (architekt), ODDECHOVÝ ČAS (Hrůza), MODRÁ PLANETA (muž), PÁTEK NENÍ SVÁTEK (pán),KAM NIKDO NESMÍ (docent), CAUSA KRÁLÍK (Dušek), V HLAVNÍ ROLI OLDŘICH NOVÝ (sebe), ÚTĚKY DOMŮ (muž ve vlaku), SIGNUM LAUDIS (voják), BLÁZNI, VODNÍCI A PODVODNÍCI (Vanýsek), DÍVKA S MUŠLÍ (Šimák), ŘETĚZ (Mikeš), ÚNOS MORAVANKY (pan Trefilák), MATĚJI, PROČ TĚ HOLKY NECHTĚJÍ? (Cupal), SLAVNOSTI SNĚŽENEK (drogista), POHÁDKA O PUTOVÁNÍ (strážný), CESTA KOLEM MÉ HLAVY (správce psychiatrického sanatoria Vencl), VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (starý hrobník Fanouš Brož), FEŠÁK HUBERT (hudebník), HAVÁRIE (kapelník), KRAJINA S NÁBYTKEM (otec Klouček), CESTA NA JIHOZÁPAD (pán), KŘÍŽOVÁ VAZBA (Brožek), NEMOCNÝ BILÝ SLON (muž), O ZAPOMĚTLIVÉM ČERNOKNĚŽNÍKOVI (herec), KONEC STARÝCH ČASŮ (host na honu a hostině) a další.

Spolupracoval s rozhlasem („Dr. Johan Faust, Praha II., Karlovo náměstí 40“, „Poslední štace“ apod.), televizními inscenacemi (př. HROZNÉ DĚTI, CO TAKHLE SVATBA, PRINCI?, ZÁHADA ZLATÉHO SERVISU, OSLOVSKÁ LÉTA, KLAUNI A VLASTENCI, DIGITÁLNÍ ČAS, OSVĚTOVÁ PŘEDNÁŠKA V SUCHÉ VRBICI aj.) a seriály (např. BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI, ARABELA, LUCIE, POSTRACH ULICE, NÁVŠTĚVNÍCI, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE a SPRÁVNÁ ŠESTKA). Rovněž se věnoval malířské činnosti a jeden čas měl velké problémy s alkoholem. Hudebník a svérázný herec malých rolí Eugen – Evžen – Jegorov zemřel v autě na infarkt 28. prosince 1992 v Praze ve věku pouhých padesáti pěti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1992 Kačenka a zase ta strašidla
Kocourkov (TV film)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Digitální čas (TV film)
Domácí představení (TV film)
Klauni a vlastenci (TV film)
Žebrácká opera
1990 Jonáš, Melicharová a pavilon (TV film)
Křížová vazba
Nemocný bílý slon
O zapomnětlivém černokněžníkovi
1989 Blázni a děvčátka
Cesta na jihozápad
Konec starých časů
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
1988 Oslovská léta (TV film)
Pan Tau
Sedm hladových
1987 Večerní svítání (TV film)
Záhada zlatého servisu (TV film)
1986 Co takhle svatba, princi? (TV film)
Krajina s nábytkem
Vánoční Růženka (TV film)
1985 Havárie
Vesničko má středisková
1984 Cesta kolem mé hlavy
Fešák Hubert
Lupa je tlustý sklo (TV film)
1983 Slavnosti sněženek
1982 Kapánek romantiky (divadelní záznam)
Pohádka o putování
Potrhlá Andula (TV film)
Únos Moravanky
1981 Matěji, proč tě holky nechtějí?
Řetěz
Velká sázka o malé pivo (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Dívka s mušlí
Útěky domů
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Causa Králík
Kam nikdo nesmí
Modrá planeta
Pátek není svátek
1977 Oddechový čas
1976 Dům Na poříčí
Na samotě u lesa
Smrt na černo
1975 Sarajevský atentát
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Hvězda padá vzhůru
Kdo hledá zlaté dno
Motiv pro vraždu
1973 Noc na Karlštejně
1972 Homolka a tobolka
Pan Tau a cesta kolem světa
Smrt si vybírá
Svatba bez prstýnku
Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Dobrodružství na Labi
Klíč
Pět mužů a jedno srdce
Touha Sherlocka Holmese
1970 Lucie a zázraky
Nevěsta
Svatby pana Voka
1969 Hrozné děti (TV film)
Skřivánci na niti
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
1968 Učitel a přítel zůstal veřejnosti neznám
Zločin v šantánu
1967 Když má svátek Dominika
1966 Dáma na kolejích
Mučedníci lásky
1964 Kdyby tisíc klarinetů
1963 Zlaté kapradí
1960 Přežil jsem svou smrt

TV seriály

1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Správná šestka (TV seriál)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Ženské za volantem (E07)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Krevní skupina (S02E05)
1988 Druhý dech (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Návrat do budoucnosti (E15)
Po nás potopa (E14)
Prozrazení (E13)
další epizody (12)
1980 Arabela (TV seriál)
Lucie, postrach ulice (TV seriál)
1972 Byli jednou dva písaři (TV seriál)
Tělocvik (E08)
Divadlo (E07)
Anatomie (E06)
další epizody (6)
1969 Pan Tau (TV seriál)

Dokumentární

2003 Předčasná úmrtí: Chlap má umřít v botách (TV film)
1991 Originální pražský synkopický orchestr (TV film)

TV pořady

1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace