Reklama

Reklama

Chladné léto roku 1953

  • Sovětský svaz Cholodnoe leto pjaťděsjat tretěgo (více)

Obsahy(1)

Eastern zasadený do tragického obdobia politických prehmatov a dogmatických hesiel. Roku 1953 sa po Stalinovej smrti následkom Berijovej amnestie dostali na slobodu kriminálne živly. V odľahlej severskej osade sa dvaja politickí vyhnanci postavia proti šesťčlennej bande hrdlorezov, ktorá ohrozuje obyvateľstvo. Hlavný hrdina, bývalý rozviedčik, ktorého vyhnanstvo priviedlo do stavu hlbokej melanchólie a rezignácie, sa v konfrontácii so zločinnou bandou zbavuje ťaživého bremena poníženia a krivdy, nachádza stratenú ľudskú dôstojnosť, zmysel pre solidaritu a ochotu obetovať sa pre iných. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Nebol to zlý film ale miestami som sa dosť nudil, hlavne prvú polovicu filmu...

jasvat

jasvat (hodnocení, recenze)

Na konci filmu je zmrazen poslední záběr s popisem "Poslední filmový záběr Anatolije Papanova...". A. Papanov zemřel krátce po natočení filmu. V Rusku byl nejvíc známý tím, že namluvil vlka v "Jen počkej". Tento film jsem viděl za "perestrojky" v kině a byl to silný zážitek, i díky trochu patetické závěrečné hudbě.

Vily

Vily (hodnocení, recenze)

Již je to nějakou dobu co jsem fil viděl ale stále ho mám v živé paměti. Režisér kladl důraz na lidské osudy a pocity "obyčejných hrdinů" a ne na politické pozadí, i když to se do filmu samozřejme dostalo. Závěrečná scéna - zapalování cigarety na přeplněné moskevské ulici plné spadaného listí a chystající se slavit vřsr byla fakt hodně silná.

Reklama

Reklama