Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planetu Pluk v galaxii KIN-DZA-DZA pokrývá písečná poušť a jen tu a tam z ní trčí jakési poničené konstrukce. Světélkem na ručním snímači si každý může ověřit, kdo z lidí je "chatlan", a kdo pouhý "patsak", co musí nosit zvonek na nose, zdravit chatlany v podřepu a mít připravenou klec, aby jim z ní mohl pro obveselení zazpívat - neposlušný patsak může být vsazen do "etsih" s hřebíky nebo být rovnou "tranglukován". Dva Rusové z osmdesátých let 20. století se na ní ocitají nešťastnou náhodou, když se jich podivný bosý tulák na ulici v zimě vyptává na souřadnice Země aby se mohl vrátit, a oni stisknou tlačítko jeho transportního "gizma". Na poušti potkávají jiné dva trosečníky toužící po návratu na svou planetu a shánějící prostředky na "gravicap", pomocí něhož se jejich rezavějící rozskřípaný "pepelats" může přemístit na libovolné místo ve vesmíru a ne jen poletovat nad pískem. Ukazuje se, že kuřák Vladimír Nikolajevič je boháč, protože vlastní "ketse" - zápalky, jenomže z neznalosti místních "výměnných" praktik brzy o všechno přichází. A není jednoduché přežít na Pluku, kde není rozdíl mezi strážci zákona a bandity, soudce po úplném stažení obžaloby odsoudí k polovičním trestům a "ketse" obžalovaných si strčí do kapsy, a všichni chatlani s tranglukátory za pasem si s vámi dělají co chtějí. (Kubiik)

(více)

Recenze (57)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Výborná sci-fi satira, v níž se jeden uvědomělý sovětský soudruh Vladimir Nikolajevič neboli strejda Vova a trochu natvrdlý „první gruzínský kosmonaut“ a kleptoman Gedevan Alexandrovič ocitají v svérázné galaxii Kin-dza-dza. Víc se mi líbila první část, v níž jsou oba hrdinové konfrontováni s odlišnou mimozemskou realitou, postupem času se film trochu zamotává do stále téhož a neustále opakuje pár mimozemských slov. Nepřekonatelná je interpretace písně Strangers in the Night, kterou by mohli závidět i Plastic People! Ку! (Neplést s кю!) ()

Jim_Beam

všechny recenze uživatele

Nehodnotím hvězdičkami, neboť jsem z filmu kvůli velkému vedru v promítacím sálu, které mi bylo nepříjemné (a ještě více nepříjemné bylo jisté osobě:)) odešel předčasně a viděl jsem pouze 2/3 filmu... Není to nijak převratné dílo, ale místama velmi pěkně pobaví a neurazí, takže pokud by se nic "podstatného" v závěrečné třetině filmu neudálo, asi bych hodnotil 3*... ()

Reklama

gachik 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl prvně jako dítě někdy před dvaceti lety. Jméno i děj jsem časem zapomněl, ale pozdrav "Ku!" jsem si pamatoval 20 let a jen kvůli tomu jsem si zjistil jméno filmu, film sehnal a nadšeně znova shlédl. Je až neuvěřitelné, jaké měl scénárista nápady - klobouk dolů. Opravdu netuším, jestli to je nějaká satira na komunistický režim nebo ne, žádnou skrytou myšlenku jsem ve filmu nehledal, jen jsem se nechal unášet promyšleným dějem a obdivoval kulisy a prostředí. Pořád se mi nabízelo srovnání se světem herní série Fallout - poušť, zrezivělé plechové bunkry a stroje, skupinky nejrůznějších existencí, které jen přemýšlí, jak člověka podrazit a okrást. Tempo snímku je poměrně rozvláčné a film působí zdlouhavě, možná by mu prospěl rychlejší spád, ale na starší ruský film se není čemu divit. Začínal jsem psát komentář s tím, že udělím čtyři hvězdičky kvůli pomalému tempu, ale když si zpětně uvědomím, že mi film leží v hlavě celých 20 let a dlouho jsem marně zjišťoval název, musím dát pět. Nenapadá mě scéna, kterou bych byl ochotný vystřihnout kvůli rychlejšímu spádu děje. PS: Hudba z filmu je taky úžasná, uvažuju o změně vyzvánění do mobilu :-).... ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

kategoria ´rusky socialisticky sci fi film´ neznie velmi povzbudivo, napriek tomu je kin dza dza ukazkou ako z mala urobit vela. pomalicky vygradovany dej, jednoduche pustne kulisy a skvely napad ako usporiadat cudziu vesmirnu spolocnost. ak porovname hoc len s hajkpom okolo aktualne uvadzanej nocnej hliakdy, ktora je tiez filmom z mala urobene vela, kin dza dza je jednoduchsi no prepracovanejsi film a k tomu skvele uchylny. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* s chutí a v dobrém rozmaru jsem si pustil tuhle starší ruskou sci-fi "komedii" s nadějí, že jsem našel nějaký ztracený poklad. A po jejím shlédnutí jsem v rozpacích a zklamaný. Teď nemyslím zklamaný z filmu, ale ze sebe ... protože jsem doufal, že bych měl její "skryté významy" pochopit a užít si tu absurdnost příběhu. Bohužel mi souvislosti a alegorie unikaly a o to větší absurditu a zmatek jsem pociťoval. Přesto své kouzlo má a hraje tu svou roli i minimalistická výprava, ale o to více působily zejména ve druhé části některé scény majestátně skoro jako v Gilliamově filmu Brazil. Možná dám Kin-dza-dza ještě šanci za pár let a uvidíme. Zatím teda za 3 hvězdy a někdy naviděnou ... [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 3 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama