Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Zanechte vší naděje, kdo sem vcházíte! ... Vítejte ve světě, kde je 97hodinový pracovní týden. Vítejte ve světě, kde se dělají rozhodnutí o životě a smrti. Vítejte ve světě s nepřetržitou tsunami tělesných tekutin. Vítejte ve světě, kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti. Dejte sbohem svým přátelům a vztahům. Vítejte v životě začínajícího lékaře... Adaptace autobiografického bestselleru Adama Kaye s hvězdným Benem Whishawem v hlavní roli (česky Bude to bolet, doktore?, nakl. Jota, 2018) upřímně, bez obalu a s řádnou dávkou černohumorného nadhledu líčí poměry v britském státním zdravotnictví a daň, kterou si práce lékaře může vybírat v osobním životě. Seriál byl po svém uvedení nominován na prestižní cenu BAFTA v šesti kategoriích. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Napichnite sa na infúzku a cucnite si poriadny objem až krutého cynizmu, ktorý vám tu pumpuje do žíl hlavný hrdina, búrajúci štvrtú stenu, aby ste mali spolu s ním dosť psychickej odolnosti, keď vám ten úsmev vzápätí zmrzne a všetko sa preklopí v intenzívnu depresiu. Strmá emotívna húsenková dráha podaná ako každodenná lekarska rutina. Pohľad očami nijak zvlášť idealizovaného hrdinu, nastavujúci nelichotivé zrkadlo preťaženému zdravotníckemu systému, ktorý nakladá stále viac na ešte viac preťažený personál a skúša, koľko ešte fyzicky a psychicky zvládnu uniesť. A vo mne to lietalo od smiechu pri nekorektných hláškach, až k zovretému vyschnutému hrdlu. Skvelý Whishaw v skvelom počine, z ktorého cítiť, že to je pravdopodobne podľa naozaj skvelej knižky (ktorá bude zhrnutím nie až tak skvelých osobných zážitkov). ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Zdráhám se říci, že je tato minisérie komediální. Je tíživá, ubíjející, bezvýchodisková a humor obsahuje čistě proto, aby se na ni dalo koukat. Doslova: "Náš vztah je to jediné, co jsem ve svém životě nepodělal. A i tím si přestávám být jistý." Adam mi zvláštním způsobem nesedl. Ne proto, že je gay, ale proto, že se uzavírá do sebe a nehovoří o svých starostech, které nakonec stejně v ještě horší podobě vybublají na povrch (bohužel lidé, u kterých starosti nevybublají, dopadnou ještě hůř). Britské veřejné zdravotnictví je prostě podfinancované a nad hladinou ho drží primárně entusiastičtí a sedření lékaři (což mi připomíná, jak jsem nedávno slyšel od doktorky svých dětí, jak toho má moc). Dejme ale ruku na srdce - největší stres způsobujeme lékařům my. V porovnání s generacemi před námi jsme rozmazlení, přecitlivělí, chováme se agresivně. K tomu současná hyperkorektní společnost nutí lékaře chovat se ke "klientům" maximálně korektně, čímž na ně ještě víc zvyšuje tlak. Žijeme v časech, které lékařům nepřejí. ■ Maximální hodnocení, protože poselství seriálu šlo jen těžko předat líp. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Britská záležitosť, ktorá do úplnej nahoty vyzlieka pôrodnícke oddelenie v štátnej nemocnici. Ukazuje, že aj briti majú podobné problémy v zdravotníctve ako my... Postava Adama Kaya je odzbrojujúca svojim prístupom, suchým humorom, vysvetlivkami do kamery a úplnou prepracovanosťou. Skvelý a odvážny seriál. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

This is Going to Hurt od Adama Kaye jsem četl, ale vůbec jsem nevěděl, že se chystá seriálová verze na BBC a zjistil jsem to vlastně až v týden premiéry. Knížka dobře kombinuje britský humor a nepřiklášluje situaci v NHS, což každého, kdo na britský zdravotnický systém spoléhá, donutí k tomu, aby ji ocenil ještě více.   Ben Whishaw je úplně perfektní volba na hlavní roli. On mě baví snad v každé roli a nejinak je tomu i tady. Úplně v klidu to utáhne sám a umí skvěle podat vtipné komentáře, které autor zakomponoval do knížky. Líbí se mi i to, že se Adama nesnaží dělat víc sympatického, ale vykreslují ho takového, jaký je v knize (a nejspíš i realitě, když je to Kayův příběh).   Fakt, že je seriál zasazený do roku 2006, tedy do doby před Covidem a před Brexitem, musí každého donutit k zamyšlení nad tím, jak to asi v NHS vypadá nyní, v době mnohem větší krize. Přepracování, nedostatek personálu a také zásob je na denním pořádku a každý, kdo v tom systému pracuje si zaslouží obdiv. Navíc nikdo nemůže vytýkat to, že to není reálné, protože je to založené na skutečném příběhu.   Myslím, že seriál na mě měl ještě o něco větší dopad než knížka. Ta, i díky tomu, že je v ní množství humorných chvilek, působí o něco víc odlehčeným dojmem. I když směřuje ke stejnému závěru. Zatímco seriál se zaměřuje na hlavní problém a zasekává do nepříjemných pocitů cestou ke svému finále. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

CO TADY JEŠTĚ DĚLÁTE? NEMĚL JSTE BÝT UŽ ŠEST HODIN DOMA?… “  Jak říkal můj kamarád, patolog – „cesta za zdravím je složitá“... V obyčejným životě pacienta asi ne tak plná sarkastickýho a cynickýho humoru, jako to předvádí doktor Kay, ale vlastně na ní ve finále není vůbec nic k smíchu. Ani pro jednoho. Tady mě moc nebere ten osobní život, ale „nemocniční“ svět mně to vynahrazuje. A když dojde na srovnání soukromý a státní ambulance, čumím jak sněhulák na kaluž! Nebejt těch zbytečně dlouhejch „osobních“ věcí, bylo by to dokonalý…   /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál je natočen podle autobiografické knihy „This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor“, kterou napsal v roce 2017 Adam Kay. Ten také napsal scénář k sérii. 2.) Seriál tzv. prolamuje čtvrtou zeď. Postavy často (jakože) komunikují s diváky.  3.) Thx za titule „Václav Patera“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  **  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (153)

Zajímavosti (13)

  • Ambika Mod (Shruti Acharya) sa prihlásila do castingu hneď na začiatku, pretože v scenári videla seba: "Po prečítaní prvej epizódy som hneď mala pocit, akoby rola bola napísaná presne pre mňa." (Arsenal83)
  • Mnohí z komparzistov tvoria skutočný nemocničný personál; producenti si mysleli, že to bude jednoduchšie ako trénovať hercov, ktorí nemali žiadne skúsenosti z nemocničnej práce. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama