Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022 Autor Goldbeater

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších uživatelů. Již třetím rokem je navíc doplňují i někteří členové administrátorského týmu a redakce ČSFD. Požádali jsme je všechny opět, aby se nám svěřili se svými topkami tří filmů (a případně tří seriálů) vydaných v uplynulých dvanácti měsících. Výběr děl byl rozmanitý, přesto se některé tituly v topkách velmi znatelně opakovaly. A kde byla největší shoda? S nejvyšším počtem hlasů se dle vybraných 30 uživatelů nejoblíbenějším filmovým počinem roku stal blockbuster Top Gun: Maverick (13 hlasů). Na pomyslné druhé příčce se s 10 hlasy objevil životopisný film Elvis a těsně za ním na třetím místě zábavná evropská satira Trojúhelník smutku (9 hlasů). A jaké jsou tedy topky jednotlivých uživatelů?

 

Bluntman

Filmy:

Zločiny budoucnosti – Zdánlivě syntéza všech dosavadních etap Cronenbergovy tvorby (co do formálních postupů). Přitom jde o zásadní promyšlení předchozích děl a celé Kanaďanovy filmografie, protože se jednak klade důraz víc na smrt než sexualitu, jednak se zpochybňuje samotná možnost transgrese, jelikož svět příběhu je tentokrát nastaven zcela jinak než v předchozích cronenbergovinách.  

Elvis – Postmoderní superhrdinský origin story, který zpochybňuje jednak možnost rekonstrukce dění (následkem nespolehlivého vyprávění podávaného delirickou optikou manažera-vypravěče), jednak možnost reprezentace historie (následkem tříštění tu do oživlého komiksu, tam zase nápodob filmových anebo televizních vystoupení krále rocku). 

Fabelmanovi – Fotrovskej film (papas cinemas), na který v době "pocovidové" už ani lidé ve středních letech nechodí. Škoda, protože Fabelmanovi jsou emocionálně komplexní pojednání o kinematografii jako osobním a sdíleném traumatu - a taky o tom, že je mnohem důležitější, co je mimo záběr nebo v druhém plánu.

Seriály:

Království: Exodus – Trefná společenská satira, střílející doleva i doprava, a opětovně výsměch seriálovým konvencím. Tentokrát si Trier utahuje z trendu komplexních narativů, děl-skládaček a myšlenkových her. Proklatě zábavné. 

Schodiště – True crime o true crime a o nemožnosti dobrání se pravdy. Znepokojující, neprávem opomíjené. 

Westworld S4 / Irma Vep – Mám slabost pro metafikce, vím, ale nehodlám s tím nic dělat - zvlášť pokud jsou tak hravé.

 

BMW12

Filmy:

Top Gun: Maverick – Jednoznačně nejlepší film roku 2022. Tohle překonalo veškerá očekávání, parádní nostalgický zážitek, neskutečné záběry z kokpitů stíhaček a extrémní napětí, jak to celé dopadne. To vše provází fantastický soundtrack. A Tom Cruise v 60 letech točí veškeré letecké scény sám, neskutečný borec!

Třináct životů – Naprosto brilantně natočené drama podle skutečné události. Ron Howard dokazuje i v 68 letech, že je výborný režisér. Film byl od začátku do konce napínavý, jeskynní scény pod vodou byly velice reálné. Bylo také hezké vidět, jak se ti obyčejní Thajci semkli a chtěli za každou cenu pomoci, i za cenu ztráty úrody. Ke konci už jsem měl slzy v očích, jak napínavé to bylo. Neskutečné, že se takto náročná záchranná operace povedla!

Mořská příšera – Nejlepší animák roku 2022. Naprosto, ale naprosto luxusní animace! To je neskutečné, co animátoři v dnešní době dokáží. Ta voda, moře, listy na stromech, kmeny stromů, dlažba, lodě, no prostě vše vypadá jak živé, skutečné, jako z reálného světa. To je prostě lahoda se na to dívat. Dále musím ocenit velmi dobrý soundtrack a především děj filmu, který není tuctový, ale diváka naopak čeká nový neokoukaný příběh. To „pirátské“ dobrodružství mě neskutečně bavilo.

 

Cival

Filmy:

Top Gun: Maverick – Opulentní akční palba, která perfektně splňuje touhu hollywoodského blockbusteru: Ukáže vám na plátně něco velkorysého, nevídaného, hladce odvyprávěného, co byste chtěli prožít na vlastní kůži.

BANGER. – Nejprogresivnější domácí film za několik dekád, strhující buddy jízda, která by snadno mohla být kultem po celém světě. Bendig v topu.

Elvis – Parádní hudební show Baze Luhrmanna, která nadchne výpravou, kostýmy, ale ještě o level víc střihovou skladbou a hudebními aranžemi.

 

DaViD´82

Filmy:

Záchrana – Dokumentární sugestivně klaustrofobický horror.

Na západní frontě klid – Adaptace, která se nebojí naprosto zásadním způsobem sáhnout na samotné základy toho, na čem stojí právem nadčasová předloha a... A přesto je tou nejvěrnější možnou adaptací. Učiněný etalon jak adaptovat psané slovo do filmového jazyka (neříkat a ukazovat), zachovat sdělení a přesto "obstát a nebýt pouhou ilustrací"

Matilda Roalda Dahla: Muzikál – Film pro celou rodinu, který i největšího brblajícího dospěláckého morouse "proč ta děcka sakra zpívají" energií strhne natolik, že na konci si u "Revolting Children" bude pobrukovat s přiblble spokojeným úsměvem na rtech i on.

Seriály:

Mayor of Kingstown – Sheridanovsky-ayerovský The Shield/winslowské The Wire.

Medvěd – Adrenalinová depka, pracovní stres po práci "v televizi legraci". Sedmá epizoda pak jasně "film" roku.

Cobra Kai S4 – Čtvrtá série je nejlepší a tuplem o ní platí "jak to, že to vůbec funguje, jak to, že to není sračka, to přece zákonitě nemůže fungovat". No, funguje sakra hodně dobře.

 

Djkoma

Filmy:

Trojúhelník smutku – Luxusní satira na moderní svět.

Top Gun: Maverick – Akční a zábavný návrat legendy s mladou partou.

Avatar: The Way of Water – Málokterý film vás přenese do jiného světa a nechá vás tam přes 3 hodiny žít.

Seriály:

Odloučení – Minimalistický vizuální styl a přesto extra zajimavý pohled na práci v (tak trochu jiném??) korporátu.

Médium – Odvážné a originální scifi.

Stranger Things S4 – Sezóna plná působivých momentů běžící k fantastického finále v páté sezóně.

 

dO_od

Filmy:

Batman – Dokonale pohlcující komiksové dílo z rukou jednoho z nejtalentovanějších režisérů současnosti, které mi dalo vše, co jsem chtěl a víc.

Top Gun: Maverick – Nostalgie udělaná správně. Tom Cruise je skutečně poslední opravdová filmová hvězda, a jakmile ho a Christophera McQuarrieho dáte k sobě, málokdy z toho vypadne cokoli menšího než jeden z nejlepších filmů roku.

Trojúhelník smutku – Třeskutě vtipná a zatraceně trefná satira s nejlíp vygradovanou scénkou roku. Budete se smát, budete brečet, a na konci tomu milerádi odpustíte i ten třetí – pořád skvělý, jen trochu přetažený poslední akt.

Seriály:

Bílý lotos S2 – Druhá série satirického seriálu o kupě narušených lidí z odlišných sociálních sfér na dovolené v luxusním rezortu zvaném Bílý lotos opět ukázala, že není nic zábavnějšího, než sledovat perfektně napsané a nutno dodat velmi autentické postavy čelit na míru ušitým absurditám života. Přidejte malebnou Sicílii, pohledné Italky a Jennifer Coolidge v životní roli, a o jeden ze seriálových zážitků roku máte jasně postaráno.

AndorStar Wars is BACK. No dobře, na filmové frontě má Disney ještě co dohánět, minimálně na té seriálové ale po obřích zklamáních s Bobou, Kenobim a koneckonců i tím Mandalorianem konečně přistál seriál, jenž mě donutil věřit, že lze v galaxii opět nastolit rovnováhu Síly. Andor má parádní scénář, filmový vizuál, famózní herce, a hlavně přesah, který z něj dělá jedno z nejzásadnějších dramat letošního roku. Konečně to má nějakou váhu, nějaký směr. O to smutnější je fakt, že už Star Wars polovina lidí odepsala, a zbylá polovina se na to nepodívá, protože v tom nejsou světelné meče. My si ty hezké věci fakt nezasloužíme.

Rod draka – V mnoha ohledech komornější, přesto ještě ostřejší než ty nejvyhrocenější série Hry o trůny. Tak zhruba taková byla první řada vynikajícího prequelu, v němž se de facto celou dobu jenom budovaly základy pro věci příští. Vzhledem k hereckým výkonům, bravurní režii a tradiční „trůnovské“ nekompromisnosti mi to ale bohatě stačilo, abych se týden co týden těšil na další epizodu. Na poli současných fantasy jednoznačný král.

 

don corleone

Filmy:

Top Gun: Maverick – Lepší sequel měl do této doby jenom Kmotr. Vizuální stránka a především kamera převážily předvídatelný děj. Ale o ten nikdy u akčních filmů stejně nikdy nešlo. 

Trojúhelník smutku – Hlavně první dvě třetiny filmu mě dostaly. Nepamatuju si, kdy jsem se naposledy v kině smál tak dlouho nahlas. Za mě překvapení roku.

Třináct životů – Skvělá režie a herecké obsazení. Na příběh podle skutečné události, která víte jak dopadne, hodně napínavé a dramatické. (Disclamer: Avatara jsem zatím neviděl.)

Seriály:

The Offer – Překonalo moje očekávání, ale podle mého avataru asi chápete, že jsem mírně zaujatý. Po všech stránkách vynikající!

Bílý lotos S2 – Pokračování skvěle bizarního seriálu z produkce HBO je snad ještě lepší, než první série.

Odloučení – Jiný rok bych ho měl určitě na prvním místě, seriálová lahůdka. Těším se na pokračování.

 

Ediebalboa

Filmy:

Top Gun: Maverick – Třikrát viděno v kině a klidně bych šel i po čtvrté. Fenomén a pro mě jasný film roku.

Víly z Inisherinu – Ještě syrovější McDonagh než všechny jeho filmy předtím. O lehkou podívanou se nejedná, protože na zapadlém irském ostrově dojde k nejednomu bizáru, u něhož nevíte, jestli se máte smát nebo slzet. Nicméně jen těžko narazíte na něco podobného a zde navíc v režii samotného mistra černých komedií.

Elvis – Pro mě největší překvapení letošní sezóny. Strhující podívaná, která je především ve svém úvodu až extaticky nadupaná, ale de facto i po zbytek své stopáže hýří nápady a v rámci zkostnatělého žánru "životopisný" z materiálu vymačkává opravdu maximum. A to jinak fanoušek Luhrmanna ani Elvise nejsem.

Seriály:

Po životě S3 – Ricky se i nadále utápí v depresi a jeho stavům opět musí čelit parta maloměstských přátel, kteří nad ním dosud nezlomili hůl, přestože mají často svých vlastních problémů nad hlavu. Ničím překvapivé, ale jinak stále vtipné a důstojné završení celého seriálu.

Když se všechno po*ere: Woodstock 99 – Festivalový masakr z roku 1999, který názorně ukazuje, co může způsobit špatná organizace v kombinaci s nevybouřenou nu-metalovou generací. Samotný dokument představuje pouze klasický výběr toho nejvíc cool, co se z daného příběhu Netflixu zrovna hodí do krámu, ale tady mu to s radostí odpustím.

Babylon Berlín S4 – S třicátými léty přichází zatím to nejlepší, s čím na nás Babylon Berlin dosud vyrukoval. Nebýt dalších patálií s již ohraným Gedeonovým bratrem, bylo by to bezchybné.

 

Enšpígl

Filmy:

Top Gun: Maverick – Jen jeden blockbuster vládne všem. Jeden jim všem káže.

Fabelmanovi – Návrat krále vyprávění těch nejkrásnějších příběhů.

Jak jsem se zamilovala do gangstera – Nejdokonalejší společenstvo gangsterů od dob Zjizvené tváře.

Seriály:

Případy 1. oddělení S3 – Konečně měl člověk důvod se těšit na pondělí.

Peacemaker – Není nad to prosmát 8 x 40 minut svýho života

Wednesday – Konečně mám totální jasno o své budoucí manželce

 

Filmmaniak

Filmy:

Poslední představení – Nesentimentálně emotivní a krásně natočené indické drama o chlapci, který se snaží se svými kamarády postavit v chudé vesnici biograf. Film o lásce k filmu a ke starým kinům, jenž slouží jako pocta kinematografii i světovým režisérům, vypráví o cestě za svým srdcem navzdory rodinným tradicím a předurčenosti, plně obstojí i jako sociální drama se špetkou culinary cinema a zároveň svěže tematizuje film z materiálního hlediska a nevídaným způsobem zachycuje též smrt filmového média.

Elvis – Audiovizuálně strhující, výborně zahrané a od prvních okamžiků silně vtahující hudební životopisné drama, válcující veškerou konkurenci posledních let, v němž se perspektiva mladého Elvise Presleyho přirozeně doplňuje s perspektivou nespolehlivého vypravěče v podobě jeho úlisného manažera. Mistrovsky nasnímaná hudební čísla vynikají famózním střihem a celým filmem se vine téma nezlomné snahy o zachování vlastní výjimečné osobní a hudební identity, která je jako jediná klíčem k umělcově úspěchu a nesmrtelnosti.

Trojúhelník smutku – Možná je to střelba na až příliš snadné cíle, přesto tu dlouho nebyla vtipnější satira na současnou společnost, moderní trendy a kapitalismus, která by byla takhle ostře jízlivá a nekompromisní. Mnohovrstevnatý film o nerovnosti ve společnosti a o nekončícím boji o moc a privilegia, jenž je navíc divácky velmi vstřícný a v němž perfektní skloubení špičkové festivalové filmařiny s pokleslostí a střet intelektuálního humoru s fekálními gagy vedou k nezapomenutelným scénám vyvolávajícím záchvaty smíchu.

 

FlyGun

Filmy:

Pearl – Nenápadný prequel k X nade mnou vyhrál. Mia Goth mě svým bláznivým výkonem, za který již dostala zaslouženou cenu, na hoďku a půl neprávem zavřela do Bohnic. Ač mě první díl této trilogie nedonutil koupit si Westův merch, Pearl je úplně jiný kafíčko, rovnou dvojité depresso. 

Menu – Šéfkuchaři pocházejícího ze Slovenska praskne v palici cévka a rozhodne se naservírovat svým snobským hostům jejich poslední degustaci. U filmu skutečně ochutnáte vše, co avizuje, a tak se možná po dlouhé době u hororové komedie i zasmějete. Mně se u Menu povedlo silně vydechnout z nosu třikrát, což je můj letošní rekord. Zároveň budete svědky zvěrstev, které Pomo provádí na uživatelích, kteří hodnotí filmy, aniž by je prvně viděli.

Avatar: The Way of Water – Vím, neoriginální výběr, ale druhý Avatar si to zkrátka zaslouží. Ač mě The Way of Water svým minimálním příběhovým posunem a uspávajícími bitvami lehce zklamal, pořád v něm cítíte Cameronovo zlaté srdíčko. Estetický magnum opus, kterému na kráse ubírá jen nudnější scénář. 

Seriály:

Odloučení – K Odloučení vám toho moc nenapíšu, páč si nerad připomínám, že musím čekat na druhou řadu a zněl bych jako ten jeden kámoš, který vám vypraví o jeho DMT tripu. To prostě musíš vidět. To prostě musíš zažít. To ti prostě otevře oči, chápeš?

Médium – Něco pro milovníky VR porna. Knihy cyberpunkového kmotra Williama Gibsona si už dekády říkaly o pořádnou adaptaci, a i když v této dostala hlavní roli Chloë Moretz, povedla se na výbornou. Žádné natahovačky, zbytečné románky nebo klišovité dialogy. Jen nefalšované skifi, které vám z mozku udělá pevně utažený uzlík.

1899 – Co si budem, ke konci už trochu překombinované, že? Je to škoda, ale i tak stojí za to, minimálně první polovina, která vám nedá spát, dokud nezjistíte, co se to pro pána krále na té lodi děje. To nejlepší na celé plavbě do neznáma jsou interakce mezi pasažéry. Každý mluví svou rodnou řečí, což často způsobí ještě větší zmatky. Noční můra speciálně pro Američany, kteří díky 1899 konečně zjistili, že ne všichni mluvili nebo mluví anglicky. 

 

formelin

Filmy:

Trojúhelník smutku – Luxusní společenská satira, tak jak ji Ruben Östlund prostě umí.

Víly z Inisherinu – Herecký koncert, nádherná irská krajina a komorní příběh, kterému vládne trudomyslnost...

Moonage Daydream – Režisér Brett Morgen opět dokazuje, že umí ty nejlepší osobnostní dokumenty, které samozřejmě potěší především fanoušky. Tedy v tomto případě platí přesně pravidlo "když ho miluješ, není co řešit".

Seriály:

Svět podle nás – Hořkosladká jednohubka.

Reacher – Příjemný závan akčních devadesátek.

Devadesátky – Tuzemské temné devadesátky v tom nejlepším provedení.

 

Fr

Filmy:

Bullet Train – „Happy“ Brad Pitt v odlehčený akčňárně v ritchiovským stylu, pod taktovkou „kaskadéra“ Davida Leitche. Já tyhle kraviny miluju!

Batman – Batman a jeho temný případ. Ponurá, thrillerová komiksovka, na který „žeru“ snad všechno! 

Na západní frontě klid – Neveselý obrázky z 1. světový války. Strach, špína, hlad, tanky, plamenomety, frustrace a hlavně to, že lidi jsou idioti. Čtenářskej deník podle toho nenapíšu, ale jako válečnej film dobrý!

Seriály:

The Offer – Desetihodinovej film o filmu, protkanej nostalgickou atmosférou Hollywoodu 70.let. Seriál o natáčení jednoho z nejslavnějších filmů všech dob, pro všechny filmový nadšence.

Devadesátky – Mordparta z 1. oddělení a počátky demokracie v Čechách. Jsem pamětník, takže možná o to zajímavější. 

Reacher – Fajnově pohodová detektivka s hláškujícím křížencem nosorožce a Sherlocka Holmese. Pohodový „béčko“, který pobaví nenáročnýho (a možná i toho druhýho) diváka.

 

Goldbeater

Filmy:

Top Gun: Maverick – Ne nutně překvapivá a originální filmařina, spíše blockbuster klasického střihu, který však všechno, o co se snaží, dělá správně, poctivě a divácky poutavě. To se dnes už málokdy vidí. Nepamatuju si, kdy naposled jsem byl na filmu třikrát v kině. A ta úplně první projekce, z níž jsem se vracel během „magické hodiny“ v záři oranžových paprsků téměř zapadajícího slunce – neumím si představit lepší dojezd tohohle filmového zážitku.

Trojúhelník smutku – Režisér Ruben Östlund přinesl zcela funkční společenskou satiru mísící elementy divácky přívětivého artového snímku s explicitností a humorem brakové kinematografie. A musím přiznat, že tak silné výbuchy smíchu jsem během projekce dlouho neměl. Jsou to tak trochu tři kratší filmy v jednom, přičemž ten prostřední odehrávající se na moři je opravdu řachandou roku.

Kdyby radši hořelo – Skromná, prostá, přesto zcela fungující, vyvážená a úderná satira opřená o civilní herecké výkony a povědomé prostředí i charaktery. Jeden z mála současných českých filmů, které se nebojí tnout do živého a zároveň jsou při tom naprosto přirozené svým humorem a funkční poutavostí a překvapivostí děje. Nejuspokojivější divácký zážitek z jakéhokoliv českého snímku za dlouhá léta!

Seriály:

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora – Povedená antologie od Netflixu, v níž sice kvalita zážitku z jednotlivých epizod tradičně kolísá, na druhou stranu u některých částí (například Pitva) jsem pociťoval žánrové zadostiučinění jako u málokterého letošního celovečerního hororu. A třeba segment Prohlídka od Panose Cosmatose byl zkrátka audiovizuální slast. U toho člověka se těším na cokoliv dalšího co vytvoří.

 

hirnlego

Filmy:

De humani corporis fabrica – De-de-dépêchez-vous. Zas ti to upadlo?

Kapitán Volkonogov uprchl – Póljuško póle ♫ Já nebrečim, ty brečíš.

Strýček – Ukaž, kde se tě strýček dotýkal. →♥

 

J*A*S*M

Filmy:

Trojúhelník smutku – Mistrně vysoustružená satira s nejvtipnější scénou posledních let.

Barbar – Nepředvídatelná žánrová hříčka, která dokáže postrašit, pobavit i opakovaně překvapovat.

Víly z Inisherinu – Nádherně atmosféricky natočená a brilantně napsaná i zahraná komorní konverzačka.

Seriály:

Odloučení – Podnětný korporátní horor bez jediného slabého místa, originální koncept.

Ďáblova hodina – Brilantně vymyšlená mysteriózní skládačka, kde všechno zapadne na své místo.

Zlé sestry – Návyková dramedie s báječnými hrdinkami a ještě báječnějším záporákem.

 

KarelR

Filmy:

Top Gun: Maverick – Fenomenální letecký nářez a jasný důkaz toho, že blockbustery rozhodně nejsou mrtvé. Tom Cruise na hrad.

Elvis – Úžasná hudební epopej, v níž Baz Luhrman ani na vteřinu nesundá nohu z plynu. Neskutečný návrat do formy!

BANGER. – České filmové zjevení, jež precizně ukazuje odvrácenou tvář života (nejen) v Praze. A navíc vedle vší té hrůzy skvěle funguje i jako komedie.

Seriály:

Light & Magic – Vskutku magické nahlédnutí do útrob firmy, která oživila tunu milovaných klasik. Kéž by šlo otočit čas a vrátit staré dobré fyzické triky zpátky na výsluní.

Andor – Brilantní návrat do světa Star Wars, který zvysoka kašle na zábavu pro celou rodinu. Kéž by se takhle napínavé a scenáristicky vypiplané příběhy dohrabaly i na velké plátno.

Star Trek: Strange New Worlds – Nečekaně povedený návrat ke klasickému Star Treku, který přetéká sympatickými postavami a zajímavými příběhy. Škoda, že nepřišel výrazně dřív.

 

kleopatra

Filmy:

Elvis – Myslela jsem, že nadšené komentáře přehání. Nepřehání. Je to opulentní obrazová a zvuková hostina a kluk, co si na Elvise nehraje, nemohl být lepší. K tomu vymazlené hudební zásnuby oldies s moderním soundem a je to táááák nápaditě nastřihané. Úžasná pocta Elvisovi, světu filmu i divákovi. Pane bože! Takhle si představuju dokonalost.

Dobrá sestra – Jímá mě hrůza, že je tohle nejen možný, ale že je to běžný, a nejvíc je mi smutno z toho, že instituce místo, aby se k tý nesnesitelný lehkosti likvidace postavili čelem, dělají mrtvýho brouka, nikdo nechce přijít o teplý místečko, tak pošle magora o číslo dál. Jessica Chastain a Eddie Redmayne, i o to tady běží. 

Top Gun: Maverick – Čím jsem starší, tím míň jsem ochotná se nad filmy trápit a záměrně vybírám, u čeho se pobavím, dojímám, nadávám, strachuju i raduju v jednom balení. Nemusím Toma, ale respekt, a ta atmosféra, nostalgie a kruci fix... dobrý to bylo!

Seriály:

Bílý lotos S2 – Konečně se White nechal se vším všudy objevit. Teď si možná lidi doplní jeho Mé nové já.

Pistol – Nejsem úplně cílovka a možná i proto mě nesrovnalosti nerušily, naopak musím vyzdvihnout výběr herců, až na Malcolma teda, i když zas dikci měl skvělou :). Bavilo mě to a nějak mám pocit, že se bavil i Danny Boyle.

Physical S2 – Zatímco v první sérii je vocas manžel, v této se jaksi překlopí misky vah. O co dravěji jde dopředu ona, o to submisivnější je on a je fajn ten vývoj pozorovat. A porovnávat. Rose Byrne mi na roli posedlé aerobicem a hamburgry přijde poněkud bezkrevná, ale i to je něco, co není klišé. Vymazlená atmosféra doby a pozor, není to o aerobicu. Super posilu představuje Murray Barlett z Bílého lotosu. 

 

Lima

Filmy:

Třináct životů – Oproštěné od citového vydírání a emocionálních výjevů, a přitom citlivé a emocionální. A věcné, jako to umí správní profíci. Dokonalost.

BatmanPattinson není jen na ozdobu v pochmurné detektivce, která jako by vypadla z myslí Kevina Walkera a Davida Finchera. Gotham je tu temný jako snad nikdy, a přesto je světýlkem mezi současnými komiksovými adaptacemi.

Elvis – Nůžky měly krátit, ale první hodina je režijní a střihová extáze s Luhrmannem ve formě, v jaké snad ještě nikdy nebyl.

Seriály:

Yellowstone S5 – Na seriály už nemám moc čas, ale epický příběh Duttonovy rodiny s dokonale charismatickým Costnerem si jako jeden z mála u mě obhájí svých dosavadních 5 sérií. Sheridan je šikovný chlapík.

 

Malarkey

Filmy:

Top Gun: Maverick – Bezesporu nejlepší film roku, nejlepší akčňák desetiletí a konečně pořádnej chlapskej film, kde Tom Cruise svojí roli nehraje, on jí žije.

Princezna zakletá v čase 2 – Český přerod z pohádky do fantasy se povedl na výbornou. Aktuálně neexistuje větší český filmový projekt, na jehož světě se neustále tak pracuje, jako zde na Oberonu. Fantasy a sci-fi spisovatele u nás začínají mít silnou tradici, kéž by to otevřelo cestu i filmařům.

Jak jsem se zamilovala do gangstera – Poláci opět vstoupili do vod Hollywoodu a vystřihli tu gangsterku, která si zaslouží srovnání s nejlepšími žánrovkami z Ameriky. Originální, nápadité, epické.

Seriály:

Andor – Jak jsem tomu ze začátku nevěřil, tak druhá polovina seriálu byl totální nářez, u kterého jsem hltal každou minutu. Nejrealističtější příběh z Hvězdných válek. Drsný, krutý a realistický. 

Devadesátky – Zde jsem se pral s třetí sérií Případů 1. oddělení. Jak to, tak Devadesátky jsou přesto to nejlepší z kriminálního prostředí, co tu za posledních mnoho let vzniklo. Devadesátky mají ale přeci jenom větší zásah do povědomí diváků vzhledem k dobové minulosti. 

Wednesday – Takhle vypadá příběh, který přibližuje moderní mládež dospělému divákovi. Tim Burton dokázal žánr young adult pozvednout a udělat z toho začínající legendu v oboru. 

  

Matty

Filmy:

Arvéd – Ďábelský film. Díky hlavní postavě i spletité vyprávěcí struktuře připomínající magický rituál, kdy je kauzální směřování k pointě nahrazeno opakováním a variacemi.

Moonage Daydream – Opojná rocková opera s perfektním mixem zvuku, jejíž podobu neurčují konvence dokumentárních portrétů, ale Bowieho hudba a životní filozofie.

Podezřelá – Vypravěčsky a stylisticky důmyslný mix thrilleru, romance a černé komedie, v němž se velké emoce nerodí z křiku a slz, ale ze vzrušujícího skládání pečlivě vysoustružených dílků.

Seriály:

Tohle bude bolet – Drsná, černohumorná, sebeuvědomělá kritika britského státního zdravotnictví s vynikajícím Benem Whishawem v roli přepracovaného porodníka.

Volejte Saulovi S6 – Ze všech procesů, které seriál s neskutečnou trpělivostí a citem pro detail zaznamenává, je nakonec nejvíc fascinující charakterový oblouk protagonisty, zevrubně vylíčená proměna Jimmyho v Saula.

Zkouška – Z toho, co začíná jako absurdní komedie pro milovníky trapna, se postupně vyklube kaufmanovské existenciální drama člověka, který se na život stále připravuje, ale nedokáže jej žít.

 

POMO

Filmy:

Fabelmanovi – Nejupřímnější a nejosobnější Spielbergův film, vypravěčsky na dnešní dobu neobvykle plný a přesný, navíc bez sentimentu, který byste v něm čekali. Skvělá Michelle Williams.

Třináct zivotů – Bravurně zrežírovaný thrillerový minimalismus bez hollywoodských boosterů, u kterého máte od první do poslední minuty zatajený dech. Perfektní Viggo Mortensen.

Trojúhelník smutku – Nejvtipnější komedie posledních let, která je současně chytrou satirou na nevyhnutnou nerovnocennost ve společnosti. Evropské artové potěšení pro široké publikum.

 

Radek99

Filmy:

Svatý pavouk – Mrazivá evropská sonda do bolavé duše fundamentalistického Íránu.

Arvéd – Nečekané zjevení na poli české kinematografie.

Velryba – Neuvěřitelné fyzické herectví.

Seriály:

The Offer – Cinefilní sedmé nebe.

Lakers: Vzestup dynastie – Vlk z Los Angeles Lakers.

Pět dní v nemocnici Memorial – Zpráva o řádění a dopadech hurikánu Katrina v New Orleans.

 

Real Tom Hardy

Seriály:

Volejte Saulovi S6 – 3 roky čakali fanúšikovia na ďalší náhľad do podsvetia najväčšieho mesta Nového Mexika Albuquerque, 10 rokov čakali na "crossover" epizódu a 7 rokov čakali na zavŕšenie príbehu prefíkaného trestného obhajcu Saula Goodmana, ktorý Vince Gilligan započal pred 14 rokmi, Výsledkom je spolu s BB opus, ktorý bude už navždy zapísaný tučnými písmenami v dejinách televízie, vrchol a strop možností televíznej tvorby, ktorý dlho nebude, ak niekedy vôbec, zosadený.

Ozark S4 – Rodinná púť naprieč všetkými vrstvami organizovaného zločinu nádherného amerického Stredozápadu, od rozpadnutých barov, omočených motelov a prašivých striptízových klubov cez odbory, stajne, heroínové farmy a mafiu v Kansas City až po mexický kartel, kasína na vode a prvú ligu – vrcholnú politiku na najvyšších miestach. Púť podtrhnutá absolútne strhujúco zrežírovanými epizódami, famóznymi hereckými výkonmi, produkciou s víziou, fenomenálnou kamerou s tmavomodrým filtrom, náležite dotvárajúcim pochmúrnosť jazier v OzarkuJason Bateman sa skrz tento počin znovu zrodil a zažil totálnu tvorcovskú renesanciu.

Pam & Tommy – Lipnutie na americkej deväťdesiatkovej nostalgii, kde tvorcovia dôkladne poznajú históriu (nielen) mediálneho prostredia toho času, s veľkým citom pre detail, od časopisov a novinových titulkov cez plagáty v kanceláriách štúdia až po billboardy pred obchodom s hudbou (album Daydream od Mariah Carey <3). Všetko vyzerá tak skutočne! Lokácie, interiéry/exteriéry, kostýmy, všeobecné reálie a celkovo svet, v ktorom sa seriál odohráva. A to vrátane Lily James, ktorá si berie priestor dominantne a suverénne pre seba. Sebastian Stan ako Tommy Lee herecky žiari. Pam & Tommy – jeden z najlepších produktov od šeredného Hulu.

 

Rimsy

Filmy:

Drive My Car – Japonský minimalismus zaslouženě slavil úspěch na Oscarech a rozhodně stojí za to, abychom se k němu pravidelně vraceli. Motivicky bohatý a vrstevnatý dialog se Strýčkem Váňou není jen oprášením klasiky, ale vrcholem intelektuální kinematografie posledních let.

Zkouška umění – Na první pohled zábavný a překvapivě vtipný výběr z bizárů odehrávajících se při uměleckých přijímačkách, zároveň však i citlivý pohled do rozhárané duše dnešní mladé generace. Observace na vrcholné úrovni, která otázky chytře klade namísto toho, aby na ně dávala banální odpovědi.

BANGER.Adam Sedlák se opět projevil jako talentovaný filmař, který pracuje výrazně jinak než kterýkoli jiný český režisér. Už odhalení talentu Adama Mišíka se jeví jako nadlidský úkol, Sedlák ale navrch přidal záplavu popkulturních referencí a svižně provokativní styl.

 

RUSSELL

Filmy:

Elvis – Okouzlení roku!

Ulička přízraků – Řemeslo roku!

Svatba – Direkt roku!

 

Shadwell

Filmy:

Trojúhelník smutku – Nevolím Balenciagu ani H&M, ale tělo dokonalej shape.

BANGER. – Spolupráce hudebníků (feat.uring) nevede na rozdíl od kombinace drog, resp. drog a léčiv, k zástavě centrální nervové soustavy a lze jej doporučit.

France - Doporučuji si najít mimořádně úchvatnou scénu z filmu a následně celý ten film.

 

T2

Filmy:

Elvis – Vizuálne a herecky úchvatné. Pompézna pocta. Takto sa robia filmy, bezkonkurenčne jeden z najlepších hudobných filmov poslednej dekády.

Top Gun: MaverickKosinski a Cruise toto pokračovanie povyšujú na najvyššiu možnú úroveň a púšťajú na nás krásne vizuálne vychytávky s dravou a chytľavou hudbou.

Avatar: The Way of WaterJames Cameron sa zas predvádza. Hlavne po technickej stránke to dáva s prehľadom ako nikto a ponúka aj na premrštenej minutáži veľmi pôsobivé dobrodružstvo.

Seriály:

1883 – Veľmi poctivo vystavaný seriál plný úžasných dialógov, silných mentorských motívov, dobrých postáv, výborných hereckých výkonov, kde zažiari a strhne veľkú pozornosť mladá Isabel May.

Cobra Kai S5 – Neskutočne silný návrat postáv z pôvodných filmov Karate Kid. Nostalgia, ktorá saje na každom kroku.

Angličanka – Ponurý leonovsky špinavý western, plný zákerákov a hyen na každom kroku, o ktoré sa treba aj razantne postarať.

 

topr harley

Filmy:

Top Gun: Maverick – Za mě největší pecka roku 2022. Film je ukázkový příklad toho, jak má blockbuster vypadat! Tady navíc zapůsobila nostalgie na 100 %.

Black Panther: Wakanda nechť žije – Mezi svojí nejoblíbenější komiksovou adaptaci bych to asi nedal no. Jenže tady dle mého jde o víc, než o obyčejnou Marvelovku. Dokonalé rozloučení s Chadwickem Bosemanem

Batman – Kdo by to čekal, že? Robert Pattinson jako Batman? A navíc, že to bude super film, který můžu s čistým svědomím doporučit všem komiksovým fandům? Já tedy ne.

Seriály:

Wednesday – Za mě rozhodně největší letošní seriálové překvapení letošní roku. Vtipné, nečekané a originální. S napětím očekávám druhou sérii.

Rod draka – Tady není asi moc o čem přemýšlet. Rozhodně se to dalo čekat. Kvality tohoto seriálu jsou nezpochybnitelné. Dokonalý nástupce Hry o trůny.

Alice in Borderland S2 – Je to pár dní, kdy vyšla druhá série a svoji kvalitu si to rozhodně udrželo. Určitě to nebude tak známé, jako předchozí dva seriály, které mám v seznamu, ale rozhodně doporučuji všem vášnivým hráčům videoher a nejen jim.

 

Tosim

Filmy:

Elvis – Návrat Baze Luhrmanna v jeho typickém (to jest velkém) stylu. Navíc Tom Hanks v pro něj velmi netypické roli.

Krotitelé duchů: Odkaz – Po letech natočené pokračování osmdesátkového hitu, které si bere to nejlepší z minulosti a zároveň je moderní pro současnost.

Batman – Další film, který v sobě absorbuje různé vlivy a dělá to takovým způsobem, že výsledný tvar vyráží dech, stejně jako fenomenální Robert Pattinson v titulní roli. Kdo by to byl řekl?

Seriály:

Devadesátky – Natočit s takovou bravurou notoricky známý případ, propojit ho s dalšími skutečnými událostmi a zároveň s fikcí dokáže málokdo, o to cennější je, že to byl v podstatě samouk Josef Mareš.

Podezření – Český seriál světových parametrů, kterému nechybí společenské téma a zároveň obsahuje domácí konotace. Obsazení naší současné herecké elity celkový obraz podtrhuje.

Případy 1. oddělení S3 – A zase Josef Mareš – spolu s Janem Malindou oživili uzavřený seriál a ve třetí řadě perfektně spojili staré s novými problémy současného Česka a současného zločinu. Ondřej Vetchý léty zraje jako to nejkvalitnější víno.

Reklama

Související novinky

Jurské město nabírá další obsazení

Jurské město nabírá další obsazení

17.04.2024

Sedmý film dinosauří série se hýbe kupředu raptořím tempem. Mnoho času totiž nezbývá, premiéra filmu, jehož údajný název má být Jurské město, je pořád stanovena na klasický letní blockbusterový slot… (více)

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Bruce Springsteen dostane hraný film

Bruce Springsteen dostane hraný film

09.04.2024

Příběh legendárního amerického rockového zpěváka a kytaristy Bruce Springsteena se dočká hraného filmu. Chystané dílo by mělo sledovat zejména období vzniku hudebníkova šestého studiového alba s… (více)

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

Scarlett Johansson mezi dinosaury?

25.03.2024

Čas neúprosně kvapí a nadcházející přírůstek do dinosauří rodinky je blíž a blíž. Další díl Jurského parku nás totiž oficiálně stále čeká už příští rok 2. července, přičemž doposud nevíme nic… (více)

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

včera

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Reklama

Reklama