Reklama

Reklama

Nech svět světem

  • USA Leave the World Behind (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V apokalyptickém thrilleru si Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) pronajmou na víkend luxusní dům i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich dovolenou však naruší dva cizinci G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha'la Herrold), kteří se zničehonic objeví uprostřed noci a hledají útočiště před kybernetickým útokem. Ten je každou minutou silnější a děsivější a donutí všechny přijmout, co jim hroutící se svět nachystá. Film je natočený podle románu Rumaana Alama nominovaného na Národní knižní cenu. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (507)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Počas sledovania si spomeniete na Us, Knock at the Cabin, Knowing a určite aj na svoje ďalšie obľúbené kúsky z tohto súdka. Esmail vie, čo chce povedať a hovorí to pomerne nekonvenčným spôsobom, pretože i keď sú tu inšpiračné zdroje, tak film pôsobí dosť originálne. Napriek tomu je príliš dlhý a skôr zaujme samostatnými scénami, ktoré pôsobia často akoby prišli úplne odinakiaľ, čo je ale skôr pochvala než výčitka. Nakoniec bude konečné hodnotenie závisieť od pointy a tá ma mierne minula, ale zase zopakujem, že chápem, čo chcel Esmail povedať a prečo mu na to štyri veľké hviezdy kývli. Som zvedavý na prijatie americkým publikom. A určite sa vyhnite spoilerom. Možno po rozložení v hlave, prípadne opätovnom pozretí, zvýšim hodnotenie. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Dotažená netflixovská verze Někdo klepe na dveře, která je mnohokrát shyamalanovější než sám Shyamalan. Kdyby se povedlo utáhnout některé příběhové šrouby (jalová pointa, linie s jeleny postrádá potřebný dopad i rozuzlení), nebál bych se Nech svět světem označit za jeden z nejzajímavějších kousků roku 2023. Každopádně doufám, že vysoká sledovanost povede k nějakému spin-offu, který by se na události podíval z alternativního úhlu pohledu. Klidně i třeba žánrově odlišného. Prostor tu je. ()

Reklama

leila22 

všechny recenze uživatele

Tvorca seriálu Mr. Robot Sam Esmail sa na sklonku roka 2023 postaral o moje najväčšie (netflixové) prekvapenie roka. Intenzívna hudobná zložka, efektné hrátky s kamerou, výborné herecké výkony a dialógy, ktoré treba vnímať a občas aj čítať medzi riadkami. Cez provokáciu, informačnú izoláciu a nepríjemne hutnú atmosféru budujúcu od začiatku do konca (a to prevažne za bieleho dňa), sa vyhráva s fantáziou diváka, ktorý si počas sledovania spomenie na filmy od Peeleho, Shyamalana alebo na ťaživú atmošku z Funny Games. Pri scénach so zvieratami už len čaká na žabí dážď, no keď sa začne rituál odháňania jeleňov, cíti za ním dotyk gréckej divnej vlny. Krásny mix, ktorý mi veľmi ulahodil. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda to byl již problém předlohy, Sam Esmail si vybral slabší chvilku, režie filmů mu nejde tolik jako seriálů nebo je jeden z těch tvůrců, kteří jsou zázrační pouze jednou a pak už ne. Dokud od něj neuvidím více projektů, můžu jen hádat. Každopádně po nadějných, správně mysteriózních trailerech se nakonec z filmu vyklubala (ba dum tss) průměrná netflixovka. Sterilní, zbytečně dlouhá a dokonce i vizuálně (prostředím, celkovou estetikou, stylizací) většinu času hrozně vyčpělá. Ani Hawke a Ali nedokázali z představeného vesměs mělkého scénáře svými výkony vytáhnout nějakou přidanou hodnotu. Kritika konzumní společnosti, která měla být zřejmě hlavní myšlenkou, většinu času vyznívala hrozně povrchně. Abych ale nebyl jenom úplnej doomer (heh), na několika místech film rozhodně dokázal prodat správnou atmosféru (škoda jen, že z nějakého důvodu Esmail často přistoupil k budování napětí tím nejvíc lenivým a po určité době hrozně otravným způsobem), pár motivů zaujalo i pobavilo (tím, jak absurdně realistické byly) a nakonec skrze nejzajímavější postavu Aliho film přinesl docela mrazivý a zároveň zajímavý pohled na potenciální křehkost západní civilizace a zároveň ukázal škodlivost až (v kontextu vyřčené křehkosti) nebezpečnost života v neopodstatněné paranoii. Když se tak dívám na náš svět, tohle je rozhodně velmi aktuální. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tak tohle já prostě můžu. Mysteriózní, osazené skvělými herci a dlouhou dobu prakticky nečitelné. Stopáž se může zdát úmorná, ale vůbec by mě nevadilo, kdyby se příběh ještě o něco prodloužil. Dvě scény které vrcholí pádem letadla a Kevin Bacon na verandě byly úplně luxusní. Julia Roberts má roky největší slávy za sebou, ale když bude přicházet v podobným dramatech, zlobit se na ni nebudu. Kevin Bacon potěší v čemkoliv. A když začne vyprávět Mahershala Ali, tak tomu chlapovi visím na rtech. 80% ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Scény ve filmu, při kterých se objevují jeleni, jsou odkazem na řeckou mytologii, kde je zvíře spojováno se smrtí kvůli řecké bohyni Artemis. (NumeranS)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama