Reklama

Reklama

The Woodsman

Trailer

Obsahy(1)

Jak překoná dospělý fakt, že jej přitahují nezletilé dívky? Je možné se zbavit touhy a zařadit se zpět do společnosti, která je odmítavá a nepřátelská? O tom je Dřevař režisérky Nicole Kassellové, jež si ke své režijní prvotině vybrala právě toto závažné společenské téma. Hlavní hrdina, kterého odvážně ztvárnil známý Kevin Bacon, se po 12 letech strávených ve vězení snaží začít nový život. Kasselová zvládá složité téma s mistrnou přesvědčivostí a její pohled do komplikovaného nitra lidské duše donutí k zamyšlení každého diváka. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Terminus 

všechny recenze uživatele

Kriminálníci, kteří si svůj trest "zasloužili" za sexuální obtěžování dětí, jsou považováni společností i spoluvězni za nejhorší lůzu, snad za větší společenský odpad než vrahové. Například v polském filmu Symetrie (soutěž MFF Karlovy Vary 2004) je takový zvrhlík zabit spoluvězni. I Walter (Kevin Bacon) si odseděl své roky za sexuální obtěžování mladistvých dívek, teď se pokouší zařadit zpět do společnosti. Nejedná se dozajista o první zpracování tématu, intimní způsob vyjádření však tomuto filmu dává velkou sílu. Film ukazuje hrdinu v jeho nové každodenní existenci a velké závěry nechává na divákovi. Waltereovo okolí je odmítavé - švagr (Benjamin Bratt) mu vrátil osobní dárek, sekretářka firmy, ve které Walter pracuje, šíří letáky s profilem jeho deliktu, policista (Mos Def) říká: "nevím, proč úchyly jako jsi ty vůbec pouštějí". Film se záměrně vyhýbá přehnaným emocím, srdcebolným dialogům či plačtivému hudebnímu doprovodu. Vnitřní boj Waltera i jeho vnější boj s nenávistným okolím tak získává na intenzitě a naléhavosti. Nesmírně zajímavý je bod zlomu - to když se Walter dozví, že dívenka, po níž chce, aby se mu posadila na klín, je svým otcem zneužívána stejným způsobem. V roli Walterovy "spasitelky", nikoliv však svaté (sama svedla manžela své nejlepší přítelkyně) působivě účinkuje Baconova choť Kyra Sedgwick. Bezeslovná role úchyla Candyho působí zbytečně zdobně, byť má v příběhu své nesmazatelné místo. Dřevař není v žádném případě obhajobou zvrhlíků mezi námi - je naopak obžalobou těch, kteří se nedokáží povznést nad nálepkovité odsudky. "Nikdy jsem jim neublížil", říká Walter. "Chci být normální, chci oslovit dívku a necítit, co cítím", zoufá si, jeho úchylka je prokletím. Prožití filmu se dozajista odvíjí podle toho, zda je divák dopředu obeznámen s Walterovým proviněním. Scénář vznikl podle divadelní hry. Na hudbě se podílela skupina Bacon Bros., v níž vedle Kevina B. hraje i jeho bratr Michael. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výborné drama s fascinujícím Kevinem Baconem. Příběh člověka, který bojuje sám se sebou. Možná se snaží, ale možná si vlastně ani není jist, zda to vůbec chce. Walter by chtěl být normálním, ale sám ví a cítí, že to nedokáže. Ale jak neodolat pokušení a touze, která je tak silná, ale zároveň na druhou stranu k ní cítí odpor. Nedokáže o sobě mluvit, nechce, protože by musel poslouchat to, čím se snaží přestat být a na to, čím nikdy nepřestal být. Pro mě byly nejsilnějšími scénami dialog s psychiatrem o vztahu ke své sestře a závěrečná strhující a mrazivá scéna s malou dívkou v parku. Jaké množství zcela neznámých dětských herců nám projde před zraky a svým mimořádným výkonem nás naprosto ohromí? Až si říkáme, jak je vůbec možné, že dokáží tak náročné role a citlivé scény ve svém věku zahrát tak přirozeně a opravdově. Mnohdy si pomyslím, že jsou kolikrát stejně tak výborní jako dospělí herci. Někdy je dokáží i přehrát. Takových filmů jsem už několik zhlédla a často jsem přemýšlela nad tím, že kdyby toto nějaké dítě prožívalo doopravdy, naprosto by ho to muselo zničit a vzít mu jeho nevinnost. Co v sobě mají takoví herci, děti, že takové situace, které snad nikdy nezažily, ani se s nimi nesetkaly, dokáží přednést tak dospěle, až nás z toho mrazí...? ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Už dobrých pár dnů přemýšlím o tom, co k tomu filmu napsat. Téma je ožehavé, o obětech pedofilů už nějaké ty filmy jsou, ale tenhle se na to dívá z úplně jiné perspektivy. Co se mi především nelíbilo bylo to, jak se nám film snažil podsunout, že si to hlavní hrdina nevybral a že je sám obětí své vlastní touhy. Chápu, že je to taky jenom člověk a člověk dělá chyby, ale ten skrytý podtext "litujte ho, i on si zaslouží lítost a druhou šanci" se mi zkrátka úplně nelíbil. Nepřipadalo mi to úplně nestranné, jak tu někteří komentující píší. Je pravda, že v některých chvílích jsem ho až měla chuť litovat, ale za chyby se platí a ve skutečnosti bych se spíše přiklonila na stranu těch, kteří by ho chtěli vykastrovat. Nicméně je to brané ze zajímavého úhlu, ale forma mě úplně neoslovila, nemluvě o tom, že občas se opravdu nic nedělo... ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Minimalistický pohľad na svet, s ktorým sa málokto stotožní, na problém, ktorý málokto pochopí, na človeka, s ktorým sa málokto (rád) skamaráti. A napriek tomu (alebo práve pre-to) som s Walterom v podaní K.Bacona celý film sympatizoval, čo može posobiť prvoplánovo, ale zároveň i ako premyslená cesta k divákovi (odkazujúc na prvú vetu v tomto texte). Životná rola KB, o ktorej sa málo vie, v kongeniálnom spojení s jeho manželkou K.Sedgwick, ktorá mi nikdy neprišla herecky tak zaujímavá (a sexy). Ťažká, ale veľmi zaujímavá skúsenosť. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Walterova léčba šokem, útočícím z vlastních řad... Užitečný film, který žádá pochopení tam, kde pochopit nelze, nebo jen hodně vzdáleně, řekněme, tři sta dvacet stop? Tak proč je tedy užitečný? Třeba v tom, že někomu může zabránit být ještě více nešťastným, než právě je, díky toleranci lidí, vedle kterých chce a také musí žít. A že je dobré jít této snaze naproti, mě svým výkonem utvrzuje vynikající Kevin Bacon v roli Waltera, na jehož nepatrné záblesky štěstí minulost nepřestává vrhat svůj temný stín a vy nemáte jinou volbu, než mu přát, aby mohl nechat školní dvůr jednou provždy za sebou... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Kevin Bacon přispěl k filmu kromě produkce a hlavní role Waltera i písní "Chop Wood" v duetu se svým starším bratrem Michaelem Baconem ze skupiny The Bacon Brothers. (Oxytocin)

Reklama

Reklama