Reklama

Reklama

Gladbeck: Únos rukojmích

  • Německo Gladbeck: The Hostage Crisis
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je srpen roku 1988 a dva ozbrojení bankovní lupiči drží německou policii 54 hodin v šachu při dramatu s rukojmími, které skončí přestřelkou. Konečný účet – tři mrtví. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Úsečná, věcná a mrazivá rekonstrukce jednoho z nejbizarnějších únosů v dějinách. Je to poskládaný čistě z dobový footage, nic to nevysvětluje, nezasazuje do kontextu, jen to střízlivě zachycuje 54 hodin a nihilistickou mediální frašku, která se překlopila v dost brutální tragédii. Mám pro tyhle procedurální střiháky slabost a už dlouho mi žádný nesedl tak jako Gladbeck. „Ich scheiß auf mein Leben“ ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

- "Do you think it's exciting?" - "Not really, but you have to take a look." ... nervy drásající zážitek. původně "jednoduché" vyloupení banky se změnilo na 3 dny trvající noční můru, jenž byla plná reportérů, neschopné policie a stresu nejen ze strany lupičů, ale i rukojmích. s hlavním pachatelem se dělaly rozhovory a dokonce se nechal i fotit. když jsem to viděla, tak jsem si pokládala otázku: "sleduju film, či nějakou parodii? kde je policie?". parodie to bohužel nebyla. zbytečně zemřeli dva teenageři - 15 letý kluk a 18 letá holka, silke bischoff, která trpěla ze všech nejvíc. vše mohlo skončit jinak. možná, kdyby se policie více snažila a plnila požadavky pachatelů, mohly být ušetřeny dva nevinné mladé životy... ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Netflix dokáže zaujať. Tentokrát použil autentické zábery z 54 hodín trvajúcej rukojemníckej drámy, zosynchronizoval ich s vtedajším televíznym spravodajstvom a do tohto dobre zostrihaného materiálu už len vložil hudbu (resp.akési hodiace sa zvuky). No a my môžeme vidieť doslova autentický záznam tohto únosu. Samozrejme aj vďaka vtedy všadeprítomným reportérom s kamerami, ale aj samotným ozbrojeným aktérom, tvrdým chlapíkom, ktorí vtedy po ceste suverénne podávali rozhovory. Lupiči v nich tvrdia, že majú posrané životy a nemajú už čo stratiť. A tak to aj dopadne. Niekedy sú až viditelné sympatie reportérov k lupičom a následne z toho vyplývajúca frustrácia polície. Fakt dobré, ale so smutným, tragickým koncom. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Keď máte dostatok dobového materiálu, kľudne vyfabrikujete aj takýto dokument. A treba povedať, že veľmi zaujímavý dokument. Fízli mali asi tak 26 šancí to celé ukončiť bez obetí, stačilo len, aby si snajperi robili svoju robotu. Namiesto toho sa zvolil veľmi zaujímavý spôsob, ktorý znel, nerobiť nič, len vyčkávať a pozorovať. Živná pôda pre média. Tri dni celé nemecko sledovalo jedno auto, aby na konci mohli počítať úplne zbytočné straty. Prečo? Lebo zvolili asi ten najnešťastnejší spôsob zásahu. Ako dokument a téma to však fungovalo. 4 z 5 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane ide len a šikovne zostrihanú reportáž filmového strihu. Ide o známu dobovú kauzu prepadu banky s neuveriteľne hanebnými maniermi neetickosti médií, z čoho je aj po 35rokoch vnímavému divákovi nevoľno. Narozdiel od reality, neprišiel rukojemníkov zachrániť Bruce Willis, ale vidíme tu laxnosť zásahových orgánov a chladnú pragmatickosť nemeckej polície. Na strane druhej tu nezasahuje moralizujúcim voiceoverom žiadny rozprávač alebo upravený revizionistický odkaz, čo vnímam pozitívne. Celý dokument je taká mačka vo vreci, ktorá sa s napätím a otvorenou sánkou pozerá, ale tvorcovia vďačia predovšetkým za kontent a dostatok dobového materiálu, než nejakým autorským príspevkom k udalosti Gladbeck a spol. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama