Reklama

Reklama

Gladbeck: Únos rukojmích

  • Německo Gladbeck: The Hostage Crisis
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je srpen roku 1988 a dva ozbrojení bankovní lupiči drží německou policii 54 hodin v šachu při dramatu s rukojmími, které skončí přestřelkou. Konečný účet – tři mrtví. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Úsečná, věcná a mrazivá rekonstrukce jednoho z nejbizarnějších únosů v dějinách. Je to poskládaný čistě z dobový footage, nic to nevysvětluje, nezasazuje do kontextu, jen to střízlivě zachycuje 54 hodin a nihilistickou mediální frašku, která se překlopila v dost brutální tragédii. Mám pro tyhle procedurální střiháky slabost a už dlouho mi žádný nesedl tak jako Gladbeck. „Ich scheiß auf mein Leben“ ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Tento dokument ukazuje hodně velkou neschopnost německé policie (k tomu se ještě dostanu) co taky čekat od státu co má na svědomí 2 světové války a v roce 1972 totálně podělal masakr v Mnichově. Tak, že v roce 1988 vykradnou 2 chlápci a ženská banku a zajmou tam dva rukojmí pak si udělají výlet do Brém kde unesou lidi z autobusu pak si udělají výlet k hranicích kde chtějí zdrhnout (neúspěšně) a různě si jezdí po Německu až  jich policie konečně dostane do toho si s nima chodí novináři pokecat nosí jim tam jídlo, cigarety, ptají se jich jak se mají smějí se s nima, ale nikoho to absolutně netankuje jak by taky mohlo , když policie je zde neviditelná a jen čumí.  Konečný účet 3 mrtví jeden 15 letý kluk, jedna rukojmí a jeden policajt co umře při nehodě (toho jediného není škoda jelikož si za to mohl svou neschopností). Pachatelé ten hlavní dostal doživotí doteď sedí ten druhý co zabil 2 rukojmí dostal  doživotí po 30 letech ho pustili (docela zvláštní zákony v Německu, když vrah sedí méně než ten co nevraždil ) a ta ženská dostala 9 let přičemž po 6 letech ji pustili (tady se to dá pochopit dělala jen křoví dá se říct). Jak to říkal ten chlápek na konci měly jeden podělaný revolver (i když asi měly více podle těch záběrů na konci) to bylo tak těžké jich zastavit?  60 procent ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane ide len a šikovne zostrihanú reportáž filmového strihu. Ide o známu dobovú kauzu prepadu banky s neuveriteľne hanebnými maniermi neetickosti médií, z čoho je aj po 35rokoch vnímavému divákovi nevoľno. Narozdiel od reality, neprišiel rukojemníkov zachrániť Bruce Willis, ale vidíme tu laxnosť zásahových orgánov a chladnú pragmatickosť nemeckej polície. Na strane druhej tu nezasahuje moralizujúcim voiceoverom žiadny rozprávač alebo upravený revizionistický odkaz, čo vnímam pozitívne. Celý dokument je taká mačka vo vreci, ktorá sa s napätím a otvorenou sánkou pozerá, ale tvorcovia vďačia predovšetkým za kontent a dostatok dobového materiálu, než nejakým autorským príspevkom k udalosti Gladbeck a spol. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Absolútny kokotizmus. To, že sú média (nie len) v tomto prípade vykreslené ako absolútny hnoj, nie je žiadne prekvapenie. V živote som nevidel tak extrémny primitivizmus zo strany ľudí. To je priam neuveriteľné. Keby vidím takto scenáristicky sformovaný film, momente mu bez milosti za 5 sekúnd šľahnem "odpad" a napíšem, že tvorcom kompletne zajebalo. Lenže toto je realita, a Ja neviem či mám plakať, smiať sa, alebo byť frustrovaný. Toto je proste neuveriteľné, toto snáď ani nemôže byť pravda .. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Keď máte dostatok dobového materiálu, kľudne vyfabrikujete aj takýto dokument. A treba povedať, že veľmi zaujímavý dokument. Fízli mali asi tak 26 šancí to celé ukončiť bez obetí, stačilo len, aby si snajperi robili svoju robotu. Namiesto toho sa zvolil veľmi zaujímavý spôsob, ktorý znel, nerobiť nič, len vyčkávať a pozorovať. Živná pôda pre média. Tri dni celé nemecko sledovalo jedno auto, aby na konci mohli počítať úplne zbytočné straty. Prečo? Lebo zvolili asi ten najnešťastnejší spôsob zásahu. Ako dokument a téma to však fungovalo. 4 z 5 ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama