Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Strhující dvoudílné drama vychází ze skutečné události, která se odehrála v německém městě Gladbeck v parném létě roku 1988. Dva maskovaní gangsteři přepadli tamní pobočku Deutsche bank, zadrželi rukojmí a požadovali výkupné, auto a volnou cestu na útěk. Řešením situace byla pověřena policie, ale události v bance si záhy získaly i obrovskou pozornost médií, jejichž touha po senzaci udělala ze zločinců celebrity. Vývoj přepadení gladbecké banky nemá v německých dějinách obdoby, protože jej provázela celá řada pochybení na straně policie, trestuhodný zmatek i snaha zbavit se politické odpovědnosti. Televizní minisérie režiséra Kiliana Riedhofa (Homevideo, 2011), která sleduje aspekty 54 hodin trvající krize s mrazivou autenticitou, vychází z důkladných rešerší dobových materiálů, včetně televizních záznamů a novinových článků. 54 hodin získalo řadu německých prestižních televizních ocenění a patří mezi nejvýraznější televizní díla německé produkce minulého roku. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

laik_60 

všechny recenze uživatele

ten film naozaj nemuože za to, že som mu dal iba dva body, to nízke hodnotenie je za tu byrokraciu v nemeckej policii, nezodpovednost starých uradníkov co sa schovavali za čísla paragrafov a vyhlášok. Takí ludia by si nezasluzili ani odchod do penzie ale rovno na smetisko bez narokov na financnupodporu ()

YumiOkami 

všechny recenze uživatele

"Death is better than life with no money." ... cajti to zas podělali. jako vždycky. po týhle minisérii mám další důvod k tomu je nenávidět. vlastně mám víc důvodů - pojďme si je vyjmenovat! 1) nezastřelili únosce, i když mohli; 2) dali jim špatné číslo na sdělení požadavků; 3) případ si přehazovali jako horkou bramboru; 4) zatkli marion a tím je vyprovokovali; 5) neměli nikde poblíž záchranku -> když střelili emanuela (15 let), tak záchranka přijela za 20 MINUT a kluk mezitím vykrvácel..... dokument z roku 2022 se mi zdál míň nerve-racking, než tohle zpracování. a taky jsem u tohodle víc brečela.. :) ()

Reklama

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Sáhodlouhá reklama na neschopnost a byrokracii. Zaujme realistický děj a místy určité napětí. Vadí hrubě převalená stopáž, otravné boční dějové linky, sociální balast, zbytečné kecy a chování všech postav jako naprosto vymaštěných idiotů. Kdyby to bylo v Americe, měl by tento film asi jen 5 minut - úvodní seznámení s postavami a v poslední minutě včelka, včelka a pak už klidně jen závěrečné titulky. Tím chci říct zejména to, že děj byl enormně přecpán obrovskou spoustou zbytečné vaty a vyžadoval hodně přetáčení. (35%) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlhý film o tom, ako to dopadne, keď políciu riadia úradníci. Tí totiž ovládajú iba vyhýbanie sa zodpovednosti, skrývanie sa v kolektíve, odvolávanie sa na predpisy a kompetencie a množstvo podobných kvalifikácií. Aj keď je v popiske vyzdvihovaná mrazivá autenticita, viackrát som mal pocit, že to so zobrazovaním preháňali (asi v záujme toho, aby aj diváci s IQ jedného z gangstrov pochopili). Aj dnes a ešte vo väčšej miere sa stretávame s tým, že ľudia si nakrúcajú videá namiesto toho, aby niekomu pomáhali, alebo niečomu zabránili. Len to nevyzerá tak umelo a hrane ako v tomto filme. Takže dĺžka a uveriteľnosť sú moje dve výhrady, pričom so zvyškom som bol celkom spokojný, pretože podobný postup šéfov poznám z vlastnej pracovnej praxe. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Pokud by člověk netušil, že ve filmu vidí vcelku přesnou rekonstrukci případu z 80. let, mohl by to klidně a regulérně považovat za parodii (ne zcela povedenou). Ve skutečnosti se ale jedná o velice smutný příběh, ukazující až těžko uvěřitelnou nerozhodnost, nezodpovědnost a neschopnost tehdejšího policejního vedení při řešení oné situace. I kvůli tomu, jak se celý ten případ natahoval a v podstatě stagnoval - i tato filmová podoba působila postupně čím dál víc utahaně a stereotypně. Takže docela nuda. Na víc než průměr to nevidím. 60%. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Úvodné titulky a aj tie záverečné uvádzali síce hercov, no žiaden z nich nebol zodpovedajúci názvu postavy, dokonca ani pre tie hlavné. (Tomu.Ver)
  • I přesto, že jednotlivé situace působí velmi bizarně a neuvěřitelně (hlavně chování a rozhodnutí policejních představitelů, ale i přístup a chování novinářů), jedná se o velmi věrnou rekonstrukci skutečných událostí dle pořízených nahrávek, policejních záznamů a výpovědí svědků. Na internetu lze dodnes například dohledat reálná videa rozhovorů zločinců s médii, které jsou téměř totožné, jako v této minisérii. (Sidarius)
  • Miniséria sa natáčala v Delmenhorste, Gladbecku, Brémach, Duisburgu a Düsseldorfe (Nemecko). Natáčanie filmu sa uskutočnilo v roku 2016. (Arsenal83)

Reklama

Reklama