Reklama

Reklama

Good Old Czechs

  • Slovensko Let domov
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď. (Pilot Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (54)

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Dokument, který zdaleka není jen dokumentem. Podmanivá obrazová a zvuková koláž složená dobových záběrů doplněná o převyprávěné zážitky Františka Fajtla a Filipa Jánského vás provede jejich putováním z ČSR až na západní a východní frontu a zpátky domů. Velmi zajímavý experimentálně-ambientní soundtrack elektronického kouzelníka Stroona postavený do kontrastu s historickými obrázky navozuje vážnou atmosféru a prosycuje stopáž tíživými až fatalistickými momenty, díky nimž zprostředkovává divákovi duševní nálady samotných hrdinů během osamělých vzdušných poutí daleko za nepřátelské linie. Tu a tam je němý film doplněn o nahodilý zvukový efekt (šplouchnutí vody, cinknutí plechu), který odlehčí celkovou náladu, aby ji následně zase zvážněl za zvuků instrumentálně hrané skladby "Kdož sů boží bojovníci". Co se týče obrazové stránky, je vidět, že byly záběry vybírány s velkým důrazem na estetiku s pečlivým a místy hravým střihem. Výsledkem je film, který silně překračuje hranici dokumentu a rozšiřuje jej o artové prvky. Rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Příklad toho, jak udělat dokument bez standardních mluvících hlav, prostřihů na odborníky v oblasti historie a nesourodě působícího natočeného materiálu. Bojar šel odvážnou cestou, použil jen archivní ilustrativní záběry, namluvené deníkové podklady a dokonalou řemeslnou formu. Rytmizovaný střih, který využívající paralelismů i kontrastů, je sám o sobě na jedničku, ale korunu tomu dává zvukový mix, v nemž se prolínají hlasy "dabérů", minimalistické hudební plochy, ruchy a ticho jako kontrapunkt. Pravdou je, že bych ocenil, kdyby byl dokument delší, a tím pádem méně skákal v čase, ale i tak je to jeden z nejlepších zástupců žánru za mnoho let. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Veliké poděkování tvůrcům za zdařilý dokument se spoustou zajímavých záběrů, které jsem doposud neviděla.. Pohnuté osudy československých letců RAF za 2. světové války - Františka Fajtla a Filipa Jánského - jsem znala jen letmo, tedy jsem moc ráda za to, že jsem se s nimi mohla seznámit lépe i více, ta smutná dohra po roce 1948 je zarážející a až neuvěřitelně hloupá, bohužel stalo se to.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Propojením vzpomínkových literárních textů a zdařile vybraných filmových střípků ilustrujících druhou světovou válku se autorům podařilo vytvořit a rekonstruovat slitinu všednodennosti i hrůzy druhé světové války. Většina mimoslovných sdělení tak probíhá obrazovou filmovou řečí a doplňuje se a vzájemně ve výsledném dojmu posiluje se stroze čtenými literárními texty Jánského i Faitla. Základním předpokladem pro plné pochopení smyslu a poslání tohoto filmového dokumentu je dostatečně hluboká znalost našich národních dějin druhé světové války i jejího globálního rozměru. To plně spadá do všeobecného kulturního rozhledu každého, kdo chápe plně význam tohoto pojmu. Výsledkem je nevšední zážitek. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tomáš Bojar se střihačem Šimonem Špidlou z archivních materiálů poskládali suverénní a strhující dokument o našich válečných letcích. Dvouhlasý komentář poskládaný z knih, které napsali oba hlavní protagonisté, pak všechno ideálně spojuje. Snad jen závěr z východní fronty mi přišel o trochu slabší. U podobných projektů bývá důležitá i práce se zvukem a hudba, a oboje se tady také povedlo výborně. (90%) ()

Galerie (14)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno