Reklama

Reklama

Velká francouzská revoluce

(TV film)

Obsahy(1)

Psal se rok 1789 a Francie byla decimována chudobou a hladem. Pařížský výrobce tapet se pokusil snížit platy už tak chudým zaměstnancům, a tím začaly nepokoje, které vyústily v revoluci... Událost, která znamenala začátek moderní doby. Mýtus, jenž nás stejně tak fascinuje, jako děsí. Moment, během něhož se celý svět ohromeně přehoupl do nové éry. Představte si, jak by vypadal dokumentární film natočený mezi lety 1789 a 1795. Jako Velká francouzská revoluce na vlastní oči: výjimečný zážitek, který vás pohltí. Velká francouzská revoluce je příběhem o pádu a zkáze nejpompéznější, nejmocnější a nejstarobylejší monarchie a o povstání jejích poddaných, které rozdělilo a roztrhalo na kusy celý národ. A zároveň přinutilo celý evropský kontinent balancovat nad propastí mezi nadějí a válkou. Sledujte strhující děj očima lidí, kteří se revoluce přímo zúčastnili, ať už to byli různí politikové, novináři nebo obyčejní občané. Nenechte si ujít tento historický thriller, jenž se zabývá samotnou podstatou demokracie, touhou po rovnoprávnosti a strastiplnou cestou za svobodou. Tento snímek zachycuje Velkou francouzskou revoluci, jako by šlo o zásadní politický okamžik, který se odehrává právě teď a přímo před našimi zraky. Prožijte dekádu, jež následovala po revolučním roce 1789, včetně záběrů z každodenních životů v Paříži, rozhovorů s předními politickými hráči a vůdci té doby a archivních záznamů prezentovaných ve stylu aktuálních zpráv. (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem první díl. Herecké vložky dohoto docudramatu pěkně přímočaře vysvětlují myšlenkové pochody tehdejších obyvatel Paříže. Dokument televize Prima Zoom. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Taký malý prehľad o revolúcii, ktorá rýchlo prešla k teroru, ale jej myšlienky ostali zachované do budúcna - aj napríklad vďaka inému "tyranovi" Napoleonovi. Avšak tie herecké výstupy a čumendá do kamery sú nešťastné, no a toto je naozaj len priemerný počin oproti skvostnému dielu z roku 1989. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sympatický hraný dokument, popisující průběh VFR od začátku do konce. Jedno z nejzajímavějších období světových dějin ve velmi povedeném podání. Zajímavé, obohacující. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla na gymplu, přála jsem si dění ve Francii v letech kolem 1789 porozumět. Ale na to dějepis ve škole, učitelka a patrně ani moje hlava nestačily :) V tomhle dokumentu si s tím hravě poradili již během prvních 50 minut. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, částečně hraný dokument o revoluci, která sežrala své hrdiny, ale zároveň přispěla k tomu, na čem dnes stojí západní společnost. 65% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Velká francouzská revoluce v české distribuci zkráceně Revoluce! je zajímavý pokus o nahlédnutí do 18. století dokumentárním způsobem. Ten ale začíná a končí u výpovědí jednotlivých aktérů a pak trochu na ulicích, v kostelech či hospodách. Trochu nám to přibližuje uvažování lidí. Dále pomáhají animované fresky a výjevy. Možná kdyby si film nehrál napůl na autentický dokument a částečně na film, že by to fungovalo lépe. Pravd je, že o samotném vzniku a hlavně následcích revoluce se dozvíme docela dost, neboť vyprávění je podrobné, že jsem se až v těch jménech a funkcích ztrácel. ()

Reklama

Reklama