Reklama

Reklama

Smrtící bumerang

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Svět byl pro něho příliš velký a spravedlnost měla úplně jiné rozměry. Bylo mu dvanáct, když zavraždil svou matku a jejího milence. Po sedmnácti letech má být propuštěn z psychiatrické léčebny. Protože je Karl retardovaný, léčení jeho chování nijak nemohlo změnit ani mu nemohlo pomoci. Při návratu do normálního života pomáhá Karlovi i ředitel sanatoria. Sežene mu práci u svého známého v dílně, kde si Karl najde kamaráda. Malý Frank žije sám s matkou a oba se stávají pro Karla jeho novou rodinou. Rodinou, které nikdo nesmí ubližovat. Ale surový milenec Frankovy matky je nesnesitelně agresivní. Bude se historie opakovat? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

H34D 

všechny recenze uživatele

Billy Bob ztvárňuje svůj komplikovaný charakter včetně mimiky, pohybů a prazvláštní mluvy téměř k nepoznání, ovšem jako režisér ve mě další vlny obdivu nevyvolal. Nic proti standardnímu budování melodramatu s krutým i lidským vyzněním, ale příběh byl velmi přímočarý a předvídatelný, slzu by to ze mě nevymáčklo ani omylem. Chvalitebnou úroveň však nechci více shazovat, Smrtící bumerang bych i tak označil jako podařený, milý a zároveň i trochu smutný film, jehož postavy skutečně dýchají věrohodným životem... Jen ta srdceryvnost na mě příliš nepůsobila. 7/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Příběh v němž retardovaný Karl (opravdu fantasticky zahraný Thortnem) se vrací po letech v psychiatrické léčebně do běžného života. Spřátelí se s malým Frankem a tomuto přátelství posléze obětuje svoji svobodu za ceny svobody Franka a jeho matky. Film jsem viděl jako člen jednoho filmového klubu na jihu a po skončení celý sál povstal a tleskal. Škoda, že tam pan režisér a herec hlavní role Billy Bob Throton nebyl s námi. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

Upřímný lidský film, který je "díky" své přirozenosti odsouzen k malé pozornosti. BB Thornton a jeho vynikající prvotina, kterou natočil, napsal a zahrál je jedním slovem lidsky přirozená. Mám skoro až obavu, jestli BB náhodou není ve svém životě doopravdy takto mentálně postižený a v ostatních filmech hraje zdravého člověka, tohle byl nezapomenutelný výkon. Hezké role pro Duvalla a Jasmusche. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Citlivý a osobní příběh o několikanásobném vrahovi, který je po mnoha letech propuštěn z ústavu neschopen se adaptovat na normální život nejen kvůli svému mentálnímu postižení, ale také kvůli mimořádnému smyslu pro spravedlnost, kvůli kterému tenkrát vraždil. Snímek je jakousi mozaikou různých společenských problémů jako je alkoholismus, domácí násilí, nevzdělanost, týrání, buranství, ale také ohromné přátelství, soucit a porozumění. Velice specifickým způsobem a díky naprosto geniálně zahrané roli B.B.Thortona (který je rovněž autorem) podává svědectví o tom, jaký vztah může vzniknout mezi bývalým trestancem a malým chlapcem, kterého má potřebu chránit. Skvělá mimika a hlasový projev dodávají postavě Karla na věrohodnosti a během dlouhých tichých záběrů budete mít dostatek prostoru přehodnocovat žebříčky vlastních hodnot. Mimořádná věc! ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé, Billy Bob Thornton je tu opět fenomenální a jeho neskutečně soustředěný výkon ve mně probouzí naštvaný údiv, že herec takového formátu může být kritiky i fanoušky natolik ignorován. On je totiž jedním z mála herců, kteří se dokáží svým vystupováním maximálně přiblížit publiku a smazat jakýkoli optický rozdíl mezi realitou a filmem, což právě zde v roli retardovaného Karla předvádí v plné parádě (jeho kreaci bych klidně přirovnal k takovým ikonám jako Jack Nicholson v Osvícení nebo Tom Hanks ve Forrestu Gumpovi - s rezervou samozřejmě). Samotný film sice není žádné průlomové dílo, od počátku je jasné, jak skončí, a poněkud mu škodí některá trochu vyděračská scénáristická klišé (malý bráška v popelnici?), ale přesto ohromí svou náramně osobitou, lidskou a divácky přístupnou formou, díky níž každý alespoň na chvíli zapomene na to, jak je ten Billy autentický a věrohodný "blázen". Tohle je mnohem více než jen pohádka s jasným průběhem, oscarové nominace nechť mluví za vše.. 85% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (11)

  • Celosvětová premiéra proběhla 30. srpna 1996 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)
  • Natáčelo se od 15. května do 15. června 1995 ve státě Arkansas v USA. (BMW12)
  • Aby Billy Bob Thornton (Karl Childers) udělal svou chůzi více nemotornou, měl v botách rozdrcené sklo. (venus)

Reklama

Reklama