Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Série děsivých událostí přivede nesourodou trojku (John Boyega, Jamie FoxxTeyonah Parris) na stopu hanebného vládního spiknutí. (Netflix)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu má cameo i režisér Juel Taylor, a to když na konci filmu Tyrone (John Boyega) a jeho přátelé sledují zpravodajství o následcích odhalení klonovací operace. Když vidí Tyronův kamarád (Juel Taylor), že jeden z klonů vypadá stejně jako Tyrone, řekne poslední větu ve filmu přímo jemu: „Nejsi to ty, Tyrone?“ (Johnny.ARN)
  • V jedné scéně na parkovišti se objevily dva vozy s poznávacími značkami „W3S33U“ a „WATCHNU“. Fanoušci upozornili, že tyto značky v překladu znamenají „Vidíme vás“, respektive „Sledujeme vás“. To je narážka na to, že celé okolí je pod dohledem. (Johnny.ARN)
  • John Boyega ve filmu ztvárňuje více rolí. V chronologickém pořadí Boyega ztvárňuje „začínajícího“ Fontaina, „hlavního“ Fontaina, Chestera, původního a starého Fontaina, bezejmenného klona, kterého se ke konci filmu snaží vyzpovídat televizní reportér, a Tyrona. (Johnny.ARN)
  • Erykah Badu znovu nahrála svou píseň z roku 1997 „Tyrone“ pro tento film. Některá slova ve verších byla mírně upravena, aby odrážela povahu filmového příběhu o rafinovanosti ovládání mysli. Například v jedné ze slok Badu zpívá: „And every time you come around, you gotta clone Jim, James, Paul and Tyrone,“ místo: „And every time you come around, you gotta call Jim, James, Paul and Tyrone.“ Píseň hraje během závěrečných titulků. (Johnny.ARN)
  • Ke konci filmu, když Tyrone (John Boyega) vychází z vinárny, visí na zdi plakát s reklamou „Somaaah“. To je narážka na drogu Soma z románu Aldouse Huxleyho „Brave New World“. Huxleyho román je dalším příběhem o sociálním inženýrství a společenské kontrole, mimo jiné prostřednictvím drog. (Johnny.ARN)
  • V závěrečné scéně se Tyrone (John Boyega) probudí, oblékne se a vyjde ven. Jedná se o referenci na film Pátek (1995), na jehož scénáři se podílel Ice Cube. Tyronovo oblečení se dokonce podobá postavě Craiga (Ice Cube) z filmu Pátek. (Johnny.ARN)
  • Ačkoli se film odehrává v moderní době a odkazuje na spoustu událostí, které se odehrály v 90. letech. V hudebních scénách je dokonce použit trap – hlavní postavy jsou stylizovány do oblečení, nábytku a vlasů ze 70. a 80. let, čímž narážejí na stereotypní pohled na černochy, který byl záměrně vytvořen bělochy (což je klíčové pro hlavní zápletku filmu). (Johnny.ARN)
  • V čase 25:35 Slick Charles (Jamie Foxx) říká: „It's an elevator in a goddamn trap-house. Doesn't it make your spider-senses tingle?“ („Je to výtah v zatraceném domě s pastmi. Necítíš z toho pavoučí smysly?“). Foxx si zahrál hlavního záporáka Maxe Dillona / Electra ve filmu The Amazing Spider-Man 2 (2014) . (Johnny.ARN)
  • Když se v únoru 2019 začalo s přípravou filmu, jednal původně o roli Fontaina Brian Tyree Henry. Kvůli konfliktům v rozvrhu však byl do role v říjnu 2019 obsazen John Boyega. (Johnny.ARN)
  • Ve scéně, kdy Fontaine (John Boyega), Slick Charles (Jamie Foxx) a Yo-Yo (Teyonah Parris) jedí v restauraci kuře, mají Slick Charles a Yo-Yo problémy s pojídáním svých kousků kuřete, zatímco Fontaine jí svůj kousek kuřete bez problémů. To je způsobeno tím, že Jamie Foxx a Teyonah Parris jedí studené kuře a John Boyega jí teplé kuře. Při natáčení scény během jednoho ze záběrů Boyega původně také jedl studené kuře a rozhodl se, že si dá teplé kuře. Foxx a Parris si až později uvědomili, že Boyega jí horké kuře. (Johnny.ARN)
  • Na začátku filmu jde Fontaine (John Boyega) do samoobsluhy, aby si koupil stírací los a sladový likér Anaconda. Likér je odvozen od filmu Černej Dynamit (2009). Michael Jai White, který je jedním ze scenáristů filmu Černej Dynamit, dovolil režisérovi Juelu Taylorovi, aby nápad se sladovým likérem Anaconda použil v tomto filmu jako poctu předchozímu snímku. (Johnny.ARN)
  • V průběhu filmu jsou několikrát (například v 18. minutě nebo v 52. minutě) v pravém horním rohu obrazovky vidět tmavé skvrny, stejně jako při staré projekci v kinech. Účelem černých skvrn bylo, aby promítač věděl, kdy je třeba vyměnit kotouč. Jeden bod se krátce objeví několik sekund předtím, než je třeba vyměnit cívku, a druhý aby se přepnulo na další cívku. (Johnny.ARN)
  • Film byl vybrán jako součást Blacklistu 2019, každoročního sborníku nejoblíbenějších nerealizovaných scénářů. (Johnny.ARN)
  • Film sa natáčal v Atlante (Georgia, USA). Obdobie natáčania trvalo od 4. decembra 2020 do 19. marca 2021. (Arsenal83)

Reklama

Reklama