Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Pán much je hodně drsná a nekompromisní podívaná. Celý film je napínavější víc než kdejaký rádoby horor a po celou dobu jsem měl nepříjemné mravenčení v břiše. Pro mě osobně se jedná o naprostý filmový skvost, i když kupodivu ne moc známý. Musím vyzdvihnout i bezchybné výkony dětských herců, díky nimž snímek působí ještě o něco uvěřitelněji. Lord of the Flies je ale hlavně filmem o tom, kolik zla se skrývá v takové dětské duši pokud zrovna není na blízku nějaká autorita a co všechno se může stát když připadne moc do rukou nesprávné osobě. S tím, že tyto myšlenky dotáhli tvůrci až k naprosté dokonalosti. A pro mě je tento film dokonalý. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Docela dost mě zajímalo, o čem to asi bude, když je tento film (a knížka) brán jako motiv pro vznik a natáčení nejúspěšnější soutěžní show na světě SURVIVOR. Začátek byl vcelku sympatický, parta chlapců ztroskotala na ostrově a chlapci se bez problému kámošili, chodili na dřevo, drželi hlídku u ohně atd.. Jenže rozpor mezi 2 nejvyšími autoritami vedl ke vzniku dvou kmenů a docela zřejmému rozdělení na Heroes vs Villains. To nejzajímavější přišlo však záhy, kdy autorita kladná postupně přicházela o své členy, ti totiž začali přecházet na stranu zla a nezdráhali se žádných krutostí. To vše vyvrcholilo v momentě, kdy zbyli v tom dobrém kmeni pouze 2 nejhodnější a nejrozumnější členové, kteří byli druhým značně početnějším kmene šikanováni, utlačováni a nakonec ... ´´neprozradím´´. Vzhledem k tomu, že dobro v tomto filmu rozhodně nevítězí a dějově je to trochu děravé (viz, kde skončil ten dospělák), tak nemůžu jít na maximum, ale byl to drsnej film, kterej jen potvrzuje, jak jsou lidi snadno zmanipulovatelní a v atypických podmínkách se nebojí zabíjet i své kamarády. 75% ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Je to prostě v každém z nás. Zlo je člověku vlastní. Děti umí být hodně kruté. Stačí pouhý okamžik a celá civilizace může jít rovnou do kytek. V tomhle příběhu je plno symboliky, nad kterou se musí člověk chtě nechtě zamyslet. To mi usnadnilo pochopení všech událostí, co se odehrávaly na obrazovce. Původní film jsem neviděla, takže nemůžu porovnávat, protože jsem mu vyhýbala jako čert kříži. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Od ľudí sa pomoci nedočkáš.“ Takmer hororová kniha Williama Goldinga nepatrí k príbehom, ktoré by ste chceli čítať v posteli polhodinu pred spánkom. Naturalistický, obnažený, živočíšny a desivo vygradovaný džungľový dobrodružný triler pojednáva o skupine chlapcov z anglickej školy, stroskotajúcich bez dospelých na pustom tajomnom ostrove, ktorý obchádza tajomný prízrak (v knihe – ktorá v roku 1968 vyšla v slovenskom vydavateľstve Slovenský spisovateľ - proste „zviera“), ktorý môže byť rovnako dobre krvilačnou obludou, ako metaforou na zlo v nás. Chlapci, zbavení civilizácie, si vytvoria pravidlá, odpovedajúce ich veku. Sledujeme narastajúci rozbroj medzi oficiálne zvoleným náčelníkom (zádumčivý, no praktický Ralph) a surovým Jackom. Ten velí „svojim mužom“, z ktorých sa stávajú šialenstvu čoraz mohutnejšie prepadávajúci lovci diviakov. Desivý príbeh bol prvý raz sfilmovaný v roku 1963 v čierno-bielej britskej produkcii, ale ani farebná americká z roku 1990 sa nemá za čo hanbiť. Nádherná výprava, výborné chlapčenské výkony (či skôr výborná réžia neskúsených chlapcov?) a brutálny scenár (finálna skala). Vynikajúca filmová nočná mora bez konca. Oproti knižke je tu pár zmien, ale nič obrovské (prežitie dospelého alebo filmový Ralph sa k Prasiačikovi správa vyložene priateľsky - v knižke to až také kamarátske nebolo). Viac o knižke v mojom článku na Recenzie.org: http://www.recenzie.org/index.php/knihy/13-boh-much-william-golding ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Bohužel, ačkoliv je kniha skvělá, film jí v mnohém nedostačuje. Nezachycuje psychiku postav, vše je zde hrozně zrychlené, málo vysvětlené, atd. Nehledě na ty změny, kdy například postava přeživšího dospělého v knize vůbec nebyla a další poupravené detaily, které mi moc ku prospěchu nepřišly. Není zde navíc ukázáno, jak se mění povahy lidí a jejich myšlení, jak má Ralph výpadky paměti a postupně se neumí pořádně vyjadřovat, a další věci, takže například nepřátelství Ralpha a Jacka mi zde přišlo dost nevysvětlené. No, myslím že pokud někoho zajímá motiv zla v lidech, resocializace či hraní rolí, bude stokrát lepší, když si přečte knihu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Tento film je předlohou pro TV-show Survivor vysílanou v USA od roku 2000. (x_silver)
  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen pro ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. (Lukadlo)
  • Chris Furrh si v roce 1990 zahrál i ve druhém filmu o skupině dětí, která ztroskotá na ostrově, Exile. (ČSFD)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama