Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (380)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Unikatni anime s pekne postapokalyptickou atmosferou, ktere se venuje samotnemu prezivani. Stale je zde ta typicka japonska infantilita, ale diky tematu je to precijen o dost vaznejsi, nez pribuzne anime kousky. Detska hravost a teror valky jsou zde propojeny neskutecne nezne. Miyazaki to sice neni, Hisaishi take ne, ale kvalitou se to oboum schopne priblizuje a koneckoncu se jedna o stejne animacni studio Ghibli, ktere v te dobe bylo v top forme, takze prvotridni asian kvalita zarucena. 8/10 ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Neskutočné citové vydieranie. Ale ako inak sa dá natočiť príbeh dvoch detí odkázaných len na seba uprostred vojny? Neuveriteľne citlivo podané kresby vo filme o tom, že svetielko nádeje nie je nič iné ako obyčajný hmyz. Depka jak sviňa! Update: Po prečítaní zopár komentárov sa chcem vyjadriť k slovám užívateľov, ktorí si asi myslia, že všetci sú rovnakí. Nie, neplakal som. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Pekne, ALE, kua proc od zacaku zacinat koncem pribehu? To je snad zly sen!!! Pocitam, ze kwalitu snimku a jeho poslelstvi tu za me probere spousta jinych povolanejsich, takze k mym nizkym otazkam: Zajimalo by me, jestli to natocili proto, aby mali japoncici nezapomneli, jak to bylo s americany a jejich velkymi penisy. Dokazou obyvatele napriklad vybombardovanych Drazdan/Hirosimy nekdy odpustit spojencum? ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak takhle dramatický nebo spíše dospělácký a hrozně smutný animák jsem z japonské produkce snad ještě neviděla. Začala jsem věřit tomu, že ne vše, co je animované, je dětské (asi první mě o tom přesvědčil Persepolis). Je z toho všeho cítit smrt, zkáza a utrpení. Hlavně ten začátek... "V noci 21. září 1945 jsem zemřel" (to není spoiler, toje prostě první věta filmu). Potom opravdu realisticky zobrazena válka a její důsledky.. ohořelá těla, ofačovaní lidé, brouci v obvazech... no a pak samozřejmě protloukání se sirotků. První film od Takahata, co jsem viděla a musím říct, že mě dostal svou atmosférou i příběhem. Kdo neuronil ani jednu slzu při "pohřbu" Setsuko, tak nemá srdce. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Malá štatistika: z obľúbených užívateľov film videlo vrátane mňa 18 ľudí. Hodnotenie 100% - štyria, 80% - štyria, 60% - štyria, 40% - traja, 20% - jeden, odpad! - dvaja. Priemer: 61 %. Na Horehroní dodnes žijú ľudia, ktorí si pamätajú povstalecký a povojnový hlad. Jedli sa surové ukradnuté zemiaky. Placky sa miešali tak, že sa múka zamiešala s popolom z pece a trochou vody. V dedine žila Pruna, ktorá ani v dospelosti nič iné ako surové krompľe nejedla. Nedokázala to. Dobre sa mali donášači Nemcom a miestne fľôgy. To boli lenivé hlúpe klebetnice a zároveň kurvy. Spávali s nemeckými dôstojníkmi - okupantami, čo prišli potlačiť povstanie (SNP). Ich predobrazom bola teta detí z filmu - pobrala im ich zásoby a šaty, speňažila, pričom ich riadne ošmekla. Všetko nakradnuté dala vlastnej dcére. Nepotrebné hladné krky zákerne poohovárala: nech hoci aj zdochnú. Takéto typy ľudí v čase vojny profitujú. Stávajú sa dôležitými, lebo ukazujú okoliu, ako sa dokážu postarať o svoje bachory, cicky a pipky. Keďže to je animovaný film (teda existuje odôvodnený predpoklad, že ho vo zvýšenej miere budú pozerať deti), neukazovalo sa, ako sa ich tetka chodievala kefovať s bárským za kus žvanca. Ale milé, deti: áno, presne takto to chodí. Preto každý, kto v čase vojny dokáže pomôcť prenasledovanému alebo zúboženému človeku si zaslúži obrovskú čokoládovú medailu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • V Koreji bylo vydání filmu odloženo, protože film údajně omlouvá úlohu Japonska ve 2. světové válce. (venus)
  • Režiséra Isaa Takahatu sme mohli vidieť ako pacienta, ktorý bol na rade po malej Setsuko. (Karush)

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama