Reklama

Reklama

Hrob světlušek

(neoficiální název)
  • Japonsko Hotaru no haka (více)
Trailer

Obsahy(1)

Ponurý příběh vypráví o dvou sourozencích, kteří se snaží přežít hrůzy Druhé světové války. Seita a jeho malá sestřička Setsuko jsou ponecháni osudu, když jejich maminka zemře na následky zranění po ničivém bombardování. Otec slouží u japonského námořnictva, ale rodina od něj už dlouhou dobu nedostala žádné zprávy. Dětí se ujme teta, avšak kvůli častým neshodám Seita se Setsuko odchází. Najdou si přístřeší, ale obstarat dostatek jídla je téměř nemožné... Hrob světlušek je založen na stejnojmenném románu podle skutečných událostí Akiyuki Nosaky. Bývá považován za jeden z nejpůsobivějších protiválečných snímků. V kinech byl promítán společně s pohádkovým anime Můj soused Totoro, který měl diváky po traumatickém zážitku povzbudit. (Fabienne)

(více)

Recenze (380)

SonGokussj 

všechny recenze uživatele

Než jsem se na film podíval, přečetl jsem si tu většinu komentářů. Po shlédnutí jsem byl mírně zklamán. Pravda, příběh je silný, smutný, katastrofický, ale nepohltil mě tak, jak to dovedou jiné. 80% za zpracování Doby druhé světové války a jejích důsledků. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Unikatni anime s pekne postapokalyptickou atmosferou, ktere se venuje samotnemu prezivani. Stale je zde ta typicka japonska infantilita, ale diky tematu je to precijen o dost vaznejsi, nez pribuzne anime kousky. Detska hravost a teror valky jsou zde propojeny neskutecne nezne. Miyazaki to sice neni, Hisaishi take ne, ale kvalitou se to oboum schopne priblizuje a koneckoncu se jedna o stejne animacni studio Ghibli, ktere v te dobe bylo v top forme, takze prvotridni asian kvalita zarucena. 8/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Byť Miyazakiho vynaliezavej predstavivosti, ktorá by dokonale zapadala ako záblesk k utrpeniu postáv, čo by obalilo už tak brilantné dielo, mohlo ísť o najlepší animák v dejinách. Ale i tak silný príbeh, ktorého žánrový presah je nespochybniteľný. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho se chodí s hrůzami války pro slzy, až se trpělivost protrhne. Nebudu lhát, Hrob světlušek se mi líbil, má silný příběh, ukazuje člověka v tísni z mnoha různých pohledů a oplývá tím jedinečným smyslem pro detail, jaký je snad jen japonským mistrům animátorům vlastní. Bohužel mám se Světluškami dva velké problémy. Jak už mnoho lidí podotklo přede mnou, film až moc tlačí na pilu. Líbivá smutná hudba, ač podmanivá a sama o sobě fungující jako zaručený zdroj melancholična, se tu podbízí jako gejša v gejšinci, a některé epizodické postavy plus tetička křičí "vykalkulovaný stereotyp" na celé kolo, což mi na patře zanechává něpříjemnou hořkou pachuť. Druhý problém vidím v tom, že jsme na slzavý závěr připraveni už v prvních minutách, takže ať už je Takahata v jeho realizaci jakkoli šikovný, ve mně vyvolaný výsledný dojem je oslabený. Neslzím, necítím prázdno, ani tíživý smutek. ()

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Obžaloba ľudstva dosiahnutá útokom na najcitlivejšiu stránku spoločnosti. Kontrastom detskej hravosti s hrôzami vojny je dosahovaný neskutočne silný emocionálny efekt. Pre mňa naprostá dokonalosť, pri ktorej sa nedá ubrániť slzám. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Opravdu silné, ale místy bylo toho útočení na divákovy city příliš a bylo to moc okaté. Je mi opravdu trapně, když vytýkám téměř autobiografickém snímku takovéhle věci, jenže já tu nehodnotím ničí život, ale film. I přesto je ovšem na válečný snímek nesmírně kvalitní a svému účelu plně poslouží. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Pokud jste v dobré náladě a rádi by jste této příležitosti využili, stačí si pustit tento skvost kinematografie. Náladu vám to pravděpodobně srazí na celý týden na dno, ale pouštět si Hrob světlušek ve špatném stavu by mohlo být až příliš nebezpečné. Jednoduchý příběh o osudech dvou sourozenců může mít velice zdrcující efekt na kohokoli, kdo se tomuto dílu otevře. Proto je také nevhodné pro ty nejcitlivější. Já jsem se osobně několik dní styděl za vše co jsem pojedl. Jednoduchý příběh zachycuje přesvědčivě nejen zrůdnosti války, ale i lidskost, kterou všichni dospělejší postrádají a která se vynořuje se na povrch až ve chvílích, kdy jí již není zapotřebí. Některé pasáže zobrazují představy jednotlivých postav, což je velice přirozené, pokud si přejeme sledovat jejich pocity. Nejedná se tedy o žádné citové vydírání, které zde mnoho lidí zmiňuje. Grafické ztvárnění je překrásné, mnohdy až pohádkové. Přestože mi film zhoršil náladu, jsem velice rád, že jsem jej shlédnul, protože mi v některých věcech otevřel oči. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak takhle dramatický nebo spíše dospělácký a hrozně smutný animák jsem z japonské produkce snad ještě neviděla. Začala jsem věřit tomu, že ne vše, co je animované, je dětské (asi první mě o tom přesvědčil Persepolis). Je z toho všeho cítit smrt, zkáza a utrpení. Hlavně ten začátek... "V noci 21. září 1945 jsem zemřel" (to není spoiler, toje prostě první věta filmu). Potom opravdu realisticky zobrazena válka a její důsledky.. ohořelá těla, ofačovaní lidé, brouci v obvazech... no a pak samozřejmě protloukání se sirotků. První film od Takahata, co jsem viděla a musím říct, že mě dostal svou atmosférou i příběhem. Kdo neuronil ani jednu slzu při "pohřbu" Setsuko, tak nemá srdce. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná ukázka toho, jak může být animovaný film skutečně silný, jak dospělá témata může prezentovat a jak se roztomilost neskutečně snadno změní v něco děsivého, co vám sebere vzduch z plic. "Hrob světlušek" je hodně depresivní film, ale tím ukazuje sílu nejen japonského animovaného filmu, i když především jeho. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Pekne, ALE, kua proc od zacaku zacinat koncem pribehu? To je snad zly sen!!! Pocitam, ze kwalitu snimku a jeho poslelstvi tu za me probere spousta jinych povolanejsich, takze k mym nizkym otazkam: Zajimalo by me, jestli to natocili proto, aby mali japoncici nezapomneli, jak to bylo s americany a jejich velkymi penisy. Dokazou obyvatele napriklad vybombardovanych Drazdan/Hirosimy nekdy odpustit spojencum? ()

EvAnSiT 

všechny recenze uživatele

Malá Setsuko, jej detská hravosť a nevinnosť spolu s "tou" melódiou vo mne spustila nekontrolovateľný prúd sĺz a hlboký zármutok ako ešte nikdy a nikto predtým... Niet čo dodať, skutočne najpôsobivejší protivojnový snímok. ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Bez znalosti obsahu, je dopad tohoto filmu a celková beznaděj z něho sálající snad ještě silnější, než pro někoho kdo si o tom alespoň něco přečetl ... Z předchozích zkušeností s japonskými "anime" filmy je mi jasné, že dokážou vyvolat spoustu emocí, ale tohle jsem nečekal. Hodně silný zážitek. Sečteno, podtrženo, 5* po zásluze ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Veľmi silné a citové vydieranie, s ktorým som vlastne rátal, mi vôbec nevadilo. Keby mi vadilo, tak by som to sám so sebou zrejme ani nemohol vydržať. Ale treba uznať, že to vydieranie tam je vo veľkej miere a menej je niekedy viac, ale očividne to nie vždy platí. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

S anime nemám moc zkušeností, vždycky to šlo tak nějak mimo mě (až na Pokémony :-), takže jsem ráda, že jsem konečně viděla nějaký takový film, a zrovna jsem natrefila na pořádnou pecku. Válka očima dětí, srdcervoucí, slzička ukápne. Ano, je to ždímání emocí (někomu to zajisté připadá laciné), ale tady mi to moc nevadilo. Cítíte tu bezmoc, naléhavost, bezcitnost a zbytečnost války. Soucítíte s hrdinami, fandíte jim, ale tak nějak podvědomě stejně tušíte, že situace je bezvýchodná. Hrůzy války mohou být zobrazeny stejně věrně i v animovaném filmu, nemusí se jednat jen o hrané válečné drama. A tady to ve srovnání s mnoha filmy dopadlo i lépe. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Docela silný zážitek. Rozhodně bych tomu nepřisoudil nálepku nejlepšího válečného filmu všech dob, ale zoufalství, strach a smutek ze smrti je vykreslený dost dobře. Když sourozenci neměli co jíst, když jim jejich teta mlátilo o hlavu jejich nicnedělání ... Smutný film hned od začátku i když jsou tam i světlé chvilky. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Hezky výtvarně udělaný příběh pro diváky, kteří si potrpí na srdceryvné scény a tragično. Mě to ale silně nudilo a velmi pochybuji, že bych si to ještě někdy pustil. Na filmy o smutných dětech si zkrátka nepotrpím. 2½. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Smutný príbeh dvoch postáv staršieho brata a malej sestričky, ktorý sa odohráva v pozadí 2. svetovej vojny. Film zachytáva vtedajšiu dobu výstižne, hlad a halda mŕtvol kam sa človek pozrie, neustále nálety amerických bombardérov a náhly útek do úkrytov aby sa zachránilo aspoň to čo po ničivom ohni zostalo. Doba, kde sa ľudského života nevžilo. Od úvodu snímok sleduje spolužitie brata a menšej sestry, ktorí vďaka vojne prišli o svoju matku a neskôr aj o otca. Po tom, čo stratili všetko ich prichýli teta, ktorá ma samozrejme výhrady k nim. Po čase sa rozhodnú prístrešok svojej tety opustiť a ísť žiť na vlastnú päsť m niekam inam. Spočiatku si žijú slobodne a takpovediac bezstarostne no čas prináša trpké ovocie a vypýta si aj svoju daň. Charakterovo sú obe postavy divákovi veľmi blízke. Samotný divák chce aby šli ďalej a predierali sa vojnou, nechce aby hladovali ale aby žili a verili na lepší zajtrajšok. No po určitom časovom úseku si nemilosrdny čas opäť vypýta privysokú daň, ktorá bude tentokrát nezaplatiteľná. Neostáva iného len sa s nastolenou situáciou zmieriť a dúfať, že sa bude zajtrajší deň uberať iným smerom. Dojemný animovaný film umiestnený do doby, kde vojna sužovala nejeden ľudský život. 85% ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Film to byl pěkný, to ano. Má nesporně spoustu kladů a silných momentů. Ale má očekávání byla asi příliš velká, protože na mě film nezapůsobil ani zdaleka tak emotivně, jak jsem doufala. Možná jsem studenej psí čumák, ale postavy mi nepřirostly k srdci natolik, abych v závěru ronila slzy. Jak by řekl Varel Frištenský: Tak bylo to hezký, ale že bych to musel vidět dvakrát... ()

Související novinky

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Reklama

Reklama