Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po duševní krizi se Rita Seidel vrací zpět do rodné vesnice a promítá si v duchu uplynulé roky. Její vztah s Manfredem Herrfurthem, o deset let starším chemikem, který jí kdysi dodal sebedůvěru a povzbudil ji ke studiu, trpí maloměšťáctvím Manfredových rodičů. Manfred je rozhořčený, když jeho podnik odmítne vynález, který sám vyvinul, a tak spatřuje jediné východisko v útěku do Západního Berlína. Rita ho na Západě navštíví a je jí jasné, že ani tam nemají společnou budoucnost. Snímek Rozdělené nebe je zdařilá elegická filmová adaptace stejnojmenného románu Christy Wolf o rozděleném Německu. Premiéra filmu připadla na období opatrné liberalizace, po skončení politické „oblevy“ byl pak tento film stále častěji vystavován ideologické kritice. Dnes je považován za jeden z nejdůležitějších filmů německé kinematografie. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (3)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemne prekvapenie - mimochodom aj film ukazuje biedu a mizeriu Berlina v porovnani s rastucim bohatstvom Zapadneho Berlina. No raz darmo, tie dve berlinske krizy mali hodne do seba : 70 % ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Zasa raz sa mi vynarali spomienky na mladsie filmy, ale co uz, ked som ich videla skor. Velmi prijemne prekvapenie - a to moj "respekt" k nemeckej kinematografii en bloc uz polavil (ale farebne 1970 len so zaviazanymi ocami). Melancholicka, tak trochu sentimentlna love story mladej studentky pracujucej vo vlakovom depe - vyrobni, poznacna NSR-NDR vztahmi a "ponukou" kazdej z nch. Kedze ide o DEFA film si netreba trikrat hovorit, v prospech ktoreho z nich. Vyrazne moderisticky styl retrospektivneho rozpravania a tiez vizualu niekde medzi Antonionim a sentimentalnejsimi frantickymi novovlnistami (aj s interpunkcnymi zabermi neba, ulice z vtacej perspektivy a vecernej ulice,..): pohybujeme sa pocitovo medzi momentami "doma a zalubena" a "odcudzenie Zapadu". ()

Reklama

zeyer 

všechny recenze uživatele

Pohled na rozdělení Německa z Východu. Rita trpí psychickými problémy a vrací se ze studií v Halle do rodné vesnice. Při tanci se seznámí se starším chemikem Manfredem, který pracuje přes den v kanceláři. Jeho nespokojenost s životem v NDR narůstá, až se rozhodne z kongresu v Západním Berlíně se nevrátit. Rita Manfreda navštíví, ale cítí se tam cize, vrací se zpět do svého Der geteilte Himmel / Rozděleného nebe. Autorka literární předlohy Christa Wolf je zajímavá osoba, která navzdory tomu, že se zapletla se Stasi, dokázala být vůči režimu kritická, upadala střídavě v (ne)milost, pak jí vládnoucí ideologie využívala jako zdroj deviz, když cestovala na přednášky na Západ. Její psychická labilita našla protipól zde v postavě Rity, rovněž její váhání mezi budováním socialismu, odchodem a nakonec smířlivým přístupem ke své vlasti. Silný příběh. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama