Reklama

Reklama

Papežův zákon

  • Itálie Rapito (více)
Trailer 6

Píše se druhá polovina devatenáctého století a rozbouřenou Itálií zmítají revolucionářské změny. Jedné noci vtrhne do domu židovské rodiny Mortarových papežská garda s rozkazem zmocnit se šestiletého Edgarda. Chlapec byl totiž údajně tajně pokřtěn a dle zákona tak nyní náleží katolické církvi. Na pozadí mnohaletého boje o sjednocení Itálie, kdy se postavení církve a její moc otřásá v základech, bojuje Edgardova rodina za spravedlnost a navrácení uneseného syna. Papež je však silným soupeřem. Matador italské kinematografie Marco Bellocchio natočil napínavý příběh podle skutečné události, která vzbudila rozruch po celém tehdejším světě. (Aerofilms)

(více)

Videa (8)

Trailer 6

Recenze (12)

darjeeling 

všechny recenze uživatele

Působivý historický snímek s úžasnou dynamikou a tempem, který diváka zavede do doby 50-70. let 19. století v Itálii, jež byla v tomto období plna revolučních nálad a pokoušela se o své sjednocení. Jako první na tomto filmu musím vyzdvihnout hudbu, která balancovala téměř na operní úrovni a krásné tak podněcovala italskou kulturní tradici. Za další si zaslouží obdiv herecké obsazení a výkony, které byly takřka bezchybné (zejména herec Pia IX. byl znamenitý). Celkově snímek překvapil jsou vyrovnaností a uvěřitelností, ale také chvilkami napětí, působivými scénami a zajímavými dialogy. 85%. (KVIFF 2023) ()

LukyVanco 

všechny recenze uživatele

So žiadnym filmom som sa nevedel tak dokonale stotožniť ako s majstrovským dielom Marca Bellocchia. Môj rozkrok horel vášňou pri pohľade na duchovných otcov a ich uslintaných tvárí, keď spozorovali sporo odetého chlapčeka, čakajúceho na poriadny výprask od Boha. Moje kresťanské srdce plesalo ba priam pištalo vzrušením pri scénach, kde sa odohrávali bohoslužby a iné duchovné sviatosti.    WOW, bravo! ()

Reklama

Ediebalboa 

všechny recenze uživatele

S některými katolíky to nikdy nebylo jednoduché. O to víc, když jim začínalo téct do bot. Film vypráví o uneseném židovském chlapci, který se narodil ve špatné době za špatných okolností. Jako premisa velkého dramatu na pozadí italského Risorgimenta to vypadá slibně. Proč mi pak nejdramatičtější přišla často zbytečně přepálená hudba? Chlapec v první třetině zažije mnohé, nicméně po prvním kázání už započne pouze tradiční vymývání mozku, jež není vyloženě bez nápadu, ale do psychiky hlavního protagonisty nahlédne jen pomálu. Potenciálně zajímavé dospívání v područí Vatikánu se přeskočí úplně, protože film chce mít čas i na soudní drama a postupný úpadek tohoto zbankrotovaného státu. A hlavní hrdina se přitom přeneseně i doslova vytrácí. [Viennale 2023] ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) Zopár chybných režijných rozhodnutí, roztrieštenosť perspektívy a nedostatočne vykreslené motivácie zrážajú inak extrémne zaujímavý príbeh. Nejednoznačnosť scén, ktoré mali byť emocionálnym vrcholom filmu, síce vyvolá pochybnosti, ale skôr než o hlavnej postave o filmárskej zručnosti autorov. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Skutečná událost. Druhá polovina 19. století, kdy byla církev ještě pořád z dnešního pohledu regulérní zločineckou organizací. Film divácky vděčného střihu komplexně zachytává vnímání událostí všemi zúčastněnými - židovskými rodiči, kterým církev násilně unese dítě za účelem konvertovat ho na křesťanství; bratra unešeného dítěte, který i po mnoha letech neoblomně věří v jeho záchranu; zástupců církve, kteří věří, že vykonávají boží moc; i samotného papeže, který si myslí, že jediný komu se musí zpovídat, je Bůh. Skličující bezpráví ovládané zaslepenou mocností, kterého plodem je odloučení, trápení se a ztráta rodinných pout i vlastní identity. [Cannes FF] ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama