Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzestup a pád organizace Weathermen (aka Weather Underground Organization), pojmenované podle slov písně Boba Dylana Subterranean Homesick Blues : "You don't need a weatherman to know which way the wind blows".
Weathermen vznikli v roce 1969 z trosek organizace Studenti za demokratickou společnost (SDS), jejichž proslovy a činy se vyznačovaly levicovým radikalismem. Přestože mnozí členové začínali jako pacifisti, organizace proslula násilnými činy - bombovými útoky nebo například osvobozením jednoho z duchovních otců LSD Timothyho Learyho z vězení. Weathermen fungovali jako malé vzájemně nezávislé buňky, řízené centrálně shora. Jejím hlavním cílem bylo útočit nikoliv na lidi, ale na symboly USA, přenést válku z Vietnamu na domácí půdu a donutit americkou vládu, aby válku ukončila. Narozdíl od Černých panterů organizace odolala útokům ze strany policie, FBI i CIA a přežila až do konce vietnamské války, kdy ztratila její existence smysl a byla rozpuštěna. (ybuko)

(více)

Zajímavosti (2)

V jako Vendeta (2005)

  • Natalii Portman (Evey) film prý svým způsobem přiměl přemýšlet o násilí obecně, "hlavně o tom, co by se muselo stát, abych se já sama začala chovat násilně. Řekla jsem si, že by nejspíš musela být v ohrožení moje rodina. A pak jsem si uvědomila, že by se to dalo aplikovat na jakékoli měřítko. Co když vnímáte jako rodinu svoji zemi nebo svoje náboženství? Jsou otázky, na které asi neexistují odpovědi, ale je vždycky dobré, když o takových tématech přemýšlíte a když jim víc rozumíte. Násilí je ve všech formách komplikovaná a nevyřešitelná otázka. Jen si vezměte všechny způsoby, jak bývá kategorizované. Například když náš právní systém rozlišuje třeba zabití a vraždu prvního stupně a stanovuje rozdíly mezi nimi. Jaký je rozdíl mezi terorismem a tím, jak George Washington bojoval za americké revoluce proti Britům?. Tyhle hranice jsou hrozně křehké... a já nakonec vždycky dojdu k banálnímu konstatování, že veškeré násilí je špatné. Před Vendetou jsem se znovu podívala na dokument The Weather Underground, ve kterém je zajímavá část, v níž jeden člověk mluví o tom, jak v Americe považujeme státem organizované násilí za to jediné správné a veškeré ostatní je zločin nebo šílenství. Zároveň ale máme historii plnou mučedníků nebo lidí, kteří použíali násilí k boji proti nespravedlnosti... Já osobně jsem dospěla k tomu, že jsem v podstatě naivní idealistka. Cítím, že ubližovat lidem je prostě špatné, ať už je to nějaké divoké, pouliční násilí, nebo to státem nařízené. Hodně lidí má sklony dělit násilí na špatné a dobré, a to se mi moc nelíbí. Je přece divné říkat, že je v pořádku, když může zabíjet vláda nebo nějaký člověk v zájmu svých politických motivací. Je mi jasné, že to tak na světě chodí a že jsem jenom nenapravitelná idealistka a optimistka, ale prostě nemůžu schvalovat násilí jakéhokoli druhu." (NIRO)

Reklama

Reklama