foto

Haskell Wexler

  • nar. 6.2.1922
    Chicago, Illinois, USA
  • zem. 27.12.2015 (93 let)
    Santa Monica, Kalifornie, USA

Biografie

Haskell Wexler byl americký kameraman, filmový producent a režisér. Pocházel ze židovské rodiny, která žila v Chicagu.

Po roce na vysoké škole na Kalifornské univerzitě v Berkeley se v roce 1941 přihlásil jako námořník do Merchant Marine, když se USA připravovala na vstup do 2. světové války. Po propuštění v roce 1946 se vrátil do Chicaga a začal pracovat ve skladu u otcovy společnosti Allied Radio. Rozhodl se, že se chce stát filmařem, ačkoli neměl žádné zkušenosti. Jeho otec mu pomohl založit malé studio v Des Plaines v Illinois. Začal natáčením průmyslových filmů v továrnách na Středozápadě. Když jeho studio přišlo o příliš mnoho peněz, bylo nakonec ukončeno, ale firma nadále sloužila Wexlerovi jako neoficiální filmová škola.

Později pracoval na volné noze jako kameraman a v roce 1947 se stal členem International Photographers Guild. Postupně se vypracoval až na asistenta kameramana na různých projektech. Wexler pracoval na dokumentárních filmech, krátkých filmech, nízkorozpočtových dokumentárních dramatech (například Divoké oko z roku 1960) a televizních reklamách.

V roce 1963 Wexler sám financoval, produkoval a natočil dokument The Bus, ve kterém je sledována skupina Freedom Riders při cestě ze San Franciska do Washingtonu DC. Téhož roku působil jako kameraman svého prvního velkorozpočtového filmu Elia Kazana Ameriko, Ameriko.

Wexler byl kameramanem filmové verze Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966), za kterou získal svou první cenu Akademie za nejlepší kameru pro černobílý film. Následující rok Wexler pracoval jako kameramana pro oscarové detektivní drama V žáru noci (1967), kde hrál Sidney Poitier. Jeho práce byla pozoruhodná, jako první film v historii Hollywoodu, který byl natočen barevně s náležitým ohledem na osobu afrického původu. Wexler si uvědomil, že standardní osvětlení má tendenci produkovat příliš mnoho oslnění na tmavé pleti a vykresluje rysy nejasně. V souladu s tím jej Wexler zmírnil tak, aby sedělo Poitierovi s lepšími fotografickými výsledky.

Wexler byl vyhozen jako kameraman filmu Miloše Formana z roku 1975 Přelet nad kukaččím hnízdem a byl nahrazen Billem Butlerem. Wexler věřil, že jeho propuštění bylo způsobeno jeho souběžnou prací na dokumentu Underground, ve kterém byly skrývány před zákonem rozhovory s levicovou městskou partyzánskou skupinou The Weather Underground. Forman však řekl, že Wexlera vyhodil kvůli pouhým uměleckým rozdílům. Svého druhého Oscara získal za film Cesta ke slávě (1976), biografii Woodyho Guthrieho, kterého Wexler potkal během svého působení v Merchant Marine.

Během celé své kariéry pracoval také na dokumentárních filmech. Dokument Paul Jacobs and the Nuclear Gang (1979) získal cenu Emmy; Cenu Akademie získaly pak Interviews with My Lai Veterans (1970).

Wexler také režíroval fiktivní filmy. Film Medium Cool (1969), napsaný Wexlerem a natočený ve stylu cinéma vérité, studují pro jeho průlomovou formu studenti filmu po celém světě.

Wexler zemřel ve spánku ve věku 93 let 27. prosince 2015 ve svém domě v Santa Monice v Kalifornii.

Adriana "ajik91" Petrová

Kameramanská filmografie

Filmy

2007 From Wharf Rats to the Lords of the Docks
2004 Silver City
2001 61* (TV film)
1999 Jezero zapomnění
1996 Boss
Zločin z vášně
1995 Kanadská slanina
1994 Irská sága
1992 Babe
1991 Peníze jiných
1989 Blaze
Tři uprchlíci
1988 Barvy
1987 Matewan
1983 Posedlý krásou
1982 Lookin' to Get Out
1981 Second-Hand Hearts
1978 Návrat domů
1976 Cesta ke slávě
1975 Přelet nad kukaččím hnízdem
1974 Rozhovor
1972 Trial of the Catonsville Nine, The
1969 Medium Cool
1968 Případ Thomase Crowna
Tváře
1967 V žáru noci
1966 Kdo se bojí Virginie Woolfové?
1964 Ten nejlepší
1963 Ameriko, Ameriko
Face in the Rain
Lonnie
1961 Angel Baby
Hoodlum Priest
The Runaway
1960 Divoké oko
Five Bold Women
Studs Lonigan
1958 Stakeout on Dope Street

TV seriály

2007 Velká láska (TV seriál)
Mezi dvěma kameny (S02E04)

Dokumentární

2019 From Wounded Knee to Standing Rock: A Reporter's Journey (TV film)
2013 Four Days in Chicago
2010 Something's Gonna Live
2009 In the Name of Democracy: The Story of Lt. Ehren Watada
2006 Who Needs Sleep?
2005 Bastards of the Party
2001 Good Kurds, Bad Kurds: No Friends But the Mountains
2000 Bus Rider's Union
Man On Lincoln's Nose, The
1995 Sixth Sun: Mayan Uprising in Chiapas, The
1987 Uncle Meat
1982 Pozdravy Columbii!
Richard Pryor Live on the Sunset Strip
1980 No Nukes
1979 Paul Jacobs and the Nuclear Gang
1978 War Without Winners
1976 Underground
1974 Introduction to the Enemy
1971 Interviews with My Lai Veterans
1965 Bus, The

Video kompilace

2001 Bruce Springsteen: The Complete Video Anthology 1978-2000 (video kompilace)
1989 Bruce Springsteen: Video Anthology 1978-1988 (video kompilace)

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

1969 Medium Cool

Dokumentární

2013 Four Days in Chicago

Host

TV pořady

2016 Oscar 2016 (TV pořad) - a.z.
1978 The 50th Annual Academy Awards (TV pořad)
1977 The 49th Annual Academy Awards (TV pořad)
1967 The 39th Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce