foto

Hank Azaria

  • nar. 25.4.1964 (53 let)
    Queens, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se a vyrostl ve Forest Hill v Queensu ve státě New York. Jeho rodiče byli latinsky hovořící židé původem z Řecka. Rodiče vedli malého Hanka k herectví, protože oba milovali showbussiness a Hankova matka před svatbou pracovala pro Columbia Pictures. Hank navštěvoval nejdříve The Kew Forest School ve Forest Hill, pak studoval drama na Turfs University navštěvoval American Academy of Dramatic Arts, kde se seznámil se svým nejlepším kamarádem Oliverem Plattem, který ho hodně inspiroval a se kterým si zahrál v divadle.

V 17 letech, po zkušenosti v italské televizi, Hank zjistil, že ho televize táhne víc, a proto se přestěhoval do Los Angeles, než odjel zkusil si i práci barmana. V Los Angeles ho herectví učil Roy London a mezitím Azaria vystupoval v malých klubech jako stand-up komik. Na obrazovkách se poprvé "objevil" v malé roli v show Petera Boylea (Rayův otec Frank, ze seriálu Raymonda má každý rád) s názvem JOE BASH, role mu zajistila další roli v epizodě seriálu FAMILY TIES.

Azaria je nejznámější hlavně díky dabování v seriálu THE SIMPSONS (Simpsonovi), i když před Simpsonovými měl pouze jednu zkušenost s dabováním (daboval psa v pilotním dílů k seriálu HOLLYWOOD DOG) byl vybrán (měl předvést Al Pacina z Psího Odpoledne, tak vznikl i hlas Vočka) aby nahradil Christophera Collinse, takže ve svých 22 letech začal dabovat postavu Vočka Szyslaka. O pár dílů později už daboval Apua nebo šerifa Wigguma a od druhé série i další spoustu postav, například profesora Frinka, Duffmana, Disco Stua, komiksáka nebo doktora Nicka Rivieru.

Simpsonovi rozšířili Azariovy možnosti, takže se objevil ve velice úspěšném snímků s Julií Roberts a Richardem Gerem PRETTY WOMAN, kde hrál detektiva vyšetřujícího vraždy prostitutek, v seriálu HERMAN'S HEAD, kde hrál postavu Jaye Nicholse, anebo v seriálu FRIENDS (Přátelé), kde hrál v několika dílech přítele Phoebe, Davida. Za roli Davida získal nominaci na cenu Emmy a další za roli NATA v MAD ABOUT YOU (Jsem do tebe blázen). Daboval i Venoma, jednoho z protivníků Spidermana v SPIDER-MAN: THE ANIMATED SERIES. Dále si zahrál ve filmu THE BIRD CAGE (Ptačí Klec), za roli v tomto filmu byl chválen kritiky, s Al Pacinem a Robertem DeNirem v HEAT (Nelítostný Souboj), v remaku filmu GODZILLA, kde ztvárnil památnou postavu reportéra Victora "Zvíře" Palottiho, zahrál si i netradičního superhrdinu spolu s Benem Stilerem (se kterým hrál i ve VYBÍJENÉ nebo ALONG CAME POLLY) a Williamem H. Macym ve filmu MYSTERY MAN. Je známý i z hlavní role psychiatra Craiga "Huffa" Huffstodta v úspěšném seriálu HUFF, do kterého přizval i svého nelepšího kamaráda Olivera Platta, který zde hrál Huffova nejlepšího kamaráda Russella Tuppera.

Azaria se opět začal objevovat v divadle a režíroval i krátký film NOBODY'S PERFECT, který vyhrál cenu na US Comedy Arts Festival, anebo film OUTSOURCED. Byl ženatý s herečkami Katie Wrightovou, Julie Warnerovou, nebo Helen Huntovou, se kterou se objevil v seriálech MAD ABOUT YOU a THE SIMPSONS.

Hank Azaria je také fanouškem série MONTY PYTHON. Azaria má i dvě starší sestry Stephanie a Elise.

Martin "masw" Swider

Herecká filmografie

Filmy

2017 Čaroděj ze země lží (TV film)
2013 Lovelace: Pravdivá zpověď královny porna
Šmoulové: Strašidelný speciál (TV film)
Šmoulové 2
Timms Valley (TV film)
2012 Yellow
2011 Happy Feet 2
Hop
Šmoulokoleda
Šmoulové
2010 Láska a jiné závislosti
2009 Noc v muzeu 2
Rok jedna
2008 Simpsons Ride, The
2007 Maraton lásky
Pokerový král
Simpsonovi ve filmu
2004 Huff (TV film)
Nobody's Perfect
Riskni to s Polly
Samá chvála
The Simpsons: Gone Wild (video kompilace)
Vybíjená
2003 Jak nezískat Pulitzera
The Simpsons: Dark Secrets (video kompilace)
2002 Kdo to štěká?
Simpsons: Heaven and Hell, The
The Simpsons Film Festival (video kompilace)
2001 Vzpoura (TV film)
Zlatíčka pro každého
2000 C-Scam
Neodvolatelná mise (TV film)
The Simpsons.com
1999 Bartok
Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Cradle Will Rock
Mystery, Aljaška
Mystery Men
Úterky s Morriem (TV film)
1998 Celebrity
Godzilla
Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
Tráva je zlatej důl
Velké naděje
1997 Anastázie
Jasný terč
1996 Ptačí klec
1995 Navždy spolu
Nelítostný souboj
1994 Otázky a odpovědi
1990 Cool Blue
Pretty Woman
1989 Simpsonovi: Vánoce u Simpsonových (TV film)
1988 Nitti - Neústupný (TV film)

TV seriály

2017 Brockmire (TV seriál)
It All Comes Down to This (S01E08)
Old Timers Day (S01E07)
Road Trip (S01E06)
další epizody (8)
Simpsonovi (TV seriál)
Treehouse of Horror XXVIII (S29E02)
Whistler's Father (S29E01)
Dogtown (S28E22)
další epizody (14)
2016 Bordertown (TV seriál)
Ray Donovan (TV seriál)
Norman zachraňuje svět (S04E07)
Federální bradavková inspekce (S04E04)
Simpsonovi (TV seriál)
The Nightmare After Krustmas (S28E10)
The Last Traction Hero (S28E09)
Dad Behavior (S28E08)
další epizody (23)
2015 Ray Donovan (TV seriál)
Pohrabáč (S03E11)
Jedna noc v Jerevanu (S03E10)
Chobotnice (S03E09)
Simpsonovi (TV seriál)
Bartovo chlapectví (S27E09)
Cesta ke slávě (S27E08)
Lisa dobývá svět (S27E07)
další epizody (22)
2014 Ray Donovan (TV seriál)
Kapitán (S02E12)
Rodef (S02E11)
Volcheck (S02E10)
další epizody (8)
Simpsonovi (TV seriál)
Vánoční vyhazov (S26E09)
Kapela otců (S26E08)
Učitel mučitel (S26E07)
další epizody (23)
2013 Simpsonovi (TV seriál)
Vzpomínky na bílé Vánoce (S25E08)
Žlutá pomsta (S25E07)
Školní lavice a pravice (S25E06)
další epizody (22)
2012 Simpsonovi (TV seriál)
Panu Burnsovi s láskou (S24E08)
Den, kdy se ochladila Země (S24E07)
Ve Springfieldu roste strom (S24E06)
další epizody (21)
2011 Hlavně nezávazně (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Duch Vánoc příštích (S23E09)
Krustyho comeback (S23E08)
Muž v modrých flanelových kalhotách (S23E07)
další epizody (22)
2010 Simpsonovi (TV seriál)
Krycí jméno Donnie Špekoun (S22E09)
Předvánoční hádky (S22E08)
Lepší holub v hrsti než pes v boudě (S22E07)
další epizody (24)
2009 Simpsonovi (TV seriál)
Bratříčku, kde jsi? (S21E08)
Čarodějky ze Springfieldu (S21E07)
Rošťárny bez konzervantů (S21E06)
další epizody (21)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
Burns a včely (S20E08)
MyPody a sousedi (S20E07)
Homer a Lisa ve při (S20E06)
další epizody (19)
2007 Simpsonovi (TV seriál)
Věčný stín Simpsonovy mysli (S19E09)
Pohřeb nepřítele (S19E08)
Manželé a podnikatelky (S19E07)
další epizody (22)
2006 Simpsonovi (TV seriál)
Kill Gil - první a druhý díl (S18E09)
Parťáci (S18E08)
Umění na špejli (S18E07)
další epizody (22)
2005 Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovské vánoční skazky (S17E09)
Taliján Bob (S17E08)
Pomsta červených rajčátek (S17E07)
další epizody (25)
2004 Huff (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Komiksák a Chlapeček (S16E05)
Kamarádky na život a na smrt (S16E04)
Noci s nepřítelem (S16E03)
další epizody (20)
2003 Přátelé (TV seriál)
Na Barbadosu – 1. část (S09E23)
Dárce (S09E22)
Simpsonovi (TV seriál)
Patnácté Vánoce u Simpsonů (S15E07)
Krustyho zkouška z dospělosti (S15E06)
Rychle a srstnatě (S15E05)
další epizody (23)
2002 Imagine That (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Mužská chůva (S09E06)
Secrets of Superstar Fitness (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Kdo chce zabít Homera? (S14E06)
Zkáza domu Simpsonů (S14E05)
Veliká Marge (S14E04)
další epizody (22)
2001 Futurama (TV seriál)
Humrův humor (S03E08)
Přátelé (TV seriál)
Tvarohové dorty (S07E11)
Simpsonovi (TV seriál)
Malověrná Líza (S13E06)
Telecí léta (S13E05)
Zamilovaný Burns (S13E04)
další epizody (19)
2000 Simpsonovi (TV seriál)
Skinnerova zkouška sněhem (S12E08)
Podfuk za všechny prachy (S12E07)
Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06)
další epizody (21)
1999 Simpsonovi (TV seriál)
Hračka snů (S11E09)
Marge jako rukojmí (S11E08)
Osm raubířů (S11E07)
další epizody (23)
1998 Simpsonovi (TV seriál)
Střet s mafií (S10E09)
Homer Simpson a ledvina (S10E08)
Líza má jedničku (S10E07)
další epizody (24)
Stressed Eric (TV seriál)
1997 Simpsonovi (TV seriál)
Zázrak na Evergreen Terrace (S09E10)
Marge prodává nemovitosti (S09E09)
Líza skeptik (S09E08)
další epizody (27)
1996 Simpsonovi (TV seriál)
Hurikán Ned (S08E08)
Lízino rande s blbostí (S08E07)
Rozdělený Milhouse (S08E06)
další epizody (22)
1995 If Not for You (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Nemáš se čím chlubit, Marge (S07E11)
Slavnostní epizoda (S07E10)
Poslední šance Leváka Boba (S07E09)
další epizody (25)
1994 Beethoven (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Opička (S01E10)
Simpsonovi (TV seriál)
Strach z létání (S06E11)
Dědeček versus sexuální ochablost (S06E10)
Zvrhlík Homer (S06E09)
další epizody (23)
Spiderman (TV seriál)
1993 Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem se přestal bát aneb Legalizace hazardu ve Springfieldu (S05E10)
Poslední pokušení Homera Simpsona (S05E09)
Bart táborníkem (S05E08)
další epizody (21)
1992 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Homerova koronární operace (S04E11)
Lízino první slovo (S04E10)
Pan Pluhař (S04E09)
další epizody (23)
1991 Herman's Head (TV seriál)
Simpsonovi (TV seriál)
Jak jsem si bral Marge (S03E12)
Jak Burns prodával elektrárnu (S03E11)
U ohnivého Vočka (S03E10)
další epizody (24)
1990 Simpsonovi (TV seriál)
Ďábelský Bart (S02E08)
Homer maskotem (S02E05)
Kdo s koho (S02E04)
další epizody (12)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
Vánoce u Simpsonových (S01E01)

Dokumentární

2013 I Know That Voice
2010 The Simpsons: Access All Areas (TV film)
Under the Boardwalk: The Monopoly Story
2007 Chicago 10
2005 The Aristocrats
2004 'Huff': Around the Edges (TV film)
2002 Tim Robbins - hráč od srdce (TV film)
2000 Simpsons: America's First Family, The (TV film)

TV pořady

2016 68. Emmy Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Simpsons 20th Anniversary Special: In 3-D! On Ice!, The (TV pořad)
2010 World Series of Poker (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
The 44th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Britney Spears: Ooh La La (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2004 Nobody's Perfect

Scenáristická filmografie

Filmy

2004 Nobody's Perfect

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace