Reklama

Reklama

Sleep

Trailer
Mysteriózní / Horor / Thriller / Komedie
Jižní Korea, 2023, 95 min

Obsahy(1)

Hyun-su (Lee Sun-kyun) a Soo-jin (Jung Yu-mi) jsou novomanželé a nastávající rodiče, kteří si začínají procházet scénářem noční můry, když se u manžela rozvine porucha spánku, která může být v rozporu s rušivou rozdvojenou osobností v intenzivním hororovém debutu spisovatele a režiséra Jasona Yu. (HanzoBureshi)

Videa (2)

Trailer

Recenze (24)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Sympatický Thriller/Horor debut z Jížní Koreje s originálním námětem, avšak nestrhnul mě tolik, jak jsem doufal. Příběh se soustředí na manželský pár ( většina filmu se odehrává pouze v bytě), kde manžel trpí vzácnou spánkovou poruchou anebo jej posedl zlý duch?? Ovšem v noci bývá náměsičný a brzy začne být nebezpečný pro sebe i pro okolí. Zajímavý námět, ovšem hororových prvků je zde pomálu ( jumpscary a gore tu bohužel nejsou a tempo je taky docela rozvleklé), zkrátka nemůžu říct, že bych se výborně bavil, jelikož atraktivních prvků krom námětu tu imho moc není. Herecky v pohodě, řemeslně taky ok, občas trochu znepokojivé a lehce vtipné ( že bych se však vyloženě smál smíchy, se taky říct nedá) a finále jsem čekal daleko vyhrocenější, přišlo mi být nevýrazné. Za vidění film díky námětu stojí, ale nechal mě zcela chladným. 6/10. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Anotace o spánkové deprivaci může znít možná nudně a banálně, a leckterého horrorového fanouška asi příliš nezaujme, ale nenechte se mýlit - tohle je Korea, takže nudný a banální tenhle film určitě není. A jestli se vám při scéně s podivínskou šamankou začne zdát, že děj směřuje k jakési praštěné grotesce, tak vydržte do finále a uvidíte, jak jste se mýlili. Silné čtyři. ()

Reklama

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Manžel v spánku vyvádza nezbednosti a po tom, čo to dokonca schytá aj ich úbohá čivava, začína sa ho manželka oprávnene báť. Je to len choroba, alebo je muž posadnutý zlým duchom? Pasáž so šamankou pobavila asi najviac. Finále je taktiež slušné psycho. S nadšenými komentármi môžem súhlasiť, a to som Južnú Kóreu už začal odpisovať. Pekne nakrútené, zaujímavé, napínavé, vtipné. Len sa divím, že jej nenapadlo toho muža poriadne priviazať kamsi k radiátoru, aby sa nemohol ani pohnúť, ušetrila by si množstvo starostí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Chlap trpí náměsíčností a jeho žena je magor. No, spíš psychopat. Režisér a scénárista v jednom si vytknul zřejmě za cíl uspat diváka, což se mu v mém případě povedlo. Tedy skoro, nebýt těch proklatých rolniček. Utahanější nudu jsem dlouho nezažil, kam se hrabou filozofující artové filmy. Slabé dvě dávám za posledních deset minut, byť vrtačka vypnula předčasně. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhravějších hororů poslední doby. Sleep šikovně využívá extrémní spánkovou poruchu jako prostředek pro vytvoření spousty hororových momentů a jde mu to výtečně. Film není tak tonálně roztříštěný, jak by se mohlo zdát – obsahuje několik odlehčených momentů, ale vše je poplatné ději a nijak to nedevalvuje nervy drásající momenty. Bavil mě zejména postupný vývoj postav, který vygraduje v intenzivním finále. BTW: Vůbec bych se nedivil, kdyby za pár let vznikl americký remake. Ta premisa bude pro některé líné americké producenty určitě lákavá. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Jason Yu priznal, že hoci najprv nevedomky, nakoniec si uvedomil, že pri natáčaní sa inšpiruje filmom Okja (2017) režiséra Bong Joon-ho, u ktorého kedysi pracoval ako asistent. (Arsenal83)
  • Režisér Bong Joon-ho vychvaľoval film ako „najunikátnejší horor a najchytrejší debutový film, aký som za posledných 10 rokov videl“.  (Arsenal83)
  • Jason Yu sa pri písaní príbehu inšpiroval chvíľami, keď sa pripravoval oženiť sa so svojou priateľkou, s ktorou bol sedem rokov: „Pri písaní bolo mojim cieľom, samozrejme, na začiatku urobiť zábavný žánrový film. Ale keďže mojou témou bolo v tom čase manželstvo, chcel som hovoriť aj o manželskom živote. Spočiatku ma námesačnosť zaujímala len povrchne. Potom som ale začal premýšľať, ako by vyzeral každodenný život milovanej osoby, ktorá musí zostať po boku námesačného. Spánok je dobrým námetom pre hororový film, keďže spánok je stav úplného odovzdania sa vášmu prostrediu." (Arsenal83)

Související novinky

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

14.10.2023

V posledních deseti dnech probíhal ve slunném katalánském Sitgesu 56. ročník Mezinárodního festivalu fantastických filmů. Kulturní svátek zahrnující zástupce zejména žánru hororu, thrilleru, fantasy… (více)

Reklama

Reklama