Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Plakát filmu byl v roce 1997 při aukci Sotheby´s (Londýn, Velká Británie) vydražen za 453 000 amerických dolarů. V roce 2017 by tak stál bezmála 11 234 000 Kč. (Marsik)
  • Kirk Hammett, hlavní kytarista metalové skupiny Metallica, si nechal na svou nejoblíbenější kytaru natisknout plakát k filmu. Na kytaře je rovněž fráze "It comes to life!". (klingr)
  • Boris Karloff byl prakticky neznámý, dokud se neobjevil v roli monstra ve filmu Frankenstein (1931). Jeho role se však stala takovou senzací, že o rok později stačilo studiu Universal k propagaci filmu napsat jen "Karloff" a "The Mummy". (Dreadd)
  • Prsten, který používá Imhotep (Boris Karloff), byl po mnoho let ve vlastnictví Forresta J Ackermana, velkého propagátora sci-fi, který ho dokonce nosil. (Dreadd)
  • Dlouhá a komplikovaná scéna, kde dochází k reinkarnaci, se do filmu nakonec nedostala. To naštvalo mnoho lidí, včetně představitelky hlavní ženské role Zity Johann, která v reinkarnaci věřila. (Dreadd)
  • Původní název scénáře zněl "Cagliostro" podle francouzského proroka/šarlatána, který tvrdil, že žije několik století. Poté byl scénář přepsán, aby byl vytěžen zisk z popularity všeho spojeného s Egyptem, od doby objevu hrobky krále Tutanchamona, a film přejmenován na "Im-Ho-Tep", a krátce před vydáním byl změněn název na MUMIE. (liquido26)
  • Make-up Borise Karloffa vytvořil maskér Jack Pierce podle Ramsese III. (liquido26)
  • Mumie je jediným klasickým monstrem společnosti Universal, které nemá literární předobraz. Části filmu jsou paralelní s filmem Dracula (1931). Křesťanský kříž je nahrazen symbolem zvaným "ankh" (egyptský znak pro "život"). (liquido26)
  • K vytvoření vrásčitého obličeje Imhotepa coby mumie bylo na obličej Borise Karloffa přilepeno tolik vrstev bavlny, že nebyl schopen hýbat obličejovými svaly, ani mluvit. (liquido26)
  • Magazín Premiere ve svém žebříčku pětadvaceti nejlepších filmových plakátů umístil původní plakát Mumie na patnáctou příčku. (DaViD´82)
  • Flashbackové scény ze starověkého Egypta jsou navrženy tak, aby připomínaly snímky z němé éry. Tedy žádné dialogy, přehnané množství make-upu, zveličená gesta herců a zrychlená rychlost kamery. Tvůrcům šlo o navození dojmu starobylosti takto zaznamenaných scén. (DaViD´82)
  • Namaskovat Borise Karloffa do vysušené podoby, v které se objevuje na začátku filmu v sarkofágu, trvalo osm hodin. (DaViD´82)
  • Herec Henry Victor je sice v titulkách filmu zapsál jako představitel Saxonského válečníka, ale ve filmu se nikde neobjevuje. Jeho role byla součástí scény představující ve zkratce historii starověkého Egypta od dávných dob až po současnost (resp. počátek dvacátého století). Pro finální sestřih však byl tento segment vystřižen. (DaViD´82)
  • Jméno Ardeth Bey, pod kterým Imhotep vystupuje ve dvacátém století, je anagram pro "Death by Ra." (DaViD´82)
  • Štúdio Universal bolo na začiatku 30. rokov 20. storočia druhoradým hollywoodskym štúdiom. Po uvedení a úspechu tohto filmu (a predtým hitov ako Dracula či Frankenstein) sa definitívne vymanilo z tieňa a stalo sa z neho jedno z najvýznamnejších filmových štúdií na svete. (Biopler)
  • Plagát k tomuto filmu patrí medzi najdrahšie na svete, zachovaných je len niekoľko kusov. (matriosa)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama