Reklama

Reklama

Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (29)

Mumie (1999)

  • Režisér Stephen Sommers viděl původní Mumii (1932) poprvé v osmi letech. Jeho cílem bylo přetvořit aspekty původního filmu, které se mu líbily, ale ve větším měřítku. (fiLLthe3DD)

Mumie (1999)

  • S nápadem na natočení remaku klasické Mumie (1932) přišel roku 1992 producent James Jacks. Snímek se měl odehrávat v 90. letech minulého století, studio Universal stanovilo rozpočet na 10 milionů amerických dolarů a režírovat měl Clive Barker, který chtěl natočit snímek plný násilí. Z nápadu však nakonec sešlo. Následně se kolem projektu mihl i George A. Romero, jehož vizí byl film ve stylu Noci oživlých mrtvol (1968) – studio však návrh zamítlo. Dále byl na post režiséra zvažován Joe Dante – ten vnesl do námětu prvky love story, reinkarnace a masožravých brouků, nicméně studio tehdy požadovalo film za patnáct milionů a Danteho námět by se do rozpočtu nevešel. Projekt následně opustil i Mick Garris a Wes Craven pro jistotu rovnou odmítl. V roce 1997 pak Jacksovi zavolal Stephen Sommers a představil mu „svou“ verzi Mumie ve stylu Indiany Jonese a Chrámu zkázy (1984) a Jásona a Argonautů (1963). Studiu se návrh líbil natolik, že rozpočet nabobtnal z původních 15 na 80 milionů dolarů, a to navíc v době, kdy se studio vzpamatovávalo z nečekaného propadáku Babe 2: Prasátko ve městě (1998). (fiLLthe3DD)

Chcete být milionářem? (2000) (pořad)

  • Jeden ze dvou soutěžících, který si za dobu existence české verze Chcete být milionářem? odnesl výhru 2 500 000 korun, byl Pavel Judas. Otázka za pět milionů, kterou dostal, měla filmové znění: „Plakát, kterého filmu byl v roce 1997 při aukci vydražen za 453 tisíc dolarů?“ Správná odpověď byla Mumie (1932). [Zdroj: Nova.cz] (boni)

Mumie (2017)

  • Tento film je remakem originálního snímku Mumie z roku 1932. S filmovou trilogií startující roku 1999 nemá nic společného. (Totnkopf)

Mumie (1999)

  • V tomto filmu je Ardeth Bay (Oded Fehr) - anagram z "Death by Ra" (smrt od boha Ra) - zapřísáhlým ochráncem lidstva proti mumii Imhotepovi. Oproti tomu v původní Mumii (1932) byl Ardath Bey alter-egem samotného vzkříšeného Imhotepa (Boris Karloff), když se snažil zapadnout mezi současné Egypťany. Možná proto také filmaři prohodili písmena ve jméně samotném, aby je trochu odlišili. (Morien)

Slzy radosti (2009)

  • Když se dívá Parker se svým otcem na video, smějou se spolu snímku Mumie (1932), který běží v televizi. (StrYke)

Související novinky

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Reklama

Reklama